PSD a anunțat, marți, că va forța guvernul să majoreze salariul minim „la un nivel decent prin mecanisme europene".
Social-democrații susțin introducerea unui salariu minim care să reprezinte 60% din salariul mediu.
”Prima măsură a Guvernului Orban a fost să taie din majorarea salariului minim, proiect lăsat de #PSD pe masa guvernului.
Au zis că vor corela acest salariu cu anumiți indicatori economici. Au uitat însă formula.
Îi vom forța să majoreze salariul minim la un nivel decent prin mecanismele europene. PSD susține introducerea unui salariu minim european reprezentând 60% din salariul mediu al fiecărui stat membru”, scrie organizația centrală a PSD pe pagina sa de Facebook.
Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a participat sâmbătă la o conferință a activiștilor Partidului Socialiștilor Europeni la care a fost lansată și petiția pentru introducerea salariului minim european, pe care Ciolacu a anunțat că o va semna.
Comisia a lansat săptămâna trecută consultări cu partenerii sociali, pentru introducerea salariilor minime echitabile la nivelul statelor UE.
„Numărul persoanelor încadrate în muncă în UE este la un nivel record. Cu toate acestea, mulți oameni care lucrează continuă să se confrunte cu dificultatea de a face față cheltuielilor de zi cu zi. Președinta von der Leyen și-a exprimat dorința ca fiecare lucrător din Uniunea noastră să aibă un salariu minim echitabil care să îi permită un trai decent, indiferent de locul în care lucrează”, se spune pe site-ul Comisiei.
„Nu va exista un salariu minim universal”, spune sursa citată.
„Orice potențială propunere va reflecta tradițiile naționale, indiferent dacă acestea constau în contracte colective de muncă sau în dispoziții juridice. Unele țări au deja în vigoare sisteme excelente. Comisia dorește să se asigure că toate sistemele sunt adecvate, acoperă suficiente persoane, prevăd o consultare aprofundată a partenerilor sociali și dispun de un mecanism de actualizare corespunzător”, arată Comisia Europeană.
Creșterea salariului mimin cu 60% din salariul mediu net va duce și la o creștere a costurilor fiecărui angajator din România cu forţa de muncă.
În noiembrie 2019 salariul mediu net în România era de circa 3.200 de lei net, în vreme ce salariul mnim pe economie era de 1.160 de lei net, circa 36%. Ca să ajungă la 60% din salariul mediu net pe economie, salariul minim net ar trebui să crească cu 760 de lei şi să ajungă la 1.920 de lei net. Circa un milion de salariați au în acest moment contract individual de muncă în zona salariului minim pe economie, scrie businessmagazin.ro.
Nivelurile salariului minim variază considerabil între statele membre UE, recunoaște și Comisia Europeană, salariile minime în statele membre ale UE ajungând să varieze între 286 de euro și 2. 071 de euro în ianuarie 2019.
Citește și: