Biroul Electoral Central (BEC) a emis, joi, o decizie care vizează buna derulare a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Potrivit deciziei BEC, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.
Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei electorale se înţelege, potrivit BEC:
- afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip care se referă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024;
- difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024 în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;
- sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024.
Cu toate acestea, disponibilitatea conținutului online cu caracter electoral publicat în campanie pe pagini de internet și rețele sociale nu e considerat continuare a propagandei electorale, precizează BEC. Excepție fac anunțurile plătite pentru promovare electorală după data încheierii campaniei.
Biroul Electoral Central mai precizează că după încheierea campaniei electorale la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, poate continua propaganda electoral care se referă „exclusiv şi neechivoc la alegerile pentru Preşedintele României din acest an”.
În plus, potrivit BEC, în perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală.
Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice gen pentru participarea la vot.
Integritatea panourilor, afişelor electorale şi a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate este asigurată de primar, cu sprijinul poliţiei locale sau, în localităţile unde poliţia locală nu este constituită, cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne.
La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, primarii asigură competitorilor electorali panouri electorale distincte de cele legate de alegerile petru Președinție.
Pe un panou electoral, fiecare formațiune politică care participă la alegeri, precum şi candidaţii independenţi pot aplica cel mult două afişe electorale. Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.