Ce țări primesc refugiați străini din Ucraina, alții decât cei ucraineni, și care sunt condițiile

Refugiați din Ucraina și voluntari, la gara principală din Viena, Austria.

România nu acceptă refugiații străini fugiți din calea războiului din Ucraina mai mult de 90 de zile. Oficialii români spun că nu le permite directiva europeană transpusă în legislația de la noi. Unele țări precum Olanda și Germania au găsit o formulă prin care să îi poată primi pe acești refugiați.

În Olanda, pe lângă cetățenii ucraineni, sunt primiți toți refugiații străini care nu au naționalitate ucraineană dacă, la 23 februarie 2022, erau refugiați recunoscuți de Ucraina sau dacă aveau un permis valabil de ședere în Ucraina. Olandezii au primit până acum peste 50.000 de persoane fugite din Ucraina.

Serviciul Olandez de Imigrare și Naturalizare (IND) a anunțat că refugiații care vin din Ucraina sunt înregistrați de municipalitate și astfel sunt recunoscuți automat de IND. Această înregistrarea dă tot dreptul refugiaților la anumite beneficii, cum ar fi locuința, cheltuielile de trai, îngrijirea medicală și educația.

În plus, pentru cetățenii străini fugiți din Ucraina și care nu au suficiente documente a fost instituit un proces suplimentar de identificare, iar acești refugiați nu trebuie să întreprindă vreo măsură.

„Dacă în evaluarea suplimentară au fost stabilite naționalitatea și, acolo unde este necesar, rezidența legală în Ucraina, va urma înregistrarea în baza centrală de date a municipalității”, se mai arată în comunicatul Serviciului Olandez de Imigrare și Naturalizare.

Îți mai recomandăm De ce nu-i vrea statul pe străinii fugiți din Ucraina? Ministerul de Interne nu știe câți au rămas în România

Olanda face precizări clare despre centrele de primire a refugiaților în regim de urgență. IND arată că cei care nu au unde să stea vor cere ajutor la centrele speciale de primire deschise de consiliile locale.

La Gara Centrală din Utrecht și Gara Centrală din Amsterdam sunt centre de asistență pentru recepția inițială. Crucea Roșie îi ajută și pe oamenii care au nevoie de un loc de cazare. Olandezii au și un număr de WhatsApp oficial unde oamenii pot pune întrebări în ucraineană, rusă sau engleză.

Îți mai recomandăm Topul decontărilor pentru hrană. Cum a fentat statul român privații la cazarea refugiaților

Oficialitățile olandeze arată că toți cei care aveau dreptul să stea legal în Ucraina au acum dreptul la primire de către un consiliu local olandez. Aici intră și cei cu permis de ședere legal cum ar fi un sirian care are un permis de azil în Ucraina sau un student din Nigeria cu permis de studii în Ucraina.

Germania: studenții din Germania pot solicita statutul de protecție temporară

Germania a înregistrat până acum peste 300.000 de refugiați din Ucraina. Iar guvernul german și liderii politici au căzut de acord asupra unui pachet de ajutor financiar de 2 miliarde de euro prin care să ajute statele federale să găzduiască și să integreze refugiații ucraineni, inclusiv prin acces la centrele de locuri de muncă și la cursuri de limba germană.

Aici, persoanele care au fost nevoite să fugă din Ucraina au voie să intre fără viză.

„Acest lucru se aplică atât cetățenilor ucraineni, cât și persoanelor de alte naționalități care se aflau în Ucraina la 24 februarie 2022 și au fugit. Acest lucru se aplică în toată Germania, inițial până la 31 august 2022”, după cum precizează oficalii germane.

După această dată ar trebui să se înregistreze pentru un permis de ședere.

Site-ul primăriei din Berlin arată că persoanele care au stat în Ucraina cu statut de rezidență temporară – cum ar fi studenții – pot solicita statutul de protecție temporară.

Refugiații care ajung pe Aeroportul Tegel din Berlin sunt repartizați în statele federale de lucrătorii de aici. Cei care au rude în Berlin pot rămâne aici iar, dacă nu, vor fi repartizați într-un alt stat federal.

În ambele cazuri, refugiații se pot înregistra online și pot solicita permisul de ședere temporară. După înregistrare, refugiații au dreptul la asistență socială, asistență medicală și un drept de ședere pentru o perioadă inițială de doi ani.

Îți mai recomandăm Cât timp așteaptă ucrainenii să obțină protecția temporară în România. „Am venit la ora 9 și plec la 13”

Portugalia este o altă țară care primește atât cetățeni ucraineni, cât și cetățeni străini fugiți din Ucraina cărora le dă protecție temporară.

Între categoriile pe care guvernul portughez le-a inclus în regimul de protecție temporară care sunt și rezidenți permanenți în Ucraina sau care au un permis de ședere temporară, iar aici intră și studenții străini care se aflau la universitățile din Ucraina. În Portugalia au ajuns peste 10.000 de refugiați din Ucraina.

ONU arată că, până în 5 mai, că peste 5,8 milioane de oameni au părăsit Ucraina. Cei mai mulți dintre aceștia au fost primiți în:

  • Polonia a primit 3.143.550 refugiați
  • România 856.941 refugiați
  • Rusia 727.712 refugiați
  • Ungaria 551.010 refugiați
  • Moldova 452.038 refugiați
  • Slovacia 391.592 refugiați
  • Belarus 26.149 refugiați
Îți mai recomandăm Cum decontează statul român ajutoarele date refugiaților. Primar: „Nu știm cum, de către cine sau când”