Israelul atacă Iranul într-o provincie unde sunt obiective ale programului nuclear iranian. Primele relatări indică o lovitură limitată

Militarii iranieni păzesc instalațiile nucleare de la Isfahan.

Oficiali SUA au confirmat că Israelul a realizat un atac asupra Iranului, iar Washingtonul ar fi fost informat în prealabil. Presa iraniană relatează doborârea mai multor drone în provincia Isfahan, unde se află cel puțin două centre importante ale programului nuclear iranian.

Ce știm până acum despre presupusul atac israelian asupra Iranului

  • Israelul a realizat un atac militar în interiorul Iranului, potrivit unui oficial american citat de CNN. Armata israeliană nu a comentat, iar Iranul nu a identificat sursa atacului.
  • Provincia Isfahan, unde a fost localizat presupusul atac israelian, are pe teritoriul său obiective importante ale programului nuclear iranian, Natanz și Isfahan.
  • Atacul nu a fost asumat de Israel iar Iranul nu l-a atribuit Tel Aviv-ului.
  • Un oficial iranian a declarat că apărarea aeriană a interceptat trei drone și că nu au existat rapoarte despre un atac cu rachete. Mass-media iraniană a raportat că obiective asociate cu programul nuclear al Iranului sunt în siguranță.
  • Israelul și-a cântărit timp de mai multe zile răspunsul la loviturile fără precedent ale Iranului din weekend, dintre care majoritatea au fost interceptate. Iranul a lansat atacul ca represalii pentru un presupus atac israelian asupra complexului ambasadei sale din Siria la începutul acestei luni.
  • Statele Unite au primit joi o notificare prealabilă cu privire la un atac israelian intenționat în zilele următoare, dar nu au aprobat răspunsul, a declarat un oficial american.

Actualizare 16:43 - Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de exploziile de la Isfahan.

Israelul a efectuat un atac cu rachetă asupra unei unități de apărare aeriană în sudul Siriei şi a cauzat pagube, a anunţat vineri armata siriană, citată de agenţia oficială siriană de presă Sana, relatează The Associated Press.

Atacul a avariat un radar al forţelor guvernamentale, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), un ONG cu sediul în marea Britanie.

Era neclar dacă atacul s-a soldat cu victime, potrivit SOHR.

Potrivit directorului SOHR Rami Abdurrahman, şase avioane israeliene de vânătoare au pătruns în spaţiul aerian sirian şi au zburat către est şi au fost depistate pe radar.

Avioanele israeliene de vânătoare au fost obsevate pe radar vineri dimineaţa, în timp ce explozii şi zgomot de dronă erau semnalate la o importantă bază aeriană şi o instalaţie nucleară în Iran.

Zona respectivă din Siria se află imediat la vest de Isfahan, la aproximativ 1.500 de kilometri est de Isarel.

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că toate instalaţiile nucleare din zona Isfahan erau „complet sigure”.

Agenţia Internţaională a Energiei Atomice (AIEA) a anunţat, la rândul său, că „nu există nicio pagubă la instalaţiile nucleare ale Iranului”.

Ora 13:55

Autoritățile de la Teheran au minimalizat incidentele de vineri dimineață și a indicat că nu intenționează să recurgă la noi represalii.

„Sursa străină a incidentului nu a fost confirmată. Nu am primit niciun atac extern, iar discuția înclină mai mult spre infiltrare decât spre atac”, a declarat un oficial iranian pentru Reuters.

Amploarea limitată a atacului și răspunsul discret al Iranului par să semnaleze un efort de succes al diplomaților care au lucrat frenetic în ultimele zile pentru a evita un război total în Orientul Apropiat.

În Iran, relatările de presă de știri despre incidentul de vineri nu au făcut nicio mențiune despre Israel.

G7 cere dezescaladarea tensiunilor

Grupul G7 avertizează că ar putea impune noi sancțiuni împotriva Iranului pentru atacul său asupra Israelului din 13 aprilie și a cerut ambelor părți să se abțină de la escaladarea conflictului.

Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, care a prezidat reuniunea miniștrilor țărilor industrializate, a declarat că agenda reuniunii de trei zile a fost schimbată vineri pentru a aborda cele mai recente evoluții.

„G7 a lucrat și va lucra pentru o dezescaladare”, a declarat Tajani într-o conferință de presă de închidere a unei reuniuni a grupului la nivel de miniștri de Externe. El a precizat că aceasta va include o dezescaladare a tensiunilor, urmată de o încetare a focului, eliberarea ostaticilor și ajutor pentru poporul palestinian.

Miniștrii de externe au condamnat atacurile recente ale Iranului împotriva Israelului și au transmis că „G7 sprijină securitatea Israelului”.

Miniștrii de Externe ai țărilor membre G7, reuniți pe insula Capri, în Italia.

Ministru israelian criticat pentru confirmarea indirectă a atacului

Ministrul israelian al securităţii naţionale, membru important al guvernului Netanyahu, a fost acuzat că subminează strategia Israelului faţă de Teheran, prin confirmarea indirectă a răspunderii israeliene pentru atacurile de vineri dimineaţă în Iran.

Nici armata, nici guvernul nu au comentat exploziile raportate în Iran şi atribuite Israelului de oficiali ai SUA citaţi de presa americană, scrie AFP.

Itamar Ben Gvir, adept al unei linii dure, membru în cabinetul de securitate al lui Netanyahu, a postat un mesaj scurt şi ironic pe contul său de pe reţeaua X: „Dardaleh!”, care s-ar putea traduce prin „nul” sau „slab”.

Pe lângă faptul că a criticat atitudinea rezervată a guvernului israelian, prin mesajul său, liderul de extremă dreapta pare să acrediteze ipoteza că a fost un atac israelian.

Postarea lui Itamar Ben Gvir a stârnit o avalanşă de critici în Israel. Ddeputata laburistă Naama Lazimi a numit-o „o reacţie demnă de piromanul naţional”.

Specialiști citați de AFP spun că,prin mesajul lui, Ben Gvir „confirmă operaţiunea israeliană și o ridiculizează” și, astfel, „reduce capacitatea Israelului de a nega plauzibil şi subminează puterea sa de descurajare”.

Parlamentara partidului de dreapta Likud al lui Benjamin Netanyahu, Tally Gotliv, a lăudat evenimentele, numindu-le „o dimineaţă de mândrie pentru Israel”.

Ora 11:00

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut Iranului, Israelului și aliaților lor să se abțină de la escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu, după relatările legate de un atac israelian pe teritoriul iranian.

„Este absolut necesar ca regiunea să rămână stabilă și ca toate părțile să se abțină de la acțiuni suplimentare”, a declarat von der Leyen.

China a anunțat că se opune acțiunilor care „escaladează tensiunile”, în reacție la informațiile despre un atac israelian asupra Iranului.

„China a luat act de rapoartele relevante și se opune oricăror acțiuni care escaladează și mai mult tensiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian, potrivit AFP. Diplomația chineză transmite că Beijingul va continua să ajute la „dezescaladarea situației”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut Israelului și Iranului să evite escaladare conflictului.

Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, a cerut vineri o „dezescaladare absolută” și a declarat, spunând că omologii săi din G7 vor discuta despre acest lucru la discuțiile de la Capri.

„Invităm pe toată lumea să fie precaută pentru a evita o escaladare”, a declarat el pentru RAI News de pe insula italiană, unde Iralia găzduiește o întâlnire între miniștrii de Externe ai Grupului celor șapte națiuni.

„Monitorizăm îndeaproape situația. Vom aborda situația cu miniștrii de externe la sesiunea G7 din această dimineață din Italia”, a declarat ministrul canadian de Externe, Melanie Joly.

Siria confirmă atacuri israeliene pe propriul teritoriu

Loviturile israeliene de vineri au vizat o poziție a armatei siriene în sudul țării, a transmis guvernul de la Damasc.

Ministerul sirian al Apărării a declarat că „inamicul israelian a efectuat un atac folosind rachete... vizând obiectivele noastre de apărare aeriană din regiunea sudică” și a provocat daune materiale.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că Israelul a vizat o poziție radar a armatei din provincia sudică Daraa, care a detectat intrarea avioanelor israeliene în spațiul aerian al Siriei.

Rami Abdel Rahman, șeful Observatorului din Marea Britanie, a declarat că loviturile au avut loc „într-un moment în care forțele aeriene israeliene zburau intens deasupra regiunii Daraa”, fără ca apărarea aeriană siriană să ia vreo măsură.

Armata israeliană a realizat sute de lovituri în Siria de la izbucnirea războiului civil în această țară, în 2011, vizând armata și luptătorii susținuți de Iran. Loviturile s-au înmulțit după izbucnirea conflictului între Israel și Hamas.

Ora 10:20

Oman, țară din Orientul Apropiat care a mediat mult timp între Teheran și Occident, a condamnat vineri un „atac israelian” asupra Iranului, potrivit AFP.

Omanul „condamnă atacul israelian din această dimineață asupra Isfahanului... de asemenea, condamnă și denunță atacurile militare repetate ale Israelului în regiune”, se arată într-o declarație a Ministerului de Externe publicată pe rețeaua X.

Presa iraniană prezintă imagini cu orașe liniștite după atac

Presa iraniană a publicat vineri imagini și imagini cu scene de calm din țară după ce un atac aerian nerevendicat a lovit provincia Isfahan, anunță CNN.

Apărarea aeriană a interceptat trei drone, a declarat un oficial iranian, după ce au fost raportate explozii în apropierea unei baze militare din regiunea centrală.

În urma rapoartelor, presa de stat iraniană a arătat locuitori în apropiere unor repere din Isfahan, cum ar fi piața Naqsh-e Jahan și de-a lungul râului Zayandeh Rud, în timp ce traficul normal a fost raportat în oraș.

Aeroportul din orașul Isfahan a funcționat normal după ce aeroporturile au fost închise anterior în întreaga țară.

Între timp, în orașul Tabriz din nord-vestul țării – unde au fost activate și sistemele de apărare aeriană – clipuri video arată un trafic normal și pietoni în parcuri și pe străzi.

„Iranul nu are niciun plan de represalii imediate” - oficial iranian

Un oficial iranian de rang înalt a declarat agenției de știri Reuters: "Iranul nu are niciun plan pentru represalii imediate împotriva Israelului", la câteva ore după un atac asupra orașului iranian Isfahan, despre care se spune că a fost efectuat de Israel.

Doi oficiali americani au declarat presei că atacul a venit din Israel, dar Israelul nu a revendicat responsabilitatea până acum.

„Sursa străină a incidentului nu a fost confirmată. Nu am primit niciun atac extern, iar discuția înclină mai mult spre infiltrare decât spre atac”, a spus oficialul sub condiția anonimatului.

Cu doar o oră în urmă, un analist iranian a declarat pentru televiziunea de stat iraniană că „mini-dronele doborâte de apărarea aeriană din Isfahan au fost lansate de infiltratori din interiorul Iranului”, punând la îndoială relatările potrivit cărora Israelul a realizat atacul.

Îți mai recomandăm Cum a apărut conflictul Israel-Iran și ce știm despre ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu

Ora 9:30

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis că șeful său, Rafael Grossi, „continuă să facă apel la reținere extremă din partea tuturor și reiterează faptul că instalațiile nucleare nu ar trebui să fie niciodată o țintă în conflictele militare”.

„AIEA poate confirma că nu există daune la siturile nucleare ale Iranului (...) și monitorizează situația foarte îndeaproape", a spus Rafael Grossi.

Iranul ridică suspendările curselor aeriene

Iranul a ridicat suspendările de zbor puse în aplicare după informațiile privind exploziile din apropierea unei baze militare din provincia Isfahan, potrivit purtătorului de cuvânt al Organizației Aviației Civile.

„Vă informăm că restricțiile operaționale impuse aeroporturilor au fost eliminate, iar companiilor aeriene li se permite să efectueze zboruri regulate”, a spus purtătorul de cuvânt citat de CNN.

Iranul a suspendat temporar toate zborurile care se îndreptau spre orașele Teheran, Isfahan și Shiraz. De asemenea, zborurile de plecare au fost anulate pentru scurt timp.

SUA restricționează călătoriile pentru personalul ambasadei din Israel

Statele Unite au restricționat călătoriile pentru personalul ambasadei sale din Israel și membrii familiilor acestora ca măsură de precauție în urma relatărilor privind atacul de represalii al Israelului asupra Iranului.

Ambasada a declarat că personalului i s-a spus să nu călătorească în afara regiunii Tel Aviv - inclusiv Herzliya, Netanya și Even Yehuda - și în zonele Ierusalim și Be'er Sheva până la noi ordine.

„Mediul de securitate rămâne complex și se poate schimba rapid în funcție de situația politică și de evenimentele recente”, se arată într-un comunicat al ambasadei de vineri, potrivit BBC.

Știrea inițială

Associated Press (AP) transmite că Iranul a tras cu baterii de apărare antiaeriană în timp ce în apropierea unei baze aeriene importante de lângă Isfahan au fost auzite explozii. Citând presa locală, AP scrie că cetățenii au auzit explozii puternice în zona Isfahan însă nu a fost clarificată cauza.

Nu este deocamdată clar dacă Iranul a fost atacat, în condițiile în care nici un oficial iranian și nici armata israeliană nu au confirmat informațiile.

Clipuri video publicate pe rețelele sociale arătă mai multe explozii mari despre care se spune că au fost în apropiere de Isfahan.

Oficiali SUA au declarat însă, separat, pe surse, pentru BBC și CNN că o rachetă israeliană a lovit Iranul. New York Times citează doi oficiali israelieni din domeniul apărării care confirmă atacul.

Fox News relatează, citând o sursă militară din SUA, că ar fi vorba despre un „atac limitat”. Iar Reuters citează o sursă americană care spune că SUA nu au fost implicate și că Israelul a informat Washingtonul în avans.

Presa iraniană relatează că în regiunea Isfahan au fost distruse trei drone, că toate instalațiile din zonă sunt în siguranță, inclusiv cele nucleare, și că nu există nici o perturbare majoră a infrastructurii din regiune, scrie CNN.

Provincia Isfahan găzduiește o bază aeriană mare, un complex major de producție de rachete și mai multe situri nucleare.

Iranul a anunțat ulterior că a reținut la sol zboruri comerciale în Teheran și în zonele din regiunile sale vestice și centrale.

Reuters citează un comunicat al companiei aeriene Flydubai care a anulat vineri zborurile către capitala iraniană Teheran și a întors un zbor din cauza închiderii aeroportului din capitala Iranului.

Hossein Dalirian, un purtător de cuvânt al programului spațial civil iranian, a declarat pe rețeaua X că mai multe drone mici „quadcopter” au fost doborâte. Un reporter al televiziunii de stat din Isfahan a spus același lucru într-o transmisie live, spunând că „mai multe drone mici zburau pe cer deasupra Isfahanului, asupra cărora s-a tras”, mai relatează AP.

Potrivit BBC, televiziunea de stat iraniană transmite că obiectivele nucleare din Isfahan ar fi neatinse.

AFP transmite că un atac al Israelului a vizat și o instalație radar din Siria, a armatei siriene.

Provincia Isfahan găzduiește situri legate de programul nuclear al Iranului, inclusiv situl său subteran de îmbogățire de la Natanz, care a fost vizat în mod repetat de presupuse atacuri de sabotaj israelian.

Cu toate acestea, televiziunea de stat a descris toate site-urile din zonă ca fiind „pe deplin sigure”.

Sâmbătă, pe 13 aprilie, peste 300 de rachete și drone au fost lansate din Iran către Israel. 99% dintre acestea, spun oficialii israelieni, au fost interceptate și distruse.

Atacul iranian venea după ce un presupus atac aerian israelian de pe 1 aprilie asupra consulatului iranian din Damasc, Siria, care a ucis doi generali și mai mulți ofițeri iranieni.

Occidentul a încercat în ultima săptămână să tempereze răspunsul Israelului pentru a evita escaladarea conflictul armat din Orientul Apropiat.

De cealaltă parte, Israelul a transmis că își va lua deciziile de apărare independent de presiunile occidentului și a argumentat că un atac de răspuns este necesar pentru descurajarea Iranului.

Iranul a avertizat însă că un răspuns la atacurile asupra Israelului din 13 aprilie va genera o nouă replică militară din partea Teheranului.

Îți mai recomandăm B. Netahyahu: Israelul va lua propriile decizii de apărare

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.