„Odată scris în Constituție acest obiectiv de integrarea europeană, toată clasa politică a R. Moldova va fi obligată să urmeze decizia cetățenilor și vom avea această consecvență în realizarea acestui program de dezvoltare a țării”, a spus șefa statului.
Ea a precizat că a organizat până acum 20 de runde de consultări, la care au participat aproximativ 500 de oameni.
„Cu toții au spus că văd Moldova în marea familie europeană. Acest proiect este un proiect care ne unește și care ne asigură un viitor”, a spus Sandu.
La conferința de presă ținută la Palatul Republicii, președinta a răspuns timp de două ore la întrebările jurnaliștilor, având pe fundal un banner cu sloganul „Uniți pentru Moldova europeană”.
Întrebată de Europa Liberă dacă acest eveniment reprezintă lansarea campaniei pentru referendum, Sandu a răspuns că face campanie pentru aderarea la UE „din prima zi de mandat”.
Președinta a explicat, de asemenea, că insistă ca referendumul constituțional să aibă loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale pentru ca prezența la urne „să fie cât mai mare” și a spus despre Curtea Constituțională trebuie să dea „cât de curând posibil” o decizie la sesizarea opoziției, care a contestat modificarea Codului Electoral în acest sens.
Îți mai recomandăm Maia Sandu cere referendum pentru aderarea la UE și anunță că va candida din nouÎn decembrie 2023, președinta Maia Sandu a cerut organizarea unui referendum pentru aderarea Moldovei la UE în toamna lui 2024 și a anunțat că va candida pentru un nou mandat la Președinție.
Majoritatea deputaților partidului de guvernământ PAS a modificat Codul Electoral astfel încât referendumul să poată avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, parlamentare sau locale.
Opoziția pro-rusă a anunțat deja că își va îndemna susținătorii să boicoteze referendumul. Alte partide au anunțat că susțin organizarea referendumului dar nu sunt de acord cu organizarea lui în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.
Organizarea unui referendum și a alegerilor prezidențiale sunt amenințate de interferența Rusiei. Guvernul pro-european de la Chișinău se teme de acțiunile Moscovei care își propun să deturneze procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.
În decembrie 2023, Uniunea Europeană a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Negocierile efective urmează să înceapă în vara anului 2024.
Îți mai recomandăm Cum lucrează România să aducă Moldova în UE. Vasile Pușcaș: Guvernul își asumă calitatea trimișilor acolo