Israelul, de acord cu vânzarea sistemelor anti-drone iraniene folosite de Rusia în Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unui discurs nocturn, lângă una dintre dronele iraniene kamikaze, Shahed-136, pe care Rusia le folosește în războiul din Ucraina - Kiev, 27 octombrie 2022

După îndelungi ezitări, guvernul israelian a aprobat acordarea de licențe de export pentru vânzarea de sisteme anti-dronă către Ucraina, pentru a ajuta la protejarea împotriva atacurilor rusești cu drone iraniene, relatează site-ul de știri Walla, preluat de Times of Israel.

Publicația, care citează oficiali israelieni și ucraineni, scrie că licențele au fost acordate companiilor Elbit și Rafael, o delegație ucraineană vizitând recent Israelul pentru o prezentare a sistemului, care poate doborî drone ce pot interfera cu frecvențele.

Încă nu a fost semnat niciun acord.

Îți mai recomandăm Firma israeliană Elbit Systems a obținut patru contracte de la Armata Română

„Ceea ce avem cea mai mare nevoie în acest moment sunt sistemele de apărare împotriva rachetelor balistice. Există un decalaj pe care nu putem să-l acoperim”, a declarat un oficial ucrainean pentru site-ul de știri israelian.

Oficialii israelieni citați neagă că ar exista o schimbare politică pe subiect. Ei spun că sistemele sunt defensive și nu ar dăuna soldaților ruși.

Un oficial israelian a spus că unul din motivele pentru care a fost acceptată furnizarea sistemelor a fost acela de a vedea cum se comporta împotriva dronelor iraniene.