Rusia intensifică bombardarea zonelor civile. Un bebeluș, ucis. Borell și șeful AIEA la Zaporojie

Șeful UE pentru politică externă Josep Borrell și șeful nuclear al ONU Rafael Grossi au ajuns în vizite separate la Kiev pe 6 februarie, în timp ce loviturile rusești cu rachete au continuat să facă victime în rândul civililor ucraineni, ucigând cinci civili și un bebeluș de 2 luni.

„Întors la Kiev pentru a patra vizită de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei”, a scris Borrell pe X , fostul Twitter, adăugând că va reafirma în timpul discuțiilor cu oficialii ucraineni „sprijinul neclintit al UE pentru Ucraina – pe partea militară, pe partea financiară cu noua facilitate pentru Ucraina de [50 de miliarde de euro], precum și pe calea reformei UE”.

Între timp, Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a sosit la Kiev, unde a spus că a avut discuții cu ministrul ucrainean al Energiei Herman Halușcenko și alți oficiali ucraineni înaintea unei vizite la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupată de Rusia.

AIEA și-a exprimat de multe ori îngrijorarea cu privire la riscul unei catastrofe nucleare la centrala nucleară Zaporojie din cauza atacurilor rusești din zonă.

Grossi a mai spus că este îngrijorat de siguranța operațională a uzinei pe fondul reducerilor de personal după ce Moscova a refuzat accesul angajaților companiei ucrainene Energoatom.

„Această unitate uriașă avea în trecut aproximativ 12.000 de angajați. Acum, aceasta a fost redusă la 2.000 - 3.000, ceea ce reprezintă o reducere destul de drastică a numărului de oameni care lucrează acolo”, a spus Grossi pentru AP. „Trebuie să văd singur care este situația, care sunt perspectivele în ceea ce privește personalul, pe termen mediu și lung.”

Între timp, o lovitură cu rachete rusești asupra așezării Zolociv, din regiunea Harkov, aflată în estul Ucrainei, a ucis un copil de 2 luni pe 6 februarie.

„În jurul orei 2:30, un hotel cu trei etaje a fost distrus în Zolociv după ce a fost lovit de ocupanți cu rachete S-300", a declarat guvernatorul regional al Harkovului, Oleg Sînîehubov, pe Telegram. „Un băiețel de două luni a murit. Trei femei au fost rănite și au fost internate în spital.”

El a spus că la începutul zilei de 5 februarie că 18 așezări din regiune au fost lovite de obuze rusești doar în ultimele 24 de ore și că, în total, aproximativ 18 așezări din regiunea Harkov au fost lovite de rachetele rusești. Case, infrastructura civilă și mașini au fost, de asemenea, avariate de artileria rusească, a spus el.

Între timp, bombardamentele rusești din 6 februarie au rănit doi civili în satul Tokarivka, din regiunea Herson, aflată în sudul țării.

Guvernatorul Oleksandr Prokudin a anunțat pe Telegram că cinci persoane au fost ucise pe 5 februarie și una a fost rănită în Herson de bombardamentele rusești.

Cei cinci civili ucraineni au fost uciși într-un când forțele rusești au bombardat orașul Herson din sud și regiunea de nord-est Sumîi, au declarat oficialii ucraineni.

Ministrul de Interne Igor Klîmenko a declarat pe Telegram că artileria rusă a ucis patru persoane și a rănit o altă persoană în orașul Herson într-un atac care a avut loc în jurul prânzului.

Trupele rusești au bombardat și orașul Vorojba din regiunea Sumîi, ucigând o persoană și rănind alte două, a informat administrația militară regională.

Forțele ucrainene au eliberat Hersonul în noiembrie 2022, în timp ce trupele rusești s-au retras spre est, peste râul Nipru. De atunci, forțele rusești au vizat regulat orașul cu artilerie și rachete de peste râu, provocând numeroase morți în rândul civililor și distrugând infrastructura.

Într-un mesaj Telegram separat, Klîmenko a spus că, în ultima săptămână, intensitatea bombardamentelor rusești din sudul Ucrainei a crescut cu aproape un sfert față de săptămânile precedente, provocând cel puțin o duzină de morți de civili. Klimenko a adăugat că forțele rusești au atacat zone civile de peste 1.500 de ori în ultimele șapte zile.

„Au fost înregistrate atacuri asupra a peste 570 de așezări, cel mai mare număr fiind în regiunea Zaporojie”, a scris Klîmenko . „Ca urmare a atacurilor rusești din ultima săptămână, 12 persoane au murit și 60 au fost rănite”.

Opt explozii au fost înregistrate în atacul de la Vorojba.

„În urma bombardamentelor, un bărbat de 40 de ani a murit [iar] mama sa a fost rănită. O altă persoană a fost rănită și ea. Potrivit informațiilor preliminare, cinci clădiri de locuințe, clădiri comerciale, rețele electrice și conexiuni la internet au fost avariate”, a declarat administrația militară într-un comunicat.

Serviciile de urgență sunt la fața locului, se arată în comunicat, și cer locuitorilor comunităților de graniță „să nu se expună pericolelor și să profite de ofertele de evacuare în comunități și regiuni mai sigure”.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene au purtat 105 ciocniri, a anunțat pe 5 februarie Statul Major General în rezumatul său de seară. Mai mult de o treime din ciocniri au avut loc în zona din jurul Avdiivka și în orașele din apropiere din regiunea Donețk.

Forțele rusești sprijinite de aviație au fost respinse atunci când au încercat să spargă apărarea ucraineană, a spus Statul Major.

De asemenea, forțele rusești au atacat în zonele din jurul Kupiansk, Lîman, Bahmut, Marîinsk și Zaporojie și au încercat să doboare trupele ucrainene de pe capul de pod aflat pe malul stâng al râului Nipru în regiunea Herson, a spus Statul Major.

Forțele ruse au lansat peste 30 de rachete și lovituri aeriene și 52 de atacuri la sistemele de apărare, asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate.

La aproape doi ani de la invazia în masă a Ucrainei de către Rusia, câmpul de luptă de-a lungul liniei frontului de aproape 1.200 de kilometri care se întinde de la nord-estul Ucrainei până la Herson a înghețat în mare măsură, Rusia avansând în ofensive localizate lângă Kupyansk în nord și în jurul Avdiyivka la sud.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat, pe 5 februarie, un spital din orașul Kropyvnytskiy, unde trupele ucrainene rănite sunt tratate.

„Am vorbit cu războinicii și le-am oferit premii”, a spus Zelenskiy pe X, fost Twitter. "Le mulțumesc fiecăruia dintre ei pentru serviciile oferite. Ei fac o treabă excelentă și sunt adevărați eroi. Ucraina se mândrește cu ei".

Kievul, care depinde în mare măsură de sprijinul militar și financiar occidental, a declarat că se așteaptă să primească 4,5 miliarde de euro din partea UE luna viitoare, după ce blocul comunitar a aprobat săptămâna trecută un acord de 50 de miliarde de euro pe patru ani pentru Ucraina.

Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a confirmat pe X că blocul comunitar urmează să înceapă plățile luna viitoare.

Un pachet de ajutor american de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina rămâne blocat în Congres, pe fondul opoziției unor republicani care leagă acordarea fondurilor pentru Kiev de schimbări masive în politicile de frontieră ale SUA.

Îți mai recomandăm Zelenski prelungește legea marțială și pregătește „schimbări operaționale” nu doar la conducerea Armatei