Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 126 de milioane de euro pentru porturile din România

Portul Constanța face parte din coridoarele de solidaritate create de Comisia Europeană pentru exportul mărfurilor ucrainene, după ce Rusia a invadat Ucraina și i-a blocat porturile.

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 126 de milioane de euro cerut de România pentru investiții în porturile care se confruntă cu creșterea fluxurilor comerciale din cauza războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Schema de sprijin este destinată facilitării fluxurilor comerciale înspre și dinspre Ucraina, în baza culoarelor de solidaritate create de Uniunea Europeană pentru sprijinirea Ucrainei.

România a transmis Comisiei planurile sale de sprijinire a întreprinderilor din porturile românești cu instalații suplimentare de manipulare și depozitare a mărfurilor care au fost deviate de la rutele lor comerciale normale după invadarea Ucrainei.

Porturile ucrainene au fost blocate de armata rusă, iar Ucraina nu-și mai poate folosi rutele de export maritim.

Schema de sprijin, de 126 de milioane de euro, echivalentul a 626 de milioane de lei, se va aplica până la 31 decembrie 2024.

Ajutorul UE va fi acordat sub formă de granturi de până la 10 milioane de euro pentru societățile de logistică aflate în porturile maritime și interioare românești.

Beneficiare vor fi:

  • porturile de pe granița estică a UE (Constanța, Galați, Giurgiu),
  • canalul Dunăre-Marea Neagră (Poarta Albă, Midia și Năvodari),
  • canalul Sulina sau porturile „satelit” ale Constanței (Midia și Mangalia).

Schema de ajutor va fi finanțată parțial din fondurile de coeziune ale UE. Operatorii pot primi numai acele ajutoare care sunt indispensabile pentru a-și acoperi costurile suplimentare cu echipamentele și depozitarea mărfurilor deviate de la rutele lor normale.

Îți mai recomandăm Poate România să ajute? Cum încearcă Ucraina să-și salveze agricultura și să evite o criză alimentară mondială

Rusia s-a retras vara trecută din acordul internaţional, intermediat de Turcia și ONU, care permitea Ucrainei să îşi exporte în siguranţă cerealele prin porturile sale de la Marea Neagră după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Rusia a susținut că a renunțat la pact pentru că cererile sale de îmbunătățire a propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte nu ar fi fost îndeplinite.

Decizia Rusiei a pus în pericol o rută importantă pentru Ucraina, unul dintre cei mai mari cultivatori şi exportatori de cereale şi oleaginoase.

După retragerea din acord Rusia a atacat unul din cele mai mari porturi ucrainene la Dunăre iar cotaţiile la grâu şi porumb au crescut.