Rusia se retrage din tratatul de interzicere a testelor nucleare

Și Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat legea pe 18 octombrie 2023.

Parlamentul Rusiei a adoptat legea prin care Moscova se opune ratificării tratatului global de interzicere a testelor cu arme nucleare.

Consiliului Federației Ruse - camera superioară a Parlamentului rus - a aprobat miercuri legea, cu 156 de voturi pentru și niciunul împotrivă, după ce și Camera inferioară, Duma de Stat, a adoptat legea cu unanimitate de voturi în octombrie 2023.

După adoptare, legea a fost trimisă președintelui Vladimir Putin, pentru promulgare.

Președintele rus le-a cerut parlamentarilor să „reflecte”, prin decizia luată, poziția SUA, care au semnat Tratatul de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT), dar nu l-au ratificat niciodată, transmite Reuters.

Rusia spune că nu va relua testele nucleare decât dacă Washingtonul o va face, dar experții în controlul armamentului sunt îngrijorați că Rusia se pregătește de un test nuclear, pe care Occidentul îl percepe ca pe o escaladare amenințătoare în contextul războiului din Ucraina.

Ucraina a acuzat Rusia în repetate rânduri că intensifică „șantajul nuclear”.

Deși nu a intrat niciodată oficial în vigoare, CTBT a făcut din testarea nucleară un tabu: nicio țară, cu excepția Coreei de Nord, nu a efectuat un test care implică o explozie nucleară în acest secol.

Experții în controlul armamentului spun că un test făcut fie de Rusia, fie de SUA ar putea declanșa o nouă cursă a înarmărilor într-un moment de tensiune internațională acută, cu războaie în Ucraina și Orientul Mijlociu.

Ei spun că dacă o țară ar testa, cealaltă ar face probabil același lucru, iar altele, precum China, India și Pakistan, n-ar face decât să le urmeze.

CNN a publicat luna trecută imagini din satelit care arată că Rusia, SUA și China au construit noi instalații de testare nucleară în ultimii ani.

Departamentul de energie al SUA a declarat săptămâna trecută că a efectuat o
explozie chimică la locul său de testare nucleară din Nevada „pentru a îmbunătăți capacitatea SUA de a detecta explozii nucleare cu randament scăzut în întreaga lume”.

Adresându-se parlamentarilor ruși înainte de votul de miercuri, ministrul adjunct de externe Serghei Rîabkov a spus că explozia din Nevada a fost „fără îndoială un semnal politic”.

„Așa cum a spus președintele nostru, trebuie să fim în alertă, iar dacă SUA se îndreaptă spre începerea testelor nucleare, va trebui să răspundem în același mod”, a adăugat el.

Îți mai recomandăm Deputații rușii au aprobat reluarea testelor nucleare, la dorința lui Vladimir Putin