Proteste ale transportatorilor și fermierilor față de scumpirile asigurărilor auto și carburantului

Transportatori și fermieri participă la un protest spontan în mai multe zone din țară, printre care București, Buzău, Galați, Suceava.

Transportatori și fermieri participă la o acţiune de protest lângă București, Cluj, Buzău, Galați, Suceava, Botoșani. Ei sunt nemulţumiţi de tarifele mari ale asigurărilor auto obligatorii și de majorarea accizelor la motorină. Fermierii cer ca subvențiile să vină la timp.

Traficul pe A1, pe Centura Bucureşti, dar şi pe centurile marilor municipii este blocat sau îngreunat, potrivit Centrului Infotrafic al Poliției Române. Proteste cu camioane și utilaje ale transportatorilor și fermierilor se înregistrează la Buzău, Cluj, Galați, Suceava sau Botoșani.

Traficul pe A1, pe Centura Bucureşti, dar şi pe centurile marilor municipii este blocat sau îngreunat.

Din unele judeţe, angajaţii operatorilor din transport au pornit către Capitală, relatează News.ro. Lista revendicărilor include plafonarea poliţelor RCA și eliminarea unor duble taxări pentru utilizarea rețelei de drumuri. Transportatorii sunt nemulțumiți și de majorarea de la 1 ianuarie a accizei la motorină.

În unele zone, protestul transportatorilor este dublat de cel al fermierilor.

„Astăzi este un protest şi al fermierilor, şi al transportatorilor, iar revendicările sunt, în mare parte comune. Legat de transportatori este valoarea RCA care în unele condiţii este mai mare valoarea poliţei decât valoarea maşinii, dar şi situaţia din România legată de creşterea accizei la motorină de la 1 ianuarie [...]

Legat de agricultură, preţurile scăzute la cereale generate şi de importurile din Ucraina, [...] lipsa subvenţiilor cu diferite tertipuri”, a afirmat Georgian Calotă, reprezentant al unei asociaţii agricole din judeţul Buzău, potrivit News.ro.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că nu a primit nicio o revendicare la minister și nici o asociaţie nu îşi asumă acest protest.

El a mai spus că a stabilit deja pentru săptămâna viitoare o întâlnire cu toate asociaţiile şi federaţiile agricole, legate de măsurile pe care le va lua guvernul în 2024, și a sugerat că protestul este unul susținut politic.

„Vom putea vorbi, aşa cum facem mereu, la aceste întâlniri, despre problemele pe care le întâmpină şi sunt sigur că vom găsi, ca de fiecare dată, rezolvare [...] Îi asigur pe toţi fermierii că subvenţiile se acordă la timp! Subvenţia la motorină se va acorda în continuare la valoarea maximă posibilă”, a declarat ministrul Agriculturii.

Reprezentanții mai multor organizații de fermieri citați de Agerpres au confirmat că că protestul nu a fost organizat de dinainte, dar că analizează posibilitatea de a-l continua.

„Este o acţiune spontană, sunt fermieri din mai multe zone ale ţării, sunt şi membri de-ai noştri, ne-au informat de această acţiune la care şi-au manifestat disponibilitatea de a participa [...] Deja sunt câţiva colegi care astăzi o să fie la Bucureşti, o să vedem ce trebuie făcut mai departe", a declarat pentru Agerpres Florentin Bercu, director executiv al Uniunii Naţionale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

Îți mai recomandăm Început de an cu mișcări sindicale în Europa, inclusiv în România. Profită partidele radicale?