Forțele rusești care au ocupat orașul Herson din sudul Ucrainei, din martie până în noiembrie 2022, au administrat un „centru de tortură” și alte locuri similare în care au deținut și torturat ilegal civili ucraineni, a afirmat Human Rights Watch într-un raport publicat pe 13 aprilie.
Observatorul drepturilor omului afirmă că locul în care ar fi fost organizat „centrul de tortură” era situat pe strada Teploenerhetykiv, în timp ce alte centre de detenție ar fi fost amplasate într-o clădire municipală, într-o școală și într-un hangar de aeroport.
Potrivit victimelor intervievate de HRW, forțele de ocupație au bătut prizonierii, i-au supus la șocuri electrice și i-au ținut în poziții dureroase și i-au amenințat cu moartea sau cu mutilarea.
„Cei responsabili pentru aceste acte oribile nu ar trebui să rămână nepedepsiți”, a declarat Iulia Gorbunova, cercetător principal al HRW în Ucraina.
Îți mai recomandăm UE și ONU cer tragerea la răspundere pentru crime de război a rușilor care au decapitat militari ucraineni„Victimele și familiile lor trebuie să primească despăgubiri pentru suferința lor și informații despre cei care sunt încă dispăruți”, a completat ea.
Rusia nu a răspuns imediat la raport, dar a declarat în trecut că forțele sale din Ucraina nu au comis crime de război și nu au vizat civili, în ciuda dovezilor copleșitoare care demonstrează contrariul.
ÎN VIDEOCLIP: Locuitorii din Herson spun că forțele ruse au folosit un centru de detenție preventivă pentru a interoga și tortura localnicii. Unii spun că au auzit țipete venind din clădire. Corespondentul Current Time, Borys Sachalko, a vizitat Herson și a vorbit cu oamenii despre cum era viața sub ocupația rusă.
Your browser doesn’t support HTML5
HRW a intervievat 34 de localnici în legătură cu acuzațiile de abuz asupra civililor, în urma unui raport similar publicat în iulie 2022.
Persoanele intervievate au declarat că civilii au fost răpiți sub suspiciunea de a oferi sau de a-și exprima sprijinul pentru armata sau guvernul ucrainean sau de a lupta împotriva separatiștilor susținuți de Rusia în unele părți din estul Ucrainei.
O femeie a raportat că a fost ținută ostatică până când soțul ei fugar s-a predat.
Îți mai recomandăm Procurorul general al Ucrainei: Putin ar trebui judecat de Curtea de la Haga, chiar dacă nu poate fi arestatDe asemenea, forțele rusești ar fi luat cel puțin trei civili reținuți atunci când s-au retras din zonă în fața unei contraofensive ucrainene din 2022 noiembrie.
„Tratamentul aplicat tuturor cetățenilor ucraineni în zonele ocupate este din ce în ce mai alarmant”, a declarat Gorbunova.
ÎN VIDEOCLIP: Serhii Mak spune că a petrecut 25 de zile închis în pivnița unei clădiri de birouri din Herson, în sudul Ucrainei, unde a fost torturat de un rus poreclit „Specialistul”. Mak a vorbit cu RFE/RL după ce forțele ucrainene au eliberat orașul de sub ocupația rusă.
Your browser doesn’t support HTML5
HRW a declarat că multe dintre presupusele acte constituie crime de război. Raportul notează că „toate părțile implicate în conflictul armat din Ucraina sunt obligate să respecte dreptul umanitar internațional”, inclusiv Convențiile de la Geneva.
Pe 4 aprilie, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea prelungirii și extinderii mandatului unui organism de anchetă care investighează posibilele crime de război din Ucraina.
Îți mai recomandăm Crime de război. Țările în care Putin riscă să fie arestat și care sunt șansele să fie judecat