Linkuri accesibilitate

Oraşul rusesc Belgorod, atacat din nou. Zelenski cere ajutor pentru întărirea apărării antiaeriene


În ultimele zile, războiul aerian dintre Rusia şi Ucraina s-a intensificat.
În ultimele zile, războiul aerian dintre Rusia şi Ucraina s-a intensificat.

Explozii puternice au fost auzite în unele părţi din sud-vestul Rusiei şi în Crimeea ocupată, în cursul nopţii de marți spre miercuri, transmite BBC. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou ajutor din partea aliaţilor pentru consolidarea apărării antiaeriene.

Oficialii ruşi spun că oraşul de frontieră Belgorod, unde 25 de persoane au fost ucise sâmbătă, a fost atacat din nou, precum şi Sevastopol – în Crimeea, unde o rachetă ucraineană a fost doborâtă.

Alte explozii au fost raportate în Belgorod în noaptea de marţi spre miercuri, guvernatorul regiunii afirmând că mai multe drone au fost distruse.

În Sevastopol – cel mai mare oraş din Crimeea ocupată de Rusia – o rachetă a fost doborâtă deasupra portului, a declarat guvernatorul instalat la Moscova, Mihail Razvozhayev, pe Telegram. Nu au fost raportate victime sau pagube.

De cealaltă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Rusia a folosit aproximativ 300 de rachete şi 200 de drone în cinci zile.

Marţi, rachete ruseşti au lovit cele mai mari oraşe ucrainene, inclusiv Harkov şi Kiev, ucigând cel puţin cinci persoane şi rănind zeci, au declarat oficiali locali.

În discursul său către națiune. preşedintele Volodimir Zelenski a cerut din nou ajutor din partea aliaţilor pentru consolidarea apărării antiaeriene ucrainene. El a avertizat că un eşec în Ucraina va dovedi că democraţiile nu pot opri teroarea rusă, iar aceasta va continua să se răspândească în Europa şi în lume.

„De la începutul acestei zile, au fost lansate aproape 100 de rachete de diferite tipuri, iar inamicul a calculat în mod special traiectoriile pentru a provoca cât mai multe pagube. Aceasta este o teroare absolut deliberată. Şi doar în ultimele zile - din 29 decembrie până în prezent - Rusia a folosit deja aproape 300 de rachete şi peste 200 de drone Shahed împotriva Ucrainei”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul transmis marţi seara ucrainenilor.

„Niciun alt stat nu a respins vreodată astfel de atacuri combinate, cu drone şi rachete, inclusiv rachete balistice aeriene. Numai astăzi, zece "pumnale" (rachetele hipersonice Kinjal - n.r.) au fost doborâte”, a arătat Zelenski.

El a spus că în atacurile de marţi au murit cel puţin cinci oameni şi alţi 130 au fost răniţi. Au fost vizate cu precădere Kievul, Harkovul, Zaporojie şi regiunile lor.

„Operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare în urma loviturilor din această dimineaţă şi după-amiază. Echipele de salvare vor lucra 24 de ore din 24. Toţi cei care au fost răniţi, 130 de persoane în total, primesc şi vor continua să primească asistenţa necesară”, a asigurat Zelenski.

El a spus că, în acest context, importanţa de a avea o apărare antiaeriană consolidată, spunând că aceasta „salvează direct vieţi”. A profitat de ocazie pentru a-i avertiza din nou pe partenerii occidentali şovăitori că un eşec al Ucrainei înseamnă un eşec al ideii de democraţie şi un impuls pentru Putin de a-şi continua planurile de expansiune.

„Sunt recunoscător fiecărui soldat al forţelor noastre aeriene, tuturor luptătorilor din grupurile mobile de foc, fiecărui artilerist antiaerian şi tuturor celor din lume care ajută deja Ucraina cu arme pentru apărarea cerului. Mai multe sisteme de apărare aeriană, mai multe rachete pentru apărare aeriană - asta este ceea ce salvează direct vieţi. Iar prin apărarea cerului nostru aici, în Ucraina, trebuie să dovedim că democraţiile pot proteja vieţi de toate formele de teroare. Dacă nu facem acest lucru, acum, în Ucraina, atunci, din păcate, teroarea rusă va continua să se răspândească în Europa şi în lume”, a spus Zelenski.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG