El pregătește un proiect de Hotărâre de Consiliul General al Primăriei capitalei și i-a invitat pe colegii consilieri ca începând de vineri să semneze inițiativa - la cabinetul său din incinta Primăriei.
„Din 2017 acest serviciu nu este reglementat în București, ceea ce este inadmisibil. Atunci să întrebăm bucureştenii dacă în realitate îşi doresc acest serviciu sau nu. Este vorba strict de trotinetele închiriate în regim self-service, nu de cele personale. Ca să reducem costurile la minim, am propus ca Referendumul să aibă loc odată cu alegerile europarlamentare de anul viitor (în 9 iunie 2024, n.r.)”, spune viceprimarul Bujduveanu pentru Europa Liberă.
„Să spună oamenii dacă doresc să permită în continuare aceste vehicule sau să le interzică, aşa cum a făcut Parisul, înţeleg că a făcut şi Constanţa, recent şi alte municipii sigur se gândesc la asta.”
În Paris trotinetele electrice de închiriat au fost interzise, după un Referendum la care a participat sub 8% din populaţia metropolei, dintre care 90% s-au pronunţat însă în favoarea interzicerii.
Îți mai recomandăm Parisul a interzis trotinetele electrice de închiriatCei 55 de consilieri din Primăria Generală vor avea 30 de zile la dispoziţie pentru co-semnarea proiectului de hotărâre, indiferent de formaţiunea politică, după care ar urma să fie depus în plenul Consiliului general şi, dacă va fi votat de majoritatea simplă - jumătate plus unu din consilieri, Referendumul va fi organizat.
Întrebarea care ar urma să le fie adresată locuitorilor capitalei este: „Sunteţi de acord cu interzicerea trotinetelor închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online pe domeniul public al municipiului Bucureşti?”.
Trotinetele self-service din Bucureşti, fără Regulament
Viceprimarul este optimist cu privire la posibilitatea organizării Referendumului, deşi Regulamentul de funcționare a trotinetelor electrice, pe care tot el l-a iniţiat, i-a fost respins anul trecut de către consilieri, după ce a trecut toate etapele premergătoare.
„Am avut sprijinul total al Poliţiei şi al unor consilieri, dar o altă formaţiune politică a decis să nu îl susţină şi nu a trecut.”
Responsabili pentru asta ar fi consilierii USR, care nu au susţin reglementarea acestui serviciu, potrivit viceprimarului, reprezentant al PNL.
Îți mai recomandăm Țară în service | Tu unde îți încarci mașina electrică? Statul promite încă 30.000 de stații, dar nu e clar cine și când le va construiEl susţine că, în condiţiile în care orice serviciu care funcţionează pe domeniul public trebuie să aibă nişte reguli, trotinetele electrice circulă acum „în mod ilegal” pe străzile Bucureştiului.
Dacă Referendumul va fi organizat, Regulamentul se va mai dovedi util doar dacă oamenii vor vota pentru permiterea în continuare a acestui serviciu. Dacă rezultatul Referendumului va indica interzicerea, atunci lipsa unui Regulament nu mai are relevanţă.
„Nu vă ascund că susţin retragerea acestui serviciu, care cauzează doar haos şi accidente. Avem transport public, care reprezintă o formă de viitor pentru mobilitatea locuitorilor”, a conchis el.