Regulile campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, decise de Biroul Electoral Central

Biroul Electoral Central a stabilit regulile oficiale de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.

Pentru alegerile prezidenţiale din acest an, campania electorală începe pe 25 octombrie, ora 00.00, şi se încheie la ora 07:00, pe 23 noiembrie. Pentru al doilea tur de scrutin, campania începe de la data aducerii la cunoştinţă publică a zilei votării şi se încheie pe 7 decembrie, tot la ora 07.00.

După încheierea campaniei, este interzisă continuarea propagandei electorale. Regulile au fost publicate de către Biroul Electoral Central (BEC).

Continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei electorale înseamnă:

  • afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip care se referă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024;
  • difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024 în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;
  • sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.

Cu toate acestea, disponibilitatea conținutului online cu caracter electoral publicat în campanie pe pagini de internet și rețele sociale nu e considerată continuare a propagandei electorale, precizează BEC.

Excepție fac anunțurile plătite pentru promovare electorală după data încheierii campaniei, a decis BEC.

Mai multe

Integritatea panourilor, afişelor electorale şi a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate este asigurată de primar, cu sprijinul poliţiei locale sau al Ministerului Afacerilor Interne (acolo unde nu există poliție locală).

În campania electorală pentru alegerea președintelui, primarii asigură competitorilor panouri distincte de cele pentru Senat şi Camera Deputaţilor (organizate pe 1 decembrie).

Pe un panou electoral, fiecare candidat poate pune un singur afiş. Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

Îți mai recomandăm Biroul Electoral Central a decis regulile campaniei electorale pentru alegerile parlamentare

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.