Semnal către Occident. Putin, la bordul unui bombardier nuclear

Președintele rus Vladimir Putin semnează o fotografie cu un bombardier nuclear TU-160M în timpul unei vizite la fabrica de aviație Gorbunov din Kazan, Rusia, pe 25 ianuarie 2018 (imagine de arhivă).

Președintele rus Vladimir Putin a zburat joi cu un bombardier strategic modernizat Tu-160M ​​cu capacitate nucleară. Gestul său ar putea fi considerat un semnal dat Occidentului privind capacitatea nucleară a Moscovei.

Avionul gigant cu aripă oscilantă, numit „Blackjacks” de NATO, este o versiune modernizată a unui bombardier din perioada Războiului Rece, pe care fosta Uniune Sovietică l-a pregătit pentru livrarea de arme pe distanțe mai lungi în cazul unui război nuclear.

Televiziunea de stat l-a arătat pe Putin coborând din avion după zbor, iar acesta le-a spus reporterilor că a zburat cu o aeronavă fiabilă și modernizată, care ar putea fi acceptată de Forțele Aeriene Ruse, relatează Reuters.

„Este o mașină nouă, multe lucruri sunt noi. Este mai ușor de controlat. Este de încredere”, a spus Putin.

Televiziunea de stat a arătat avionul uriaș, pe care Rusia îl poreclește „White Swans”, decolând și aterizând pe o pistă a fabricii din Kazan, unde a fost modernizată aeronava supersonică.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ruta de zbor a avionului este un secret militar.

Zborul cu Putin la bord a durat 30 de minute, au informat agențiile rusești de presă.

Liderul rus, despre care se așteaptă să câștige cu ușurință încă un mandat de șase ani în alegerile prezidențiale din luna martie, a făcut zborul într-un moment în care Moscova și Occidentul sunt în dezacord cu privire la războiul dus de Rusia în Ucraina, iar mai recent în legătură cu moartea în închisoare a politicianului de opoziție Alexei Navalnîi.

Unii diplomați ruși și americani spun că nu-și amintesc vreo perioadă de relații mai proaste între cele mai mari două puteri nucleare ale lumii, inclusiv în timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962.

Îți mai recomandăm Ce este arma termobarică și de ce SUA se tem că Putin ar putea să o folosească în Ucraina

Tu-160M, care are un echipaj de patru persoane, este capabil să transporte 12 rachete de croazieră sau 12 rachete nucleare cu rază scurtă de acțiune și poate zbura 12.000 km fără oprire și fără să aibă nevoie să fie alimentat.

Doctrina nucleară a Rusiei stabilește condițiile în care un președinte rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în linii mari ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă, sau la utilizarea armelor convenționale împotriva Rusiei „când însăși existența statul este pusă sub amenințare”.

Fostul președinte Dmitri Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat în repetate rânduri despre riscul unui conflict nuclear cu Occidentul de când Moscova a trimis zeci de mii de militari în Ucraina în 2022.

Putin, care este comandantul șef al forțelor armate ale Rusiei, a declarat în octombrie că existența statului rus nu este amenințată și că „nicio persoană cu o minte sănătoasă și cu memorie clară nu s-ar gândi să folosească arme nucleare împotriva Rusiei”.

Putin, în vârstă de 71 de ani, a zburat într-o versiune mai veche a aeronavei Tu-160 în 2005, în timpul unui exercițiu de antrenament.

Conform unui contract semnat în 2018, zece dintre bombardierele nucleare Tu-160M modernizate sunt menite să fie livrate Forțelor Aeriene Ruse până în 2027, la un cost de 15 miliarde de ruble (163 de milioane de dolari) fiecare.

Tupolev, producătorul avionului, spune că versiunea modernizată este cu 60% mai eficientă decât versiunea mai veche și că are îmbunătățiri semnificative la armament, navigație și avionică.

SUA au avertizat în privat Rusia să nu desfășoare o nouă armă antisatelit cu arme nucleare, despre care a spus că ar încălca Tratatul pentru spațiul cosmic și va pune în pericol interesele de securitate națională ale SUA, au declarat oficiali americani citați de Wall Street Journal.

Rara intervenție a oficialilor de top din securitatea națională și de informații din SUA face parte dintr-o campanie diplomatică pe care administrația Biden o organizează pentru a evita amenințarea care implică, de asemenea, abordări ale Chinei, Indiei, națiunilor G-7 și ale altor aliați apropiați care au interese în spațiu.

Îți mai recomandăm Rusia nucleară | Experți: Moscova amenință că ar folosi din prima arme nucleare ca să-și paralizeze adversarul. Terorism de stat