După aproape o lună de discuții în contradictoriu care au tensionat relațiile odinioară calde dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, a fost fixat calendarul electoral pentru prezidențiale și parlamentare pentru finalul lui noiembrie - începutul lui decembrie.
Ceea ce atrage atenția este că electoratul va trebui să vină la vot trei duminici la rând și că parlamentarele au fost fixate chiar de Ziua Națională, pe 1 decembrie.
- primul tur de la prezidenţiale – 24 noiembrie;
- alegerile parlamentare – 1 Decembrie (Ziua Naţională);
- al doilea tur de la prezidenţiale – 8 decembrie.
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, nu vede o problemă ca electoratul să vină la vot de Ziua Națională, care este „o zi de duminică ca orice altă zi de duminică”. O zi de dumincă, tradițional sărbătorită în România cu paradă militară și fasole cu cârnați.
Nici faptul că românii vor vota trei duminici la rând nu pare să fi fost o problemă pentru liderii Coaliției, deși atunci când au decis comasarea alegerilor locale cu europenele, erau îngrijorați că oamenii se vor „surmena” venind de prea multe ori la vot.
Un alt argument pentru comasarea de pe 9 iunie a fost cel al costurilor ridicate pentru prea multe rânduri de alegeri. Toate aceste motive nu au mai stat acum în picioare.
Îți mai recomandăm De ce se cramponează Ciolacu și Ciucă de data alegerilor? De frică. Ce calcule își fac PSD și PNLPNL, victorie à la Pirus
La prima vedere pare a fi o victorie a PNL, care s-a opus ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie, formulă convenită de Coaliție în martie, și a dorit mutarea lor în decembrie.
La a doua privire, formula avantajează PSD și partidele extremiste, fiind o poliță pe care social-democrații o plătesc liberalilor pentru răzgândirea privind data alegerilor, spune pentru Europa Liberă profesorul și analistul politic Cristian Pîrvulescu.
PSD a plătit polița refuzului, a încercat să propună un calendar care îl poate avantaja. Bătălia la turul doi se va da pe voturile extremiste.Profesorul și analistul Cristian Pîrvulescu
„Este o victorie a PNL, pe care o va plăti cu vârf și îndesat. Alegerile parlamentare creează probleme pentru că ziua de 1 decembrie va fi masiv speculată de naționaliști și va genera dificultăți pentru PNL în Transilvania”, spune Cristian Pîrvulescu.
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale va avea un efect de contagiune asupra alegerilor parlamentare și, din acest punct de vedere, candidații care nu reușesc să intre în turul doi vor suferi pierderi masive la parlamentare. Ar putea fi cazul PNL.
Nicolae Ciucă spune însă că „cine nu riscă, nu câștigă” și că partidul va face tot ce poate pentru a obține scoruri maxime. În fond, susține liderul liberal, Ziua Națională „poate fi și o sărbătoare a democrației”.
Ar putea fi o astfel de sărbătoare dacă prezența la vot va fi ridicată, dar există riscul ca sărbătoarea națională să aibă efectul contrar. O prezență scăzută la vot avantajează de regulă PSD, așa cum arată istoria alegerilor.
Analistul Cristian Pîrvulescu atrage atenția că liberalii vor fi de data aceasta pe cont propriu și nu vor mai beneficia de niciunul dintre avantajele pe care le-au avut la alegerile locale, cum a fost, de pildă, comasarea.
De altfel, din informațiile Europei Libere, PNL a făcut toate eforturile să obțină suprapunerea primul tur al prezidențialelor cu parlamentarele, dar refuzul PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, a fost tranșant.
„Dacă PNL nu intră în turul doi, va pierde masiv la parlamentare, iar extrema dreaptă reușește să câștige un rol mult mai important. Liberalii vor trebui să fie pe cont propriu și să lupte pentru fiecare vot, nu vor mai avea avantajele pe care le-au avut la locale. Comasarea a fost un avantaj evident pe care nu-l vor mai avea”, declară Cristian Pîrvulescu.
Mai mult, susține analistul, potențialul PNL de a trimite un candidat în turul doi al prezidențialelor „scade pe zi ce ne îndepărtăm de alegerile locale”, unde liberalii au obținut un scor bun, deoarece dispare „efectul de contagiune”.
Ce spun sondajele de opinie
Nicolae Ciucă este plasat în unele sondaje de opinie (INCSOP) pe locul cinci, cu doar 11,9%, în urma Elenei Lasconi (USR) și a Dianei Șoșoacă (SOS). Mircea Geoană, care însă nu și-a anunțat deocamdată candidatura, este pe primul loc cu 26,7%.
Alt sondaj (CURS) îl plasează pe Marcel Ciolacu pe prima poziție (30%), în timp ce Nicolae Ciucă ar obține 20%, urmat fiind de Mircea Geoană cu 17%.
O victorie a lui Trump, vânt în pupa extremiștilor
Nu doar intercalarea parlamentarelor între cele două tururi de scrutin prezidențiale ar putea fi un factor care poate juca în favoarea PSD și a partidelor extremiste, ci și faptul că ele vor avea loc după alegerile americane.
După dezbaterea dintre Joe Biden și Donald Trump, se pare că se profilează o victorie a fostului președinte, candidatul republicanilor, ceea ce ar putea „să sufle vânt în pupa partidelor extremiste”, spune pentru Europa Liberă analistul Cristian Pîrvulescu.
Nu trebuie uitat că George Simion și-a făcut campanie cu susținerea explicită a lui Donald Trump, iar Diana Șoșoacă este la rândul ei pe aceleași coordonate.
Analistul nu înțelege de ce PNL a insistat pentru mutarea alegerilor în decembrie, fără țină cont de acest lucru.
Cât despre PSD, dincolo de familia politică europeană din care face parte, „nu se simte jenat de ideile lui Trump”.
Așa cum Marcel Ciolacu nu s-a simțit jenat să o pupe prietenește la consultări pe senatoarea Diana Șoșoacă, lidera SOS.
Reamintim că premierul a justificat în primăvără comasarea alegerilor și listele comune cu PNL prin lupta cu extremismul.
Diana Șoșoacă a fost astfel legitimată de premierul Ciolacu, semnal care ridică mari semne de întrebare, susține pentru Europa Liberă sociologul și analistul Ovidiu Voicu.
„O gafă, pentru că te întâlnești cu senatoarea Șoșoacă, să zicem că n-ai încotro, e votată de cetățeni, dar între a respecta decizia alegătorilor și a avea un dialog, și tipul ăsta de amabilități, deplasate și îngrijorătoare, e o distanță mare. Sunt niște limite mai ales în condițiile în care ni s-a prezentat soluția listelor comune ca o metodă de a-i ține pe extremiști deoparte. Acum nu-i mai ții deoparte, te pupi cu ei”, ne spune Ovidiu Voicu.
Diana Șoșoacă și Luis Lazarus nu au fost primiți în Grupul Suveranist din PE, fiind respinși până și de partidul german de extremă dreaptă, AfD.
Îți mai recomandăm De la tandemul Nicu & Marcel, la cearta pe data alegerilor prezidențiale. Scurta istorie a unei prietenii presărate cu multe intereseCalcule pentru prezindențiale. Ciolacu sau Geoană?
PSD este, teoretic, marele câștigător al acestui aranjament. În oricare dintre ipoteze, Marcel Ciolacu intră în turul doi al prezidențialelor, deci PSD are de câștigat la alegerile parlamentare prin același efect de contagiune.
Asta nu înseamnă însă că Ciolacu va câștiga și turul al doilea de scrutin, mai ales dacă în ecuație intră și Mircea Geoană.
Această temere l-a făcut pe Marcel Ciolacu să amâne luarea unei decizii, deși partidul îl presează să se înscrie în cursă. Decizia nu mai poate fi însă mult amânată, Congresul PSD, cel în care se va stabili candidatul pentru prezidențiale, va avea loc în august.
Înaintea ședinței de guvern de joi, Marcel Ciolacu le-a spus jurnaliștilor într-o discuție informală că va propune la Congres susținerea „unui candidat din afara partidului”. Acest candidat ar putea fi Mircea Geoană, părea că sugerează premierul.
Surse din PSD au spus pentru Europa Liberă că susținerea lui Mircea Geoană de către PSD a fost discutată și cu liderii PSD, după ședința de guvern.
La mijlocul lui iunie, Ciolacu declara că PSD ar trebui să aibă o discuție cu Geoană și spunea că acesta nu e în afara partidului.
„Domnul Geoană nu e din afara partidului, a fost preşedintele PSD, cred că cel mai longeviv până la mine, preşedinte al PSD”, a spus Ciolacu.
Pentru Ciucă însă lucrurile sunt mai complicate, date fiind sondajele de opinie care nu-l avantajează, mai ales după intrarea Elenei Lasconi, noua șefă a USR, în cursă. Acesta poate fi și motivul pentru care liberalii au amânat congresul pentru luna septembrie.
Ideea unui tandem președinte-premier nu a fost nici ea abandonată. Ciucă a declarat că o decizie ar putea fi luată după primul tur de scrutin și nu a exclus susținerea lui Ciolacu.
Îți mai recomandăm Cine sunt intelectualii care le cer lui Vladimir Putin și lui Xi Jinping salvarea României de „regimul politic iudeo-euro-atlantic”Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.