Primele rezultate de la Moscova arată că referendumul pentru pachetul de amendamente constituționale, printre care și prevederea care îi permite lui Vladimir Putin să rămână președinte până în 2036, a fost validat cu o largă majoritate în urma votului care s-a întins pe durata a șapte zile.
Conform rezultatelor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC) din Rusia la începutul zilei de 2 iulie, cu toate buletinele de vot numărate, 77,9 la sută dintre alegători au aprobat pachetul susținut de Kremlin cu peste 200 de amendamente constituționale. Aproximativ 21,3 la sută au votat împotrivă.
Prezența oficială la urne a fost de aproximativ 65 la sută, a spus comisia. Votarea s-a întins pe o săptămână în efortul de a menține măsurile de precauție pentru a limita răspândirea coronavirusului. Putin a declarat ziua de 1 iulie, ultima zi a votării, ca fiind sărbătoare publică, pentru a încuraja participarea în rândul alegătorilor.
Ella Pamfilova, șefa comisiei electorale, a declarat că votul a fost transparent și că oficialii au făcut totul pentru a-i asigura integritatea, dar criticii și opoziția au denunțat rezultatul.
„Rezultatele tocmai anunțate sunt o falsă și o minciună uriașă ”, a scris opozantul Aleksei Navalny într-o postare pe blog.
„Nu au nimic în comun cu părerile cetățenilor din Rusia. Am asistat la un show, cu final scris dinainte”, a acuzat el.
Campania împotriva modificărilor Nyet! a lansat propriul sondaj estimând că la Moscova 55 la sută au votat împotriva pachetului, în timp ce la Sankt Petersburg 63 la sută s-au opus amendamentelor.
Îți mai recomandăm Vladimir Putin, cale liberă pentru a conduce Rusia pe viață: Modificarea Constituției îi oferă șansă să fie președinte până în 2036Vladimir Putin a propus prima dată modificările în timpul unui discurs din luna ianuarie. Documentul a fost prezentat legislativul la doar cinci zile după discuții superficiale ale unui „grup de lucru" constituit în grabă.
Pe 10 martie, amendamentul care îi permite lui Putin să poată participa pentru realegere în 2024 și 2030 a fost abrupt adăugat.
Pachetul conține mai mult de 200 de amendamente care au fost adoptate a doua zi de către camera inferioară a Parlamentului, Duma de Stat, și de cea superioară, Consiliul Federal.
Putin a programat inițial referendumul pentru 22 aprilie, dar el a fost amânat ca urmare a pandemiei de coronavirus.
În plus față de posibilitatea ca președintele rus să își extindă rămânerea la putere, amendamentele sporesc puterea Parlamentului privind formarea guvernului și redistribuie din autoritate către diverse structuri guvernamentale.
De asemenea, stipulează prioritatea legii interne peste cea internațională, interzice căsătoriile între persoane de același sex, descrie „credința în Dumnezeu" drept valoarea fundamentală națională, definește limba rusă drept „limba care a stat la formarea etnică a statului" și face imposibilă „alienarea unor părți din Federația Rusă".
Votul vine pe fondul unor nemulțumiri în creștere în Rusia privind consecințele economice ale pandemiei de coronavirus, iar sondajele au arătat o scădere de încredere în Putin în ultimii ani. Rata sa de aprobare era de 59% în primăvară, conform casei independentă de sondare Levada Center.
Putin, fost ofițer KGB în timpul Războiului Rece, se află la putere în Rusia, fie care președinte sau prim-ministru, din 1999.
Suporterii săi îl creditează cu întărirea țării și a economiei și a economiei după colapsul Uniunii Sovietice și crizele anilor '90.
Criticii arată, însă, că a slăbit instituțiile democratice, a marginalizat opozanții politici, a înăbușit criticile și a permis corupției să prospere.