Cultele religioase cer ca disciplina religie să nu fie discriminată în trunchiul comun, adică al disciplinelor obligatorii, și elevii să o poată alege la fel cum aleg dintre alte materii.
Reporterii Europa Liberă au vrut să afle părerea elevilor de clasa a XII-a de la două mari licee din Capitală: Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și Colegiul Național „Sf. Sava”.
În timp ce unii spun că ar trebui să fie schimbat modul de predare al religiei înainte să fie introdusă la examen, în sensul că profesorii ar trebui să le predea despre istoria religiilor, alții spun că religia ar putea fi opțiune la bacalaureat, pentru că ar fi o probă ușoară.
La Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, mulți dintre elevi nu ar alege religia ca materie la bacalaureat, dar consideră că atâta timp este opțională nu este o problemă.
David Dimonu, elev în clasa a XII-a, spune că nu ar alege religia ca disciplină la BAC, pentru că „nu prea am făcut religie exact din cauza neimplicării profesorilor”.
„Mi se pare că prima dată trebuie să se reglementeze mult mai bine orele de religie [...] Înainte de chestia asta, hai să vedem cum se predă și apoi să vedem dacă merită să o băgăm ca materie de bacalaureat”, a spus David Dimonu.
Nici colegul lui, Tudor Ristoiu, nu ar alege religia, dar din alt motiv: are prea mult de învățat la discipline mai importante, precum limba română sau matematica.
„Mi se pare o idee bună dacă nu am avea atât de mult de învățat pentru alte materii. Dar eu nu aș alege religia din moment ce avem destule materii la care trebuie să învățăm deja foarte mult și este foarte multă materie pe care trebuie să o reținem pentru BAC în special la limba română”, a spus Tudor Rizoiu.
Rareș Munceanu, tot de la Colegiul „Gheorghe Lazăr”, spune că dacă sunt elevi dispuși să dea bacalaureatul la Religie, atunci au tot dreptul să dea.
„Atâta timp cât este probă opțională nu consider nicio problemă în a fi religia disciplină de bacalaureat”, a spus elevul.
Teodora Mazilu, elevă la profilul mate-info, spune că la BAC elevii ar trebui să susțină disciplinele pe care le studiază la profilul pe care îl urmează.
„De exemplu, pe cei de la mate-info care se duc la Politehnică îi ajută să învețe la matematică și la informatică sau fizică și să dea la BAC-ul aceste discipline pentru că îi ajută la facultate”, a spus Teodora.
Doi olimpici la religie nu sunt de acord cu introducerea disciplinei la BAC
La Colegiul Național „Sf. Sava” din București, doi dintre elevii de clasa a XII-a intervievați de Europa Liberă sunt olimpici la religie. Amândoi nu vor ca religia să fie materie obligatorie la bacalaureat, ci cel mult opțională.
Teodor Nițu a participat anul acesta pentru prima dată la olimpiada de religie și s-a calificat la etapa națională, care va avea loc pe 19 aprilie, la Arad.
Elevul spune că vrea să își continue studiile la Academia de Studii Economice din București, iar la olimpiadă s-a dus din pasiunea lui pentru religie, pentru că îi place.
„Am vrut să termin liceul pe o notă frumoasă și să pot să îmi fac amintiri frumoase de la olimpiadă”, spune elevul.
Tudor ar alege religia ca disciplină la bacalaureat, pentru că i se pare un subiect important în viața oricărui elev.
„După părerea mea, dacă ar fi o probă opțională nu văd de ce nu până la urmă, dar nu cred că ar trebui să obligăm pe nimeni să dea această probă. Credința este la latitudinea fiecăruia, relația omului cu Dumnezeu este unică și atunci nu cred că ar trebui să împingem neapărat proba spre obligativitate”, a spus Teodor Nițu.
Colega lui, Ana Mihuț, tot elevă în clasa a XII-a, a participat la olimpiada de religie de trei ori, prima dată când era în clasa a VII-a, iar apoi la liceu în clasele a X-a și a XI-a. Anul acesta nu s-a mai înscris pentru că se pregătește intens pentru bacalaureat.
Ana spune că nu ar vrea ca religia să fie probă la bacalaureat.
„Sunt foarte mulți colegi de-ai noștri și copii din toată țara care doresc să nu facă religie ca materie. E chestia care ține de spiritualitate, nu e ca și cum am da la sociologie sau la psihologie sau la orice altă materie, e puțin mai profundă”, a spus Ana.
„Despre diversitate nu ne-a predat nimeni niciodată”
În scrisoare amintită mai sus, cultele religioase au mai solicitat eliminarea definiției diversității din noua lege și excluderea orientării sexuale dintre criteriile pentru care elevii nu pot fi discriminați.
Întrebați dacă în prezent li se predă despre diversitate și despre drepturile minorităților sexuale, elevii de la cele două mari licee din Capitală au răspuns la unison că niciun profesor nu le-a vorbit despre asta.
„Despre diversitatea am avut un an în care un profesor, de care ne-a plăcut foarte tare, ne-a predat despre diversitatea religioasă și anul acela ne-a predat despre islam și despre mai multe religii, dar l-a nivelul ăsta s-a limitat discuția despre diversitate”, a spus David Dimonu de la Colegiul „Gheorghe Lazăr”.
Colega lui Teodora Mazilu spune că elevii știu despre drepturile minorităților sexuale de pe internet.
„Toate cunoștințele pe care le am despre acest subiect le am de pe internet și mi se pare că ar ajuta să ne predea și la școală, pentru că am fi mai educați pe subiectul ăsta”, a spus eleva.
Olimpică la religie, Ana Mihuț de la Colegiul Național „Sf Sava” spune că singurele noțiuni despre diversitate au fost legate tot de religie.
„Am avut în clasa a XI-a trei lecții despre celelalte religii, adică hinduism și toate celelalte, cam atât despre diversitate”, a spus Ana.
Îți mai recomandăm Diversitatea, mărul discordiei între Biserici și ONG-uri. „Prima imagine care le vine în minte despre diversitate este cea sexuală”