Polonia cere rachete cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina

Ministrul polonez al Apărării, Radosław Sikorski, într-o conferință de presă susținută la Kiev.

Ministrul polonez al Apărării le-a cerut miercuri aliaților să livreze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune.

Radosław Sikorski a spus că Kievul trebuie ajutat să vizeze „locuri de lansare și centre de comandă” rusești, după ultimele atacuri ale Moscovei asupra capitalei ucrainene.

Rusia a atacat marți mai multe blocuri de locuințe din Kiev, capitala Ucrainei, și din nord-estul orașului Harkov, provocând moartea a cinci persoane și rănirea altor zeci de civili.

Radosław Sikorski a declarat pe rețelele de socializare că Occidentul ar trebui să răspundă în singurul „limbaj pe care Putin îl înțelege”.

El le-a cerut aliaților să furnizeze Kievului „rachete cu rază lungă de acțiune care îi vor permite să elimine locuri de lansare și centre de comandă”.

Polonia se numără printre cei mai fideli aliați ai Ucrainei, noua administrație de la Varșovia dublandu-și sprijinul politic acordat țării vecine.

Sikorski a mai spus că răspunsul dat Rusiei ar trebui să includă „înăsprirea” sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, astfel încât „să nu poată fabrica noi arme cu componente de contrabandă”.

Numit în decembrie ministru de externe al Poloniei în noul guvern pro-UE, Sikorski a ales Ucraina pentru prima sa vizită în străinătate, unde a spus că Occidentul ar trebui să-și „mobilizeze” economia pentru a înarma Ucraina.

Sprijin al NATO pentru achiziționarea a 1000 de rachete Patriot. Printre țările contractante, și România

Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții a anunțat miercuri că va sprijini un grup de țări cu un contract pentru până la 1.000 de rachete Patriot Guidance Enhanced.

„Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NSPA) va sprijini o coaliție de națiuni, inclusiv Germania, Țările de Jos, România și Spania, cu un contract pentru o cantitate combinată de până la 1.000 de rachete Patriot™ Guidance Enhanced Rachete (GEM-T).”

Contractul include calificarea componentelor actualizate, adăugarea de noi furnizori, echipamente de testare și piese de schimb. Se așteaptă ca și alte țări utilizatori să beneficieze de condițiile contractului.

Agenția a atribuit un contract de producție și livrare către COMLOG, un joint venture între Raytheon, o afacere RTX (NYSE: RTX) și MBDA. Pentru a sprijini producția și livrarea, COMLOG va extinde capacitatea de producție a rachetelor GEM-T în Europa.

„Acest contract demonstrează că NSPA, ca factor principal al Alianței, poate oferi cu succes națiunilor soluții multinaționale eficiente și rentabile, consolidând în același timp capacitățile industriale europene”, a declarat Stacy A. Cummings, directorul general al agenției.

Ucraina își intensifică atacurile din zona de graniță

Armata rusă a declarat că a doborât 12 rachete ucrainene peste Belgorod, regiune din sudul țării, aflată la granița cu Ucraina.

Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că situația din Belgorod este tensionată după ce orașul a fost bombardat miercuri. „Sistemele de apărare aeriană au funcționat”, a susținut el.

Miercuri a fost sărbătoare națională în Rusia .

Ministerul rus al apărării a declarat că Ucraina a lansat marți două rachete Tochka-U și șapte rachete Vilkja iar miercuri șase rachete Tochka-U și șase rachete Vilkha.

Sistemul de rachete tactice Tochka-U construit de sovietici are o rază de acțiune de până la 120 km. Are un focos masiv care poate transporta muniții cu dispersie.

Ucraina a primit câteva muniții cu dispersie din SUA, dar Tochka-U și Vilkha își pot folosi propriile muniții cu dispersie.

Pe măsură ce rachetele și dronele au căzut asupra orașelor ucrainene, trupele Kievului au vizat capitala regională Belgorod, care se află la aproximativ 60 de mile nord de Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

Belgorod, care are o populație de aproximativ 340.000 de locuitori, este cel mai mare oraș rusesc aflat la granița cu Ucraina. Se poate ajunge cu arme relativ simple și mobile, cum ar fi mai multe lansatoare de rachete.

Sâmbătă, bombardarea Belgorodului a ucis 25 de persoane, inclusiv cinci copii, într-unul dintre cele mai dure atacuri de pe teritoriul Rusiei, de când Moscova a invadat Ucraina. Un civil a fost, de asemenea, ucis marți.

Atacarea Belgorodului este o modalitate prin care Ucraina intenționează să demonstreze că poate riposta împotriva Rusiei, chiar dacă această depășește numeric și militar Kievul.

Putin a criticat atacurile de la Belgorod. „Vor să ne intimideze și să creeze incertitudine în țara noastră”, a spus el luni, promițând că va intensifica atacurile. „Și eu clocotesc de furie”, a spus Putin la întrebarea unui soldat despre victimele civile din Belgorod.

Mulți bloggeri militari ruși și-au exprimat regretul cu privire la retragerea țării din zona de frontieră în septembrie 2022, după o contraofensivă ucraineană rapidă, și au susținut că Rusia trebuie să pună mâna pe mai mult teritoriu pentru a securiza Belgorod și alte zone de graniță.

Guvernul rus a încercat să contracareze loviturile de succes, descriindu-i pe ucraineni drept „terorişti” care vizează fără discernământ zonele locuite de civili, insistând în acelaşi timp că armata rusă vizează numai depozite, fabrici de arme şi alte facilităţi militare.

La rândul lor, oficialii ucraineni își asumă rareori responsabilitatea pentru atacurile de pe teritoriul Rusiei.

Îți mai recomandăm Oraşul rusesc Belgorod, atacat din nou. Zelenski cere ajutor pentru întărirea apărării antiaeriene