APCE a cerut statelor membre să înceteze orice contact cu Putin „cu excepția contactului umanitar și în căutarea păcii”.
„Puterea copleșitoare a președintelui rezultată din mandatul extrem de lung, combinată cu lipsa oricăror controale și elemente de echilibru, cum ar fi un parlament puternic, o justiție independentă, mass-media liberă și o societate civilă vibrantă, au transformat Federația Rusă într-un dictatură de facto”, spun parlamentarii APCE.
Rezoluția a fost adoptată cu unanimitate pe baza raportului făcut de Pieter Omtzigt, din Țările de Jos, (PPE/DC).
APCE face referire în rezoluția sa la concluziile Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei conform cărora „exonerarea președintelui în exercițiu de un termen [limită al mandatului său] încalcă atât constituția Rusiei, cât și principiile juridice internaționale. ”
Putin deține puterea în Rusia ca președinte sau prim-ministru din 2000.
Amendamentele la Constituția Rusiei făcute în iulie 2020 i-au permis lui Putin să rămână potențial președinte până în 2036, când ar împlini 84 de ani.
Îți mai recomandăm Putin, urmărit internațional pentru crime de război. Mandat de arestare emis de Curtea Penală InternaționalăÎn rezoluția adoptată vineri, APCE a numit războiul Rusiei împotriva Ucrainei o dovadă că dictaturile „constituie o amenințare la adresa păcii și securității internaționale și a integrității teritoriale și a independenței politice a vecinilor lor”.
APCE și-a reiterat, de asemenea, sprijinul pentru crearea unui tribunal penal internațional „care să tragă la răspundere conducerea rusă, inclusiv pe Putin”, pentru crimele făcute în Ucraina, invadată total pe 24 februarie 2022.
Ministrul de externe Dmitro Kuleba a salutat adoptarea rezoluției „Peste 20 de ani de guvernare neconstituțională a unui singur om duc la crime în interiorul și în afara țării”, a scris Kuleba pe X, fosta rețea de socializare Twitter.
Pe 12 octombrie, APCE a recunoscut Holodomorul din 1932-1933 ca genocid al poporului ucrainean și a cerut tuturor statelor membre să-i urmeze exemplul.
Pe 23 noiembrie 2022 și Parlamentul României a recunoscut și condamnat genocidul comis de Rusia sovietică împotriva poporului ucrainean și a condamnat foametea deliberată la care a fost supus poporul ucrainean de ocupația sovietică între anii 1932 - 1933.
Îți mai recomandăm Experții documentează un dosar de crime de război care acuză Rusia că ar fi provocat foamete în Ucraina