PSD îl susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la BNR. Care sunt celelalte nume care speră la un loc în conducerea băncii

PSD a decis să îl susțină pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la conducerea BNR, a spus, luni, Viorica Dăncilă, proaspăt aleasă președintă a social-democraților.

Susținerea social-democraților pentru Mugur Isărescu vine în contextul în care mandatul său a fost puternic contestat de senatorul Șeban Nicolae, co-autor al legii repatrierii rezervei internaționale de aur de la Banca Angliei, alături de Liviu Dragnea.

De altfel, încă de pe vremea în care Liviu Dragnea s-a aflat la conducerea social-democraților, BNR și Mugur Isărescu au fost de mai multe ori ținta atacurilor principalului partid de guvernământ. De pildă, la începutul anului, PSD a arătat de mai multe ori cu degetul către Banca Centrală, acuzând-o că nu ar fi intervenit în favoarea leului și că nu pune la bătaie rezerva valutară pentru ca moneda națională să nu mai înregistreze variații atât de mari.

Îți mai recomandăm Cu tunurile pe Isărescu

„Susţinerea este pentru Mugur Isărescu”, a spus însă ferm Viorica Dăncilă, la finalul ședinței coaliției de guvernare PSD-ALDE.

Mugur Isărescu beneficiază și de sprijinul ALDE, după cum anunțase anterior liderul formațiunii Călin Popescu-Tăriceanu.

Altfel, Mugur Isărescu se îndreaptă cu pași rapizi către un al șaselea mandat în fruntea BNR. Isărescu este cel mai longeviv demnitar al statului român - se află în fotoliul de guvernator al Băncii Naționale din 1990, cu un scurt intermezzo, în perioada în care a fost premier - 1999-2000.

De altfel, aceea a fost o perioadă în care Mugur Isărescu a mai fost criticat de PSD, aflat în opoziție la acea vreme, pentru politicile de relaxare fiscală pe care le-a susținut ca premier. Ulterior, la revenirea la putere a PSD, din anul 2000, cele două părți s-au reconciliat.

Îți mai recomandăm Cât costă aducerea rezervei de aur în România? Numai polița de asigurare ar fi chiria pe 23 ani de la Banca Angliei

Totodată, propunerea PSD pentru funcția de prim-viceguvernator este Florin Georgescu, cel care deținea această funcție și în actuala componență a Consiliului de Administrație al BNR.

Social-democrații îl mai propun în Consiliul de Administrație și pe Leonardo Badea, în prezent șeful Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), și pe Gheorghe Gherghina, care va avea astfel un nou mandat.

Liberalii au anunțat, la rândul lor, că îl vor susține în continuare pe Eugen Nicolăescu pentru funcția de viceguvernator, în timp ce Virgil Stoenescu este propus pentru funcția de membru în Consiliul de Administrație.

Printre numele discutate în PNL pentru Consiliul de Administrație al BNR a fost și cel al lui Ionuț Dumitru, actualul președinte al Consiliului Fiscal. Dumitru este și economistul șef al Raiffeisen Bank.

Îți mai recomandăm Negocieri intense pentru Consiliul de Administrație al BNR. Cine sunt favoriții în PNL și USR

Călin Popescu-Tăriceanu a mai anunțat că ALDE îl va susține pe Dan Radu Rușanu pentru o poziție în Conisliul BNR. Rușanu a fost președintel al ASF. În 2014, a fost arestat preventiv timp de patru luni și a stat în arest la domiciu alte trei luni în dosarul „Carpatica Asig”, unde a fost acuzat de fapte de corupție. El a fost ulterior achitat.

De asemenea, USR îl va propune pe actual director de investiţii al fondului de pensii private NN Pensii, Cristian Popa. La rândul său, UDMR îl propune pe Bálint Csaba, de profesie economist.

Un vot privind numirea noului Consiliu de Administrație al BNR ar putea avea loc miercuri, în plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților.

Care este actuala componență Consiliului de Administrație

  • Mugur Isărescu - guvernator
  • Florin Georgescu - prim-viceguvernator
  • Eugen Nicolăescu - viceguvernator
  • Liviu Voinea - viceguvernator
  • Marin Dinu - membru
  • Daniel Dăianu - membru
  • Gheorghe Gherghina - membru
  • Agnes Nagy - membru
  • Virgil Stonescu - membru
Îți mai recomandăm VIDEO. BNR, cu aurul la vedere