Problema lipsei semnalului GSM este una foarte veche în Delta Dunării, spune primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega, citat de Agerpres.
El spune că nici măcar autoritățile locale nu pot primi mesajele de avertisment RO-ALERT cu privire la pericolul căderii unor drone, care să-i poată anunța la rându-le pe locuitorii comunei.
„Degeaba avem adăposturile. Oamenii nu au cum să meargă la ele doar când aud dronele. Sistemul de alarmare e deficitar, aproape zero. Degeaba l-am făcut că nu putem să-i anunţăm. Chiar dacă aş pune sistem de alarmare pe maşină, să merg să sun cu goarna, cu sirena, cu clopotul, nici noi habar nu avem când vin dronele. De mai bine de doi ani e problema asta", a afirmat primarul comunei Ceatalchioi.
El a mai spus că a făcut numeroase demersuri pe lângă autorităţile judeţene pentru a rezolva problema, însă soluţiile au întârziat să apară.
Primarul spune că ambele adăposturi construite recent de militari în satul Plauru pentru protecţia populaţiei de dronele rusești sunt folosite în special de persoanele în vârstă.
„Unele persoane mai în vârstă care conştientizează pericolul merg în acele adăposturi. Altele mai iau în derâdere, dar acum, cu descoperirea resturilor unei noi drone, lucrurile sunt privite tot mai serios. Dacă la început credeam că au o precizie şi lovesc doar portul Ismail, iată că e a patra care e deja în imediata apropiere a localităţii", a conchis edilul din Ceatalchioi.
Ministerul român al Apărării a anunțat joi dimineață că o nouă dronă kamikaze a Rusiei a fost descoperită în România, după un nou bombardament rusesc asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, în regiunea Odesa.
MApN menționează că rămășițele au fost descoperite după atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene, din noaptea de miercuri spre joi, de către echipele din teren.
Militarii români au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetaţie aflată în apropierea malului drept al Braţului Chilia, la aproximativ 3 kilometri vest de localitatea Plauru, în județul Tulcea.
Craterul are un diamteru de 4 metri și o adâncime de 1,5 metri, iar în momentul când a fost descoperit bucăți din dronă încă fumegau, potrivit G4Media.
Îți mai recomandăm O nouă dronă rusească a căzut în România. MApN: Am descoperit un crater „cu posibilă explozie la impact”