Președintele rus Vladimir Putin a confirmat că Rusia a livrat primele sale arme nucleare tactice Belarusului.
„Aceasta este o măsură de descurajare”, a declarat vineri președintele rus la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, orașul său natal.
Oficialii militari ruși și belaruși au semnat în mai un pact care prevede ca Moscova să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus.
Planul de desfășurare a armelor nucleare tactice pe pământ străin este primul făcut de Rusia din 1991.
Kremlinul și-a apărat decizia susținând că ar fi provocată de puterile occidentale care sprijină Ucraina.
Rusia va începe desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus după ce instalațiile vor fi gata în perioada 7-8 iulie, a declarat săptămâna trecută președintele Vladimir Putin într-o întâlnire cu omologul său din Belarus, Alexandr Lukașenko, într-o întâlnire pe care cei doi au avut-o la Soci, în Rusia.
„Deci totul este conform planului, totul este stabilit”, ar fi spus Putin, potrivit Kremlinului.
Cei doi lideri au convenit anterior asupra planului de a desfășura rachete nucleare rusești cu rază scurtă de acțiune terestre pe teritoriul apropiatului Moscova, unde vor rămâne sub comanda rusă.
În 1999, după mulți ani de la reunificarea germană și retragerea tuturor trupelor sovietice din Europa de Est, NATO a admis trei foste țări ale Pactului de la Varșovia: Polonia, Republica Cehă și Ungaria.
Moscova se va retrage din Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa
Ministerul rus de Externe a anunțat în urmă cu o săptămână că Moscova se va retrage din Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa (CFE) pe 7 noiembrie.
Rusia spune că toate țările implicate în tratat au fost informate despre această mișcare.
Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa ( CFE ) a fost negociat și încheiat în ultimii ani ai Războiului Rece și a stabilit limite cuprinzătoare pentru categoriile cheie de echipamente militare convenționale din Europa (de la Atlantic la Urali ) și a mandatat distrugerea excesul de arme.
Tratatul propunea limite egale pentru cele două „grupuri de state-părți”, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și Pactul de la Varșovia.
În 2007, Rusia și-a „suspendat” participarea la tratat, iar pe 10 martie 2015 a invocat presupusa încălcare a tratatului prin extinderea NATO către est, anunțând oficia că-și va va opri „complet” participarea la acesta începând de a doua zi.
Kremlinul își motivează decizia prin recenta aderare a Finlandei la NATO și planurile Suediei de a adera la alianță.
Toate acestea au „perturbat în mod semnificativ echilibrul sigur și stabil al forțelor armate convenționale din nordul Europei și a fost ultima picătură care a făcut ca Rusia să fie necesară părăsirea tratatului”, anunță diplomația rusă.
Moscova a semnalat această mișcare în mai, când a spus că tratatul este contrar intereselor de securitate ale Rusiei „din cauza situației schimbate”.
NATO a condamnat decizia Rusiei și a spus că „demonstrează și mai mult nerespectarea continuă a controlului armelor din partea Moscovei”.
Aliații au condamnat decizia Rusiei de retragere din tratat, numind-o „o piatră de temelie a arhitecturii de securitate a Europei”, spune NATO într-un comunicat remis presei vineri.
„Decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul CFE este cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni care subminează în mod sistematic securitatea euro-atlantică”, se arată în comunicat.
Rusia a anunțat în 2015 că își încetează complet participarea la tratat prin retragerea dintr-un grup consultativ. Kremlinul și-a suspendat deja participarea la tratatul din 2007, spunând că planurile de extindere ale NATO au făcut imposibilă realizarea termenilor tratatului.
Tratatul a fost semnat în 1990 pentru a stabili limitări ale armamentului major pentru NATO și Pactul de la Varșovia, un tratat de apărare colectivă între Uniunea Sovietică de atunci și șapte țări din Europa de Est.
Obiectivul CFE a fost reducerea posibilității unui atac surpriză și a declanșării unei ofensive majore în Europa.
Declarația NATO din 9 iunie spunea că alianța a cerut în mod repetat Rusiei să respecte tratatul CFE, dar Rusia „nu s-a angajat în mod constructiv și nu a făcut pași în vederea conformării deplină”.
Alianța a cerut, de asemenea, Rusiei să-și pună în aplicare angajamentele și obligațiile și să folosească timpul rămas înainte de retragere pentru a-și reconsidera decizia, se arată în comunicat.
Acesta a spus că statele membre „rămîn unite în angajamentul nostru pentru controlul eficient al armelor convenționale ca element cheie al securității euro-atlantice”.