În România au fost, marți, 36.269 de cazuri noi de Covid, iar incidența cazurilor depășește 6 la mia de locuitori în toate județele. În opt dintre acestea incidența depășește 20 la mie, iar în București este de 34,29.
Rata de vaccinare completă (cu două doze) este, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) de 41,5%. Doar Bulgaria are o rată mai mică decât România, de 29,3%.
Țări care au înregistrat în ultima perioadă cifre mari ale infectărilor noi, dar fără numeroase cazuri grave și cu rate de vaccinare în procente generoase au început renunțarea în etape la restricțiile Covid.
Unele au renunțat chiar la obligativitatea purtării măștii în spații închise. Altele reduc treptat restricțiile și au început cu prelungirea orei la care trebuie să se închidă restaurantele sau cu extinderea accesului la evenimente sportive.
Suedia va ridica restricțiile anti-pandemie pe 9 februarie. Autoritățile mizează pe faptul că varianta Omicron nu a cauzat numeroase cazuri grave, iar vaccinarea cu două doze este la 70,4% din populație, arată datele ECDC.
Potrivit guvernului suedez, de miercuri nu va mai fi necesară prezentarea dovezii vaccinării la intrarea în locuri publice precum baruri, restaurante, mari magazine sau pentru folosirea transportului public.
Purtarea măștii rămâne o recomandare, la fel ca evitarea aglomerațiilor pentru cei nevaccinați sau izolarea în cazul apariției simptomelor de Covid.
La intrarea în țară nu va mai fi necesară prezentarea certificatului verde care atestă vaccinarea, un test recent negativ sau trecerea prin boală în ultimele 180 de zile. De asemenea, nu va exista o limitare a numărului de persoane care se află în același timp în locuri publice și va fi ridicată interdicția organizării de evenimente publice.
Autoritățile continuă să recomande vaccinarea persoanelor cu vârste de peste 12 ani și anunță că dacă evoluția pandemiei va fi pozitivă, de la 1 aprilie vor mai fi în vigoare doar recomandările de vaccinare și cele pentru funcționarea serviciilor medicale.
Începând de miercuri, prezentarea unui certificat verde nu va mai fi necesară nici în Cehia, pentru accesul în restaurante, baruri sau la evenimente sportive și culturale.
Masca rămâne obligatorie în locurile publice închise, informează SchengenVisaInfo.com.
Numărul participanților la evenimente publice va continua să fie monitorizat, iar testarea obligatorie la locul de muncă și în școli ar putea fi înlăturată din 18 februarie, transmite praguemorning.cz.
În Cehia, rata de vaccinare cu două doze este de 63,5% din populație. Pe 2 februarie, țara a înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi zilnice - 57.378, fără o creștere majoră a spitalizărilor. Guvernul estima o pantă descendentă accelerată. Pe 7 februarie, numărul cazurilor noi a fost de 9.127.
Îți mai recomandăm Școlile în valul Omicron. Autoritățile insistă să rămână deschise, părinții și profesorii ezităAnglia a renunțat din 27 ianuarie la restricții precum prezentarea certificatului verde sau purtarea măștii pentru acces în spații publice. Guvernul recomandă totuși purtarea măștii în locuri aglomerate.
Din 11 februarie, persoanele vaccinate cu doza completă nu vor mai nevoite să se testeze înainte sau după sosirea în Anglia. Completarea formularului de localizare a pasagerilor rămâne obligatorie.
În Irlanda de Nord, cluburile de noapte s-au redeschis din 26 ianuarie, iar din 11 februarie un test trebuie prezentat la graniță doar de persoanele nevaccinate. Completarea formularului de localizare a pasagerilor rămâne obligatorie și pentru persoanele vaccinate.
Atât Scoția, cât și Anglia au renunțat la recomandarea muncii de la domiciliu, iar Țara Galilor a ridicat restricțiile cu privire la numărul de persoane care se pot afla în baruri, restaurante sau săli de spectacol din 28 ianuarie.
Danemarca a fost prima țară europeană care a renunțat la restricțiile Covid, inclusiv la obligativitatea purtării măștii și la prezentarea unui certificat verde la intrarea în locuri publice, din 1 februarie. La fel ca în cazul Cehiei, decizia a fost anunțată când numărul de cazuri noi zilnice era unul ridicat. Pe 1 februarie au fost 45.366 de cazuri noi, pe 7 februarie, 34.849.
Îți mai recomandăm Relaxarea restricțiilor Covid | România vs OccidentCu o rată de vaccinare cu două doze de 81,5% a populației peste 5 ani, Danemarca a considerat că virusul nu mai este o „amenințare majoră”. Rata vaccinării cu trei doze este în această țară de 61,2% din populație.
Și Norvegia a anunțat renunțarea la o serie de măsuri de prevenire a răspândirii Covid, din 1 februarie. Spre deosebire de Danemarca, Norvegia a păstrat obligativitatea purtării măștii când distanța de un metru între persoane nu poate fi asigurată.
Toate restricțiile pentru participarea la evenimente sportive au fost ridicate, la fel ca și interdicția vânzării de alcool după ora 23:00. Norvegia continuă să recomande vaccinare și testarea Covid în cazul apariției unor simptome. Rata de vaccinare cu două doze este în Norvegia de 74,5% din populație.
Finlanda va începe să renunțe gradul la restricții, din 14 februarie, când restaurantele vor putea vinde din nou alcool până la ora 23:00 și vor putea fi deschise până la miezul nopții. Dacă evoluția pandemiei o va permite, toate restricțiile referitoare la activitatea restaurantelor vor fi ridicate de la 1 martie.
Îți mai recomandăm Covid | 125 de decese. Printre ele și o fată de 17 ani nevaccinată, cu comorbiditățiDin 14 februarie vor fi ridicate și restricțiile cu privire la limitarea numărului participanților la evenimente publice.
Franța a ridicat obligativitatea purtării măștii în aer liber din 2 februarie. Din 16 februarie, consumarea de mâncare și băuturi va fi din nou posibilă pe stadioane, în cinematografe și în mijloacele de transport public. Potrivit Reuters, dovada vaccinării rămâne necesară pentru accesul în restaurante sau cafenele și cinematografe, precum și în mijloacele de transport pe distanțe lungi.
Din 7 februarie, Grecia renunțat la obligativitatea testării persoanelor vaccinate care intră în țară. Restricțiile interne precum obligativitatea certificatului verde pentru acces la restaurante sau muzee, precum și testarea angajaților rămân valabile.
În Austria, restaurantele pot rămâne deschise până la ora 24:00 cu începere din 5 februarie.
Din 12 februarie, accesul în magazine este permis fără prezentarea dovezii vaccinării sau a trecerii prin boală, iar din 19 februarie, accesul la restaurante și hoteluri va fi permis și pe baza unui test negativ în întreaga țară, mai puțin în Viena, unde este în continuare obligatorie dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.
Îți mai recomandăm Vaccinarea obligatorie | Cancelarul Austriei: A trecut timpul convingerii, obligațiile trebuie impuse forțatÎn România, restricțiile în vigoare în 7 februarie includ purtarea obligatorie a măștii și numeroase interdicții de organizare a unor evenimente, precum și limitări ale accesului în restaurante și cafenele, în funcție de incidența cazurilor.
Cu incidențe ce depășesc 6 la mie în toate județele, 20 la mie în multe dintre acestea și se apropie de 35 la mie în București, numeroase relatări de presă arată că regulile nu sunt respectate.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat, duminică, la Antena 3, că la o serie de restricții s-ar putea renunța în luna martie, iar din aprilie „probabil că o să ajungem la o stare de normalitate”, transmite News.ro.
Ar fi vorba inclusiv de renunțarea la utilizarea certificatului care atestă vaccinarea sau trecere prin boală. România este printre țările care nu au reușit să adopte legislația care impune obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Acesta ar trebui însă verificat la intrarea în restaurante, mari magazine sau alte locuri publice.
Îți mai recomandăm Cum se pregătesc instituțiile din România pentru valul Omicron