Coaliție Marea Britanie - Țările de Jos pentru sprijinirea Ucrainei cu avioane F-16

Guvernul britanic a publicat o declarație în care spune că premierul Rishi Sunak și omologul olandez Mark Rutte au convenit asupra importanței asistenței de securitate pe termen lung acordată Ucrainei pentru a descuraja viitoarele atacuri rusești. 

Prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak și omologul său olandez Mark Rutte au convenit să construiască o „coaliție internațională” pentru a ajuta la achiziționarea de avioane de luptă F-16 pentru Ucraina, a anunțat guvernul britanic.

Guvernul britanic a publicat miercuri o declarație în care spune că premierul Sunak și-a reiterat convingerea că „locul de drept al Ucrainei este în NATO” și că împreună cu omologul olandez au convenit asupra importanței asistenței de securitate pe termen lung acordată Ucrainei pentru a descuraja viitoarele atacuri rusești.

Anunțul a venit la o zi după ce președintele Volodimir Zelenski a declarat că Kievul ar putea primi în curând avioane de luptă F-16, spunând că speră în decizii „foarte importante” pe acest subiect, cu ajutorul Regatului Unit.

Zelenski și Sunak au avut o discuție de două ore pe 15 mai, în timpul celei de-a doua vizite a președintelui în Marea Britanie de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.

La o conferință de presă comună pe care cei doi lideri au susținut-o după întâlnire, Sunak a spus că trimiterea avioanelor de luptă în Ucraina „nu este un lucru simplu”, dar Londra va fi „o parte cheie a țărilor coaliției”, oferind Kievului acest sprijin.

Orice coaliție de donatori de F-16 s-ar baza probabil pe sprijinul SUA, iar Washingtonul a exclus recent trimiterea de avioane F-16 în Ucraina pentru moment, în timp ce oficialii americani au estimat că timpul cel mai rapid necesar pentru antrenament și livrare este de 18 luni.

Îți mai recomandăm Consilier al lui Zelenski: „Nu există nicio piedică pentru crearea coaliției avioanelor de luptă!”