Ministrul Grindeanu: Am convenit cu reprezentanții SUA să accelerăm exporturile de cereale ucrainene

Depozite de cereale în portul din Galați

România va sprijini în continuare eforturile strategice pentru contracararea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, spune ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, după întâlnirea de la Galați la care s-au căutat soluții pentru exporturile de cereale ucrainene.

„Am discutat astăzi, la Galați, despre măsuri comune ce se impun, după retragerea unilaterală a Rusiei din Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, alături de coordonatorul pentru sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, Jim O'Brien, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, reprezentanta Comisiei Europene Magda Kopczynska, viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea”, a scris pe Facebook ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Îți mai recomandăm SUA, UE, Ucraina, R. Moldova şi România discută, la Galaţi, despre alternative pentru exportul cerealelor ucrainene

El spune că decizia unilaterală a Rusiei a perturbat piețele și a privat milioane de oameni de aprovizionarea cu cereale.

Din acest motiv, împreună cu reprezentanții SUA, spune el, „am căzut de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainene, în contextul atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii portuare și agricole, inclusiv asupra depozitelor de la Dunăre.”

„Denunţăm Kremlinul pentru că a transformat hrana în armă şi a pus în pericol securitatea alimentară globală. (...) În ciuda distrugerii nemiloase de către Rusia a infrastructurii portuare ucrainene şi a depozitelor de cereale, rămânem angajaţi în asigurarea continuităţii neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene, pentru a satisface cererea globală”, a transmis ambasada SUA la București înainte de „întâlnirea crucială” de la Galați.

La aceeași reuniune, SUA și-au reafirmat angajamentul de a acorda asistență financiară vecinilor Ucrainei, printre care și României, pentru a achiziționa pilotine și pentru a facilita transbordarea și tranzitul transfrontalier.

Măsurile includ sprijinul SUA pentru extinderea rutelor alternative de export, modernizarea punctelor de trecere a frontierei ucrainene, modernizarea infrastructurii critice pentru transportul feroviar și rutier, dar și sprijinirea dezvoltării capacităților de export a sectorului privat de-a lungul Dunării.

„Asistăm la atacul Rusiei asupra sistemului global de securitate alimentară. Scopul este de a reduce cantitatea de alimente și îngrășăminte disponibile, astfel încât prețurile să crească și Rusia să atragă atenția asupra cerințelor sale”, a declarat înainte de reuniunea de vineri coordonatorul pentru sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, ambasadorul Jim O'Brien.

Îți mai recomandăm Ucraina anunță un „coridor umanitar" pentru navele blocate în porturile de la Marea Neagră

„În cadrul discuției de la Galați toți participanții au subliniat urgența cu care Rusia trebuie să înceteze imediat atacurile asupra orașelor și infrastructurii ucrainene și să se alăture din nou Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră”, mai spune Grindeanu.

Washingtonul a promis Kievului „sprijin şi asistenţă continuă”, în timp ce faţă de România și-a exprimat „sincera recunoştinţă” faţă de „eforturile sale neclintite în sprijinirea exporturilor de cereale ucrainene”.

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit joi cu James O’Brien, coordonatorul Biroului pentru aplicarea Sancțiunilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, oficialii român și american au discutat despre securitatea de la Marea Neagră în contextul atacurilor rusești asupra infrastructurii din Ucraina. Premierul Marcel Ciolacu a spus că România sprijină concret Ucraina în eforturile sale de a continua exporturile de cereale către piețele globale.