Dintre toate cererile pensionarilor, 2.853 de decizii au fost analizate şi vor fi recalculate, afirmă Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.
La nivel naţional, 170.000 de decizii nu au fost încă distribuite, din diverse motive, fie că erau recalculate greșit, fie că nu aveau adresele corecte.
Ministrul Muncii a declarat, marţi, într-o conferință de presă, că toate deciziile de majoarare a pensiilor vor fi păstrate şi niciuna dintre acestea nu va fi anulată.
„Pentru cei 3,9 milioane de pensionari recalcularea reprezintă o reparare a nedreptăţii care li s-a făcut anterior, când primeau pensii mai mici decât alţi pensionari care au muncit şi au contribuit la fel. Odată ce s-a înfăptuit dreptatea, ea nu poate fi anulată.
Nimeni nu poate interveni pentru a le diminua sumele primite în plus prin care li s-a făcut dreptate. Toate deciziile cu pensiile majorate rămân. Nici una dintre deciziile cu pensii majorate nu va fi anulată”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Potrivit unui grafic de la Ministerul Muncii:
- 82,5 % dintre pensii ( pentru 3,8 milioane de pensionari) cresc de la 1 septembrie 2024,
- 13,1% dintre pensii ( pentru 600.000 de pensionari) cresc de la 1 ianuarie 2025,
- 4,4% dintre pensii ( pentru 200.000 de pensionari) rămân la fel până se realizează echitatea.
Simona Bucura a anunţat că cele 17,5% dintre pensii care nu au fost majorate la recalculare vor creşte prin indexare de la 1 ianuarie.
„Este nedrept că toată dezbaterea din media şi mai ales din mediul politic despre această reformă a pensiilor s-a concentrat pe pensiile care au rămas cu aceeaşi valoare în urma recalculării. S-au concentrat pe cele aproximativ 17,5% dintre pensii care rămân la aceeaşi valoare, dar în proporţie de peste trei sferturi vor creşte şi ele de la 1 ianuarie 2025.
Cum vor creşte aceste pensii? Prin aplicarea mecanismului de indexare prevăzut în lege. Constat că cei care atacă această reformă sunt exact cei cărora nu le pasă de cei 3,8 milioane de pensionari care au fost neîndreptăţiţi decenii întregi şi cărora prin noua lege a pensiilor li s-a făcut dreptate”, a explicat ministrul Muncii.
Îți mai recomandăm Recalcularea pensiilor | Ce trebuie să verificați când primiți decizia?Tot marți, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei plafonul de la care pensiile sunt impozitate.
Camera Deputaţilor este for decizional. Legea va fi transmisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024”, se arată în proiect.
Îți mai recomandăm Deputații au adoptat neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei. Ministrul Muncii: 200.000 de pensii vor fi înghețateEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.