Războiul din Afganistan | SUA extind programul de relocare pentru colaboratorii afgani

O persoană relocată forțat în urma atacurilor talibanilor din provincia Kandahar.

Departamentul de Stat a anunțat crearea unui nou program extins de relocare a cetățenilor afgani în SUA, denumit Priority-2 (Prioritate-2). Talibanii sunt acuzați că se răzbună împotriva cetățenilor afgani care au colaborat cu guvernul american pe durata războiului.

Antony Blinken, secretarul de stat american, a explicat luarea deciziei pe fondul legislației curente, ce limitează intrarea refugiaților în Statele Unite, în ciuda ajutorului oferit de aceștia.

Un soldat afgan stă de gardă în fața biroului ONU din Herat, 29 ianuarie 2018.

„Este posibil ca unii să nu aibă locul de muncă (din Afganistan, n.r.) eligibil pentru viza specială de imigrant – de exemplu, au lucrat pentru un proiect finanțat de Guvernul SUA, dar nu și pentru Guvern. Este posibil ca unii să nu fi îndeplinit cerința minimă de funcționare – de exemplu, angajații care au inceput să lucreze pentru noi recent. Și unii au fost angajați de organizații media americane sau ONG-uri, făcând o muncă vitală pentru sprijinirea parcursului democratic în Afganistan”, a explicat Blinken pentru reporteri.

Cu toate acestea, relocarea lor vine cu o problemă majoră: solicitanții de azil trebuie întâi să părăsească Afganistanul și să se refugieze într-o țară terță, unde trebuie să aștepte un răspuns din partea guvernului american. Acest proces poate dura între 12 și 14 luni, iar Statele Unite nu intenționează să sprijine plecările sau șederile acestora în statele respective.

Îți mai recomandăm Războiul din Afganistan | Statele Unite continuă bombardarea talibanilor. Numărul de morți și răniți, în creștere

Pe lângă durata lungă de relocare, granițele afgane cu țări terțe, precum cea cu Iranul, ar trebui să rămână deschise trecerii cetățenilor afgani aflați în pericol. Păstrarea deschisă a granițelor s-ar putea dovedi, în schimb, dificilă, în condițiile în care Statele Unite mențin relații diplomatice anevoioase cu multe dintre aceste țări.

„Acest lucru este incredibil de greu. Este greu la atât de multe niveluri. Este greu să lași în urmă tot ce știi, familia, prietenii, comunitatea, cultura, limba. Este greu să te duci într-un loc unde încerci să beneficiezi de oportunitățile existente pentru a solicita statutul de refugiat. Recunoștem acest lucru. Din păcate, acesta e cazul pentru milioane de oameni din întreaga lume care se află în situații foarte dificile, mai ales în Afganistan, unde avem oameni care au lucrat pentru noi, au lucrat pentru ONG-uri, organizații media, femei și fete, plus alții care se simt vizibil amenințați și cărora le este frică pentru viitorul lor”, a recunoscut Blinken.

Milițiile înarmate împotriva talibanilor stau de gardă în districtul Ghorband, provincia Parwan, 29 iunie 2021.

Alți oficiali americani anunță că au demarat procesul de relocare a zeci de mii de refugiați afgani.

„Am discutat deja cu țările vecine, precum și cu agenția ONU pentru refugiați, pentru a fi pregătiți pentru potențialul val de emigrare din Afganistan”, a declarat unul dintre aceștia.

Cu toate acestea, Iranul și Pakistanul și-au înăsprit securitatea la granite, îngreunând încercările afganilor de a căuta refugiu într-o altă țară, potrivit lui Bill Frelick, director al diviziei drepturilor refugiaților și migranților de la Human Rights Watch.

Oficialii afgani de securitate sosesc ca parte a unei întăriri pentru a lupta împotriva militanților talibani aflați în apropierea orașului Herat, 1 august 2021. După două zile de lupte grele, oficialii afgani au declarat că atacurile talibanilor au fost respinse.

Acest lucru îi forțează pe mulți dintre afgani să apeleze la serviciile oferite de traficanți sau contrabandiști.

Ce ar însemna o guvernare talibană pentru civilii afgani

Mărturiile oamenilor din districtele ocupate de talibani sunt cutremurătoare.

Când insurgenții au preluat controlul asupra districtului Saighan, aceștia le-au ordonat femeilor să rămână în case. În acelasi timp, talibanii au jefuit locuințele oamenilor, magazinele și depozitele de combustibil și i-au vânat pe angajații din instituțiile afgane.

Imagine cu trupul unui băiat de 12 ani, bătut cu bestialitate de către talibanii înarmați.

Mai mult, talibanii au emis un ordin prin care li se cereau moscheilor locale să facă o listă cu toate văduvele și femeile tinere din oraș. Acestea ar fi urmat să se căsătorească forțat cu luptătorii talibani.

Talibanii s-au retras din Saighan la 4 zile după ce l-au cucerit în urma luptelor cu milițiile locale. Guvernul afgan nu a reușit să ajungă la timp în zonă din cauza minelor plantate de-a lungul drumului până în Saighan.

Shukria Barakzai, activistă afgană pentru drepturile femeilor și fost om politic, a declarat într-un interviu pentru Foreign Policy că o reîntoarcere a talibanilor la putere ar fi un pericol la adresa oamenilor care s-au chinuit în ultimii 20 de ani să clădească un stat modern.

Potrivit lui Barakzai, până recent fetele și femeile puteau merge liniștite la școală și puteau să spere la a deveni lideri politici în viitor. Acest lucru riscă să dispară odată cu întoarcerea talibanilor la putere.

„Ar fi o mare pierdere. Ar însemna că ar trebui să începem din nou, de la zero, pentru a realiza ceea ce am făcut în ultimii 20 de ani. Dar, desigur, talibanii nu ne vor permite să rămânem în viață. Suntem deja pe lista lor de persoane ce trebuie ucise, alături de jurnaliști și alți membrii din societatea civilă. Inclusiv angajații guvernamentali. Este vorba despre viitorul acestei țări”, a declarat Barakzai.