Armata rusă a lansat rachete în mai multe orașe din Ucraina, iar trupele rusești au debarcat pe coasta acesteia joi, au declarat mai mulți oficiali și mass-media, după ce președintele Vladimir Putin a autorizat ceea ce el a numit o operațiune militară specială în estul Ucrainei.
Putin a transmis că operațiunea are ca scop „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, după ce Kremlinul a declarat că armata Ucrainei amenință Rusia și că aceasta este condusă de neo-naziști.
Your browser doesn’t support HTML5
Mai multe explozii au fost auzite în orașele din Ucraina, printre care și în capitala țării, Kiev, după ce Rusia a lansat o serie de operațiuni militare împotriva vecinului său. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat legea marțială și i-a îndemnat pe cetățenii ucraineni să rămână în casă.
Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a postat pe Twitter o listă cu sancțiunile pe care comunitatea internațională trebuie să le dea ca răspuns la atacul Rusiei. El spune că „lumea trebuie să acționeze imediat” și „viitorul Europei și al lumii este în joc”.
Kuleba solicită „sancțiuni devastatoare” imediate, inclusiv interzicerea Rusiei de a utiliza sistemul de tranzacții financiare SWIFT.
Ambasadorul ONU al Ucrainei la ONU, Serghii Kyslytsya, spune că trimisul Rusiei la ONU a confirmat că Vladimir Putin a declarat „război țării mele”. Ministerul de Interne ucrainean spune pentru CNN: „Invazia a început”.
Îți mai recomandăm Rusia a invadat Ucraina | 392 bombardamente. 137 de persoane ucise, 316 răniți. Noi sancțiuni internaționaleReacțiile internaționale nu au întârziat să apară. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a reacționat la ceea ce el a numit „un atac neprovocat și nejustificat al forțelor militare ruse”.
„Vom continua să oferim sprijin și asistență Ucrainei și poporului ucrainean”, spune el.
Biden a mai precizat că Zelenski „i-a cerut să îi invite pe liderii lumii să vorbească clar împotriva agresiunii flagrante a președintelui Putin și să fie alături de poporul Ucrainei”.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat în termeni duri decizia Rusiei de a invada Ucraina și i-a cerut Moscovei să pună capăt imediat invadării Ucrainei.
Your browser doesn’t support HTML5
„Milioane de ruși nu vor război. Președintele Putin încearcă să întoarcă ceasul înapoi la vremurile imperiului rus, dar, prin aceasta, pune în pericol viitorul poporului rus. Fac un apel Rusiei să oprească imediat violența și să retragă trupele din Ucraina”, a transmis von der Leyen.
Alături de aceasta s-a aflat șeful diplomației europene, Josep Borrell, care a avertizat Rusia că Uniunea Europeană va adopta „cele mai duri sancțiuni” împotriva Rusiei.
„Noi, Uniunea Europeană, rămânem cel mai puternic grup de state din lume, iar acest lucru nu trebuie subestimat”, a precizat Borrell.
Premierul Boris Johnson se declară „îngrozit de evenimentele oribile din Ucraina” și a spus că președintele Vladimir Putin „a ales vărsarea de sânge și distrugerea, lansând acest atac neprovocat”.
Johnson a adăugat că acesta l-a sunat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre felul în care comunitatea internațională poate răspunde atacului Rusiei și promite acțiuni decisive din partea Regatului Unit și a aliaților.
Ministrul Afacerilor Externe din Marea Britanie, Liz Truss, a condamnat într-un mesaj pe Twitter „atacul îngrozitor și neprovocat pe care l-a lansat președintele Putin asupra poporului Ucrainei”.
Truss a transmis că Marea Britanie este alături de Ucraina și va veni cu un răspuns comun alături de partenerii internaționali pentru „acest teribil act de agresiune”.
Un purtător de cuvânt al Guvernului german a declarat că cancelarul Olaf Scholz a vorbit cu președintele ucrainean ,Volodimir Zelenski, și l-a asigurat de solidaritate.
„Avem un război terestru în Europa pe care credeam că îl găsim doar în cărțile de istorie. Este o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a adăugat ministrul economiei, Robert Habeck, într-o declarație.
Japonia a transmis că va impune sancțiuni Rusiei ca urmare a deciziei lui Putin de a invada Ucraina. Răspunsul dat de oficialii japonezi diferă față de cel adoptat în urmă cu 8 ani, când Rusia a invadat și anexat peninsula Crimeea.
Ministerul de Externe al Taiwanului a condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei, numindu-l o violare a Cartei ONU. Reacția Taiwanului intervine după ce, în urmă cu o zi, China a transmis că Ucraina nu e Taiwan, diferențiind între acestea pe baza suveranității Ucrainei.
De cealaltă parte, prim-ministrul și ministerul de externe al Indiei, o țară care se bazează pe Rusia pentru a-i furniza echipament militar, nu a condamnat încă anunțul președintelui Vladimir Putin de a începe o operațiune militară în Ucraina.
Știrea este în curs de actualizare*