Putin ordonă creșterea efectivelor armatei la 1,5 milioane de oameni

Militari ai armatei ruse la o expoziție de vehicule blindate și echipamente capturate de armata rusă de la forțele ucrainene în timpul conflictului Rusia-Ucraina, la un muzeu din Moscova. 31 mai 2024

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat creșterea dimensiunii armatei ruse cu 180.000 de soldați, până la un total de 1,5 milioane de militari activi. La un asemenea efectiv, Rusia ar ajunge să aibă a doua cea mai mare din lume, după cea a Chinei.

Într-un decret publicat pe site-ul Kremlinului, Putin cere creșterea dimensiunii totale a forțelor armate la 2,38 milioane de persoane, dintre care 1,5 milioane ar trebui să fie militari activi, transmite Reuters.

Andrei Kartapolov, președintele comisiei de apărare a camerei inferioare a parlamentului rus, a declarat că creșterea numărului de trupe active face parte dintr-un plan de revizuire a forțelor armate și de creștere treptată a dimensiunii acestora.

Planul, spune el, răspunde noii situații internaționale și comportamentului „foștilor noștri parteneri străini”.

„De exemplu, acum trebuie să formăm noi structuri și unități militare pentru a asigura securitatea în nord-vestul (Rusiei - n.red), deoarece Finlanda, cu care ne învecinăm, a aderat la blocul NATO”, a declarat Kartapolov pentru Parlamentskaia Gazeta, ziarul intern al parlamentului rus.

Potrivit datelor Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), o astfel de creștere a armatei ar face ca Rusia să depășească Statele Unite și India la numărul de soldați de luptă activi pe care îi are la dispoziție și să fie a doua după China ca mărime.

Potrivit IISS, Beijingul are puțin peste 2 milioane de militari activi.

Deși are o populație de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei și a recrutat cu succes voluntari pentru a lupta în Ucraina, Rusia a suferit pierderi grele pe câmpul de luptă și nu există niciun semn că războiul se va încheia prea curând.

A treia creștere a armatei din 2022

În august 2022, Putin a ordonat armatei să se extindă până la începutul anului 2023, adăugând 137.000 de soldați – până la 1,15 milioane.

În decembrie 2023, Putin a ordonat o nouă extindere oficială a 170.000 de soldați activi, aducând totalul armatei la 1,32 milioane de soldați.

În plus, Rusia a mobilizat peste 300.000 de soldați în septembrie și octombrie 2022 într-un exercițiu care a făcut ca zeci de mii de bărbați cu vârstă de recrutare să fugă din țară.

Kremlinul a transmis de mai multe ori că nu planifică o nouă mobilizare deocamdată și că va continua să se bazeze pe voluntari pentru luptele din Ucraina.

Intențiile de extindere a armatei vin în condițiile în care luptele din Ucraina se intensifică.

Ucraina a invadat regiunea Kursk a Rusiei la începutul lunii august, a capturat zeci de kilometri pătrați de teritoriu și sute de prizonieri. Rusia a ripostat și a promis să elibereze Ucraina din zonă.

Incursiunea și intensificarea atacurilor Rusiei au crescut presiunea asupra administrației președintelui Joe Biden pentru a-și schimba politica de limitare a folosirii de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune.

Recent, Joe Biden a dat semne că o asemenea permisiune acordată Ucrainei ar fi posibilă, ceea ce ar permite Kievului să lovească adânc ținte din interiorul Rusiei.

Președintele Vladimir Putin a avertizat că o astfel de măsură va fi văzută ca o escaladare majoră din partea SUA și a NATO.

„Ar însemna că țările NATO, SUA, țările europene, sunt în război cu Rusia”, a spus Vladimir Putin.

Îți mai recomandăm Biden și Starmer își reafirmă sprijinul pentru Ucraina, însă nu permit încă folosirea armelor donate pentru atacuri în Rusia

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.