Charles al III-lea, proclamat oficial Rege. Copilăria, pasiunile și iubirile Prințului de Wales

Britain Royals

Regele Charles al III-lea, noul suveran al Marii Britanii, s-a născut la Palatul Buckingham, în seara zilei de 14 noiembrie 1948. Numele său complet este Charles Philip Arthur George, prinţ de Wales. Este primul copil al reginei Elisabeta a II-a şi al prinţului Filip, duce de Edinburgh. Charles are o soră, pe Anne, Prinţesă Regală, născută în 15 august 1950 şi doi fraţi, Andrew, duce de York, născut în 19 februarie 1960, şi Edward, conte de Wessex, născut în 10 martie 1964.

În vârstă de 73 de ani, Charles este monarhul care a așteptat cel mai mult în comparație cu predecesorii lui să urce pe tronul Marii Britanii.

În aceste zile, în care toată Marea Britanie deplânge dispariția mamei sale, teama unora dintre monarhişti este că Charles va fi un rege slab. Admiratorii săi cred însă că înţelepciunea, grija şi preocuparea pentru ecologie îi va aduce sprijinul public de care are nevoie.

Charles a fost proclamat, sâmbătă, oficial rege. Ceremonia a avut loc la la Palatul St James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare. Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat - un grup de deputați, din trecut și din prezent, și colegi - precum și din câțiva înalți funcționari publici, înalți comisari ai Commonwealth-ului și primarul Londrei, după cum scrie BBC.

Charles al III-lea a fost proclamat în mod oficial Rege al Marii Britanii. Kirsty O'Connor/Pool via REUTERS

Regele Charles a devenit moștenitor al tronului Marii Britanii după ce mama sa-Regina Elisabeta a II-a- a devenit monarh în urma morții tatălui ei.

„Voi încerca să urmăresc și să caut pace, armonie și prosperitate pentru oamenii acestei insule, Regatului și Commonwealth. Știu că voi fi ajutat de afecțiunea și loialitatea oamenilor care m-au chemat să le devin suveran, dar și de Parlament. Sunt încurajat de suportul constant pe care mi-l oferă iubita mea soție. Pentru a duce mai departe greaua sarcină pe care o am îmi voi dedica viața și mă voi ghida pentru ajutor de la prea puternicul Dumnezeu", a spus Regele Charles al III-lea în primul discurs după ce a fost proclamat monarh al Marii Britanii.

Your browser doesn’t support HTML5

Regele Charles al III-lea a preluat tronul Marii Britanii

Biografii și istoricii regali spun că Charles nu a avut o copilărie uşoară, din cauză că mama şi tatăl său erau adesea plecați în turnee în Commonwealth luni întregi. El nu a fost alături de părinții lui la primele două Crăciunuri şi nici atunci când a împlinit trei ani.

Familia regală britanică în 1951, pe pajistea de la Clarence House, reședința lor din Londra.

Pentru că era un „tânăr foarte sensibil şi emotiv”, tatăl său, Prințul Philip, l-a trimis în Scoția, la Gordonstoun, un internat dur şi spartan, după cum scria biograful regal Tina Brown.

Îți mai recomandăm Primul discurs al Regelui Charles al III-lea: Reînnoiesc promisiunea mamei mele de a fi în serviciul public pe tot parcursul vieții

Charles a absolvit școala cu note medii, iar ulterior a descris anii de școală ca fiind „o pedeapsă cu închisoarea”. După liceu, Charles a urmat cursurile Universității Cambridge, fiind primul membru al familiei regale care a obţinut o diplomă de la prestigioasa universitate.

Charles a fost făcut Prinţ de Wales în cadrul unei ceremonii grandioase care a avut loc în 1969.

Regina Elisabeta a II-a îi pune coroana Prințului Charles la 1 iulie 1969

Încercând să-și găsească un țel în viață, Charles a învățat să conducă trenul, să fie soldat și chiar vânător, dar la un moment dat și-a dat seama că nimic din toate acestea nu-i place. În 1994, într-un film documentar de televiziune un copil îl întreabă: „Cine eşti?”. Charles a răspuns: „Aş vrea să ştiu”.

Îți mai recomandăm Momentele mai puțin cunoscute din viața Reginei Elisabeta a II-a: între datorie și Monarhie

Diana, Camilla și Charles

Pe când era prinț, Charles a fost unul dintre cele mai mediatizate personaje ale Casei Regale din cauza relației cu prima lui soție - Prințesa Diana. Pe Diana a întâlnit-o prima dată în noiembrie 1977, la Althorp House, în timp ce el se întâlnea cu sora ei mai mare, Sarah. Cei doi s-au căsătorit pe 29 iulie 1981, în Catedrala St. Paul din Londra. Cu toate că avea premisele unei căsătorii fericite, mariajul lui Charles cu Diana a fost un eșec.

Charles și Diana în 19 august 1981, când se aflau în vizită la Castelul Balmoral, după luna lor de miere.

Și Charles și Diana au fost infideli unul altuia, ceea ce a dus la o separare oficială în 1992 și la divorț în 1995. În timpul căsătoriei cu Diana, Charles se vedea cu actuala lui soție Camilla, lucrul pe care Diana îl știa, fiind unul dintre motivele de divorț. Diana spune că „noi eram trei în această căsătorie, aşa că era puţin aglomerat”.

În timpul scurt cât au fost căsătoriți, Charles şi Diana au avut doi fii, pe Prinţul William, acum moştenitorul tronului, şi Prinţul Harry, care s-a retras din îndatoririle din prima linie după o căsătoria cu actrița americană Meghan Markle.

Moartea Prințesei Diana pe 31 august 1997 l-a apropiat pe Charles de Camilla Parker Bowles, care a primit titlul nobiliar de ducesă de Cornwall. În anumite cercuri ale societății britanice a existat o ostilitate persistentă față de cea de-a doua soţie, Camilla, ducesa de Cornwall.

Camilla, ducesă de Cornwall, i-a devenit soție lui Charles în 2007.

Într-un interviu pentru revista GQ în septembrie 2018, Charles a spus: „Eşti acuzat că provoci controverse doar pentru că încerci să atragi atenţia asupra unor lucruri care nu fac neapărat parte din perspectiva convenţională".

Susţinătorii lui l-au apărat de fiecare dată pe Charles, susținând că el a fost o pradă ușoară mai ales pentru presa mai ales tabloidă care a analizat fiecare acţiune sau discurs al său. „Când te afli într-o poziţie publică foarte expusă, loialitatea şi lipsa de loialitate sunt probleme complexe'', a declarat un fost asistent al prinţului, care a lucrat timp de mai mulţi ani pentru Charles, citat de Reuters.

Cei care îi sunt ostili scot în evidență însușirile lui Charles, spunând că este arogant. Susținătorii săi spun că foarte puțin din ceea ce s-a scris despre Charles este adevărat.

Vineri, 9 septembrie, cu o zi înaintea anunțului oficial, Regele Charles și regina consoară Camilla se uită la mesajele de adio ale oamenilor pentru Regina Elisabeta. Anterior, cei doi au vorbit cu oamenii strânși la Palatul Buchingham să-i aducă un omagiu răposatei

„Are o personalitate complicată. Rareori am întâlnit pe cineva cu o curiozitate atât de mare despre lume, dornic să afle tot ce se întâmplă şi de ce. Mai mult decât orice, are această ambiţie, are o putere de muncă fenomenală", a mai spus fostul asistent, citat de Reuters.

Simon Lewis, secretarul reginei Elisabeta pe probleme de comunicare în perioada 1998-2001, îl descrie pe Charles ca plin de entuziasm, implicat, cu un „simţ al umorului mai ciudat".

Prințul devotat îndatoririlor regale

Toată lumea este de acord că Charles și-a îndeplinit cu devotament îndatoririle regale pe timp cât era prinț moștenitor, ceea ce probabil va face și acum când este Regele Marii Britanii. Apropiații spun că Charles își începe ziua foarte devreme cu un mic dejun și și-o încheie spre miezul nopții.

În afara sarcinilor regale, Charles este pasionat de arte, cultură, teatru, literatură, operă şi muzică pop. Este, de asemenea, un mare admirator al lui Leonard Cohen. Pe când era prinț, Regele Charles a publicat numeroase cărţi, printre care cele mai cunoscute sunt ''The Old Man of Lochnagar'' (1980) şi ''A Vision of Britain'' (1989). A fost distins cu numeroase premii şi medalii: Legiunea de Onoare (1984), Premiul European al Mediului (1988), Premiul ''Spoleto'' (1989), ''Autorul britanic al anului'' (1990).

Una dintre preocupările majore ale lui Charles este gradinăritul, motiv pentru care mâinile lui sunt tot timpul crăpate și umflate.

Regele Charles este admirator al lui William Shakespeare, ale căruit scrieri le citește adesea. De asemenea, pictează în acuarelă şi a scris cărţi pentru copii.

Schimbările climatice și caritatea

În ultimii ani, Charles s-a implicat tot mai mult în cauze precum mediul şi schimbările climatice. Moharhul britanic declara în urmă cu câțiva ani că „ar fi o neglijenţă criminală" să nu îşi folosească rolul pentru a ajuta oamenii.

La mijlocul anilor 70, Charles a înființat The Prince's Trust care reprezintă, ca grup, cea mai mare iniţiativă caritabilă din Marea Britanie.

Organizaţiile sunt active în mai multe domenii, de la arhitectură, artă, dezvoltarea de afaceri responsabile social, tineri, la dezvoltare globală durabilă şi mediul rural. Charles este patron a peste 420 de organizaţii caritabile,

Prințul Charles a venit în vizită oficială în România în 2017. El are mai multe proprietăți în mediul rural.

Prin organizațiile sale de caritate, Charles a oferit grant-uri nerambursabile pentru diverse probleme.

Regele care iubește România

La mijlocul anilor 90, Regele Charles a venit de mai multe ori în România și s-a implicat în acțiuni pentru păstrarea patrimoniului cultural românesc.

A cumpărat și a restaurat mai multe case vechi din mediul rural, dintre acestea cea mai cunoscută fiind la Viscri. Aici, Charles are Fundaţia „Prinţul de Wales'', înființată în 2 iunie 2015, fundație care face parte din The Prince's Charities Group.

Organizația din România sprijină conservarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă în România. Principalul obiectiv al organizaţiei este dezvoltarea aptitudinilor profesionale în comunităţile rurale pentru a ajuta localnicii să îşi găsească mai uşor un loc de muncă.

Charles a spus de multe ori că iubește România pentru frumusețea și diversitatea ei, pentru „bogățiile ei”.

În timpul vizitei din 2018, Charles a fost primit de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române si de Principele Radu la Palatul Elisabeta.

Îți mai recomandăm Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit | Cât de importante sunt următoarele zece zile