Austria și Olanda s-au opus în Consiliul JAI aderării României la spațiul Schengen, iar Croația a primit un vot pozitiv. Eșecul diplomatic al României este privit de PSD drept un eșec al dreptei europene.
„Vreau să mulțumesc în mod special familiei politice social-democrate europene care a înțeles eforturile României și ne-a susținut permanent. Ajutorul premierilor din cele mai importante state, ajutorul comisarilor europeni și al colegilor noștri de stânga din Europa până în ultima clipă a fost decisiv pentru ca România să se bucure de o asemenea susținere la nivel european”, a transmis Marcel Ciolacu.
Liderul social-democrat susține că dreapta politică europeană, din care face parte și PNL, trebuie își asume această situație care creează o problemă uriașă Uniunii Europene.
„Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Puțin”, a fost mesajul lui Ciolacu.
Surse din conducerea PSD critică însă PNL, considerând că eșecul aderării la spațiul Schengen reprezintă un eșec al politicii PNL, dar și pentru președintele Klaus Iohannis.
„Primii cinci oameni care au o răspundere directă pentru Schengen sunt de la PNL: Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Bogdan Aurescu și Cătălin Predoiu. Nu e un atac, e pur și simplu o constatare. Cine poate contrazice asta? Îi atacăm dacă le spunem că au eșuat? Ce ar trebui să facem? Noi, pesediștii răi, am convins toate partidele social-democrate din Europa că merităm în Schengen. Iohannis de ce nu i-a convins pe populari?”, a spus un membru al conducerii PSD.
Surse politice au declarat înaintea votului din Consiliul JAI că ministrul Lucian Bode nu intenționează să-și dea demisia, mai ales că a existat un vot politic al Austriei și nu unul tehnic, care i se poate imputa ministerului de Interne.
„Bode nu cred că mai poate rezista la ministerul de Interne. Nu văd cum”, a reacționat un europarlamentar social-democrat.
Principalul eșec al diplomației a fost menținerea cuplării de Bulgaria, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu. Potrivit acestuia, Olanda a votat împotriva Bulgariei și nu împotriva României.
„Cred că este un eșec pentru că nu am identificat soluții profesioniste, să nu mai facem doar poze frumoase la Bruxelles”, a adăugat Negrescu.
Premierul Nicolae Ciucă a anticipat o posibilă ruptură între PNL și PSD pe tema Schengen și i-a rugat pe colegii de partid să nu răspundă atacurilor venite din partea social-democraților.
În prima sa intervenție după decizia din Consiliului JAI, premierul a susținut că România va relua procesul de aderare la spațiul Schengen.
„Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei. Decizia nu o merităm și o regretăm", a declarat premierul Ciucă de la Palatul Victoria.
Ministrul de Interne a acuzat Austria că a călcat principiile de bază ale Uniunii Europene.
„Nu e un vot împotriva României, e un vot împotriva UE în ansamblul său, de care unii actori non-UE se pot bucura. Simțim că Rusia este pe cale să se mai bucure o dată de o nedreptate care i se face României", a afirmat premierul de Interne, Lucian Bode.
Oficialul guvernamental a adăugat că aderarea la spațiul Schengen rămâne obiectivul de țară al României.
Rareș Bogdan a declarat la Digi24 că va solicita excluderea din PPE a europarlamentarilor din partidul cancelarului austriac.
UDMR: O decizie mizerabilă
Dacă politicienii de la București încep să caute vinovații intern și externi, UDMR a catalogat decizia din Consiliul JAI drept „una mizerabilă”.
„Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene”, a fost poziția lui Kelemen Hunor, președintele UDMR.
USR: Bode să își dea demisia
Un atac la adresa popularilor europeni a venit și din partea liderului USR, Cătălin Drulă. Potrivit acestuia, este „inexplicabilă poziția PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis și PNL”.
„Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec. În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, șeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de președinte”, subliniază Drulă.
Europarlamentarul RENEW, Dacian Cioloș, i-a criticat pe liderii politici cu putere de decizie în dosarul Schengen.
„Dincolo de jocurile politice de la Viena este și rezultatul politicii noastre...Pentru mine este evident cine nu și-a făcut treaba în interesul țării acum și în anii care au trecut”, a precizat Cioloș
Demisia ministrului de Interne a fost cerută și de AUR, care a plusat, solicitând demisia întregului guvern.
„Este un eșec răsunător al întregii diplomații românești”, a afirmat George Simion.
Your browser doesn’t support HTML5