Republica Moldova a primit din Franța primul radar performant, pentru a-şi consolida apărarea aeriană

Sistemul GM200 poate detecta ținte aeriene pe o rază de 250 de kilometri în regim de supraveghere și până la 100 de kilometri în regim de luptă, și obiecte aflate la o înălțime de până la 24 de km.

Republica Moldova a primit un sistem de monitorizare a spațiului aerian cumpărat de la o companie franceză, ca parte a unui efort mai mare de modernizare a forțelor armate, în contextul războiului din Ucraina.

Într-un comunicat de presă, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că sistemul fabricat și livrat de compania franceză Thales este „vital” pentru apărarea antiaeriană a Moldovei, mai ales în lumina ultimelor „incidente de încălcare a spațiului aerian” al țării, scrie RFE/RL Moldova.

Livrarea radarului marchează primul pas spre dezvoltarea unei apărări aeriene, după ce resturi de rachete au căzut pe teritoriul moldovean în contextul războiului din Ucraina.

Republica Moldova a anunțat că se angajează într-o direcție de modernizare a armatei în condițiile în care 90% din armamentul și tehnica Armatei, inclusiv sistemele antiaeriene, sunt de producție sovietică, și nu corespund cerințelor unei operațiuni contemporane.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, și-a declarat pe rețeaua X satisfacția pentru primului nostru sistem de supraveghere aeriană.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat recent o nouă strategie de securitate care identifică Moscova drept cea mai mare ameninţare la adresa securităţii ţării şi a guvernului său pro-european.

Livrarea vine la puțin timp după ce premierul R. Moldova, Dorin Recean, declara că ţara are nevoie de un sistem modern de apărare antiaeriană pentru a contracara ameninţările din partea Rusiei, amplificate de invazia Moscovei în Ucraina, vecinul său estic.

„Nu avem apărare aeriană, nu avem rachete, nu avem avioane. Următorul pas este un sistem de apărare aeriană pentru infrastructura critică, inclusiv aeroportul, centralele electrice și așa mai departe”.

„Dacă Kremlinul decide să ne atace, ce vom face?”, a declarat Dorin Recean într-un interviu televizat. „Neutralitatea nu va proteja Moldova”, a adăugat el.

Autoritățile moldovene au raportat că au găsit resturi de rachete în nordul țării de cel puțin patru ori de când a început războiul din Ucraina.

Ce face radarul GM200

GM200 poate detecta ținte aeriene pe o rază de 250 de kilometri în regim de supraveghere și până la 100 de kilometri în regim de luptă, precum și obiecte aflate la o înălțime de până la 24 de km.

Armata R. Moldova nu are un sistem modern ce ar permite detectarea țintelor aeriene, de aceea siguranța spațiului aerian nu poate fi asigurată, a spus ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu la Europa Liberă Moldova.

Nosatîi explicase atunci că sistemele de supraveghere și apărare aeriană „au fost bune la timpul lor”, iar acum, fiind învechite, „nu asigură caracteristici tactice de interceptare pentru toate felurile de ținte aeriene”.

Îți mai recomandăm Noua Strategie de securitate a Republicii Moldova, votată de Parlament. Rusia: din partener strategic, în principala amenințare