Atac cibernetic care i-a subțiat vocea lui Zelenski la Conferința de la Praga

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Un purtător de cuvânt al parlamentului ceh a declarat că pagina Conferinței de la Praga, care a reunit parlamentari din diverse țări, „a fost supusă unui atac de tip hacking”, fără a preciza și cui aparține.

Zelenski a făcut comentariile în sistem de videoconferință, afectată de erori tehnice și de un posibil atac cibernetic, relatează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți, la Conferința de securitate de la Praga, că va menține presiunea militară asupra Crimeei ocupate de ruși, la cinci luni de la începerea contraofensivei ucrainene.

În remarcile sale, afectate de erori tehnice, printre care și una care i-a modulat intermitent vocea la un ton mai înalt, subțiind-o, Zelenski a spus că „iluzia” dominației Rusiei asupra Crimeei și a Mării Negre a fost spulberată.

„Flota rusă nu mai este capabilă să opereze în partea de vest a Mării Negre și fuge treptat din Crimeea. Iar aceasta este o realizare istorică”, a spus Zelenski.

Atacurile ucrainene în Crimeea și în împrejurimi au inclus lovituri asupra unei baze aeriene rusești din peninsulă, a unui post de comandă al Flotei Mării Negre la Sevastopol și a singurului pod care leagă Crimeea de Rusia.

„Nu am dobândit încă controlul deplin al focului asupra Crimeei și a apelor înconjurătoare, dar o vom face”, a spus Zelenski la o întâlnire a Platformei Crimeea, o inițiativă diplomatică pe care a lansat-o în 2021. „Aceasta este o chestiune de timp”.

Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a spus că a existat o defecțiune tehnică, dar nu a abordat subiectul modulării vocii.

O grupare prorusă de hackeri a atacat informatic România, pe 10 octombrie, în timpul vizitei președintelui ucrainean.

Experții Directoratului Național de Securitate Cibernetică ar fi aflat de intenția hackerilor, după ce le-au interceptat convorbirile, și au reușit să limiteze proporțiile atacului asupra unor instituţii importante ale statului român.

Surse judiciare, citate de TVR, au susținut la acel moment că agresiunea informatică ar fi aparținut grupării proruse de hackeri Ddosia. Potrivit aceleiași surse, în timpul vizitei președintelui Zelenski au fost atacate Guvernul, Președinția și Ministerul Afacerilor Externe.

Hackerii au postat un mesaj în care spuneau că atacul lor e un răspuns față de atitudinea României în conflictul din Ucraina și pentru că România l-a primit pe președintele Zelenski timp de o zi la București.

Îți mai recomandăm Ucraina speră la un ajutor militar din partea UE și în 2024. Statele europene nu au ajuns la un acord