Opt ruși au fost condamnați la închisoare după protestele din Bașchiria. Manifestațiile s-au extins în regiune

Protestatarii s-au ciocnit cu polițiștii în Baimak, un oraș cu circa 17.000 de locuitori, din regiunea Bașchiria, pe 17 ianuarie 2024, după ce un tribunal a condamnat un activist local la patru ani de închisoare.

Opt bărbați din regiunea rusă Bașchiria (Republica Bașkortostan) au fost condamnați la închisoare după protestele fără precedent cu privire la invazia Rusiei în Ucraina. O nouă manifestație a fost organizată vineri în capitala regiunii, orașul Ufa.

Un tribunal din Ufa, capitala republicii ruse Bașkortostan, a condamnat la închisoare opt bărbați care au participat la mitingurile anti-război care au fost organizate în ultimele zile în regiune.

Pedepsele pe care cei opt bărbați trebuie să le execute sunt între zece și 14 zile de închisoare.

Aceștia au fost găsiți vinovați de participarea la „un miting nesancționat care a dus la perturbarea activităților de infrastructură și a obstrucționat activitatea unui tribunal”.

În ciuda acestor condamnări, protestele s-au extins vineri în Ufa, capitala republicii ruseşti Başkiria, unde poliția a reținut cel puţin zece persoane.

Sute de oameni s-au adunat în piața centrală din Ufa pentru a-l susține pe activistul Fail Alsînov, după ce a fost condamnat la închisoare pentru „incitare la ură etnică”.

Ei au ieșit să protesteze în semn de sfidare a liderului regiunii, Radii Habirov, care a avertizat că va lua măsuri dure împotriva așa-zișilor „extremişti” şi „trădători”.

Publicația SOTA Vision a difuzat imagini în care mai multe femei cântă în limba bașchiră și dansează în horă, dar și momente în care poliţia avertizează oamenii că vor fi arestaţi dacă vor participa la o adunare neautorizată.

Imaginile arată cum o femeie este luată de poliţie, în ciuda protestelor oamenilor din apropiere. De asemenea, demonstranții au încercat să împiedice un vehicul al poliției să ridice patru persoane.

Scânteia

Un miting fără precedent a avut loc pe 15 ianuarie pentru a-l susține pe fostul lider al mișcării interzise Bașkort, Fail Alsînov, care a criticat agresiunea pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei.

Instanța din Ufa trebuia să pronunțe luni verdictul și sentința lui Alsînov, care este acuzat în mod oficial de incitare la ură etnică.

Aproximativ 5.000 de persoane au protestat atunci în fața tribunalui din orașul Baimak, iar manifestații de o amploare mai mică au urmat și în zilele următoare.

Îți mai recomandăm Revolte în Bașchiria după condamnarea unui activist care s-a opus invaziei rusești

Tribunalul din Ufa a amânat sentința pentru 17 ianuarie pentru a permite forțelor de securitate să se pregătească pentru orice reacție la verdictul din acest proces controversat.

În cele din urmă, Fail Alsînov - în vârstă de 37 de ani - a fost condamnat la patru ani de închisoare, iar susținătorii săi s-au ciocnit cu polițiștii.

Zeci de persoane au fost reținute în timp ce forțele de securitate au tras cu gaze lacrimogene și au bătut protestatarii cu bastoane, potrivit relatărilor locale.

După ce a lansat invazia pe scară largă împotriva Ucrainei, Kremlinul a luat și măsuri dure împotriva disidenților.

Fail Alsînov a fost amendat anul trecut pentru că a criticat invazia rusească în Ucraina, spunând că nu este în interesul Bașcortostanului.

Republica Bașkortostan (sau Bașchiria) este în partea central-vestică a Federației Ruse, la nord de Kazahstan.

Îți mai recomandăm Reclamele lui Putin. Cum transformă Kremlinul sărăcia în campanie publicitară de război
Surse: Idel.Realities, Serviciul rus al RFE/RL și News.ro.