Linkuri accesibilitate

Cum se pregătesc instituțiile din România pentru valul Omicron


Guvernul exclude o afectare a activității instituțiilor din subordine, în fața unui posibil val mare de infectări cu tulpina Omicron. Săptămâna trecută a fost înregistrat recordul de infectări din pandemie, iar numărul este așteptat să mai crească.
Guvernul exclude o afectare a activității instituțiilor din subordine, în fața unui posibil val mare de infectări cu tulpina Omicron. Săptămâna trecută a fost înregistrat recordul de infectări din pandemie, iar numărul este așteptat să mai crească.

Autoritățile din România sunt încrezătoare în capacitatea lor de a face față tulpinii Omicron, foarte infecțioasă și care îmbolnăvește inclusiv persoanele vaccinate.

Tulpina Omicron se transmite comunitar în România, potrivit raportului INSP pentru prima săptămână a anului 2022, iar bilanțurile zilnice au confirmat acest lucru. România a înregistrat pe 21 ianuarie cel mai mare număr de cazuri de la începutul pandemiei: 19.649 de infectări noi într-o singură zi.

Au fost confirmate 617 cazuri de Covid cu tulpina Omicron până la data de 16 ianuarie, arată datele INSP.

În condițiile în care infrastructura spitalelor a rămas aceeași, Europa Liberă a încercat să afle dacă există măsuri speciale avute în vedere de instituțiile statului în fața unui număr uriaș de infectări.

„În acest moment, în urma tuturor analizelor existente, nu există pericolul ca activitatea în instituțiile de stat să fie întreruptă din cauza răspândirii variantei Omicron a virusului SARS-COV-2”, a transmis Guvernul.

În plus, Executivul dă asigurări că „instituțiile publice au planuri de funcționare și de adaptare a programului de lucru, inclusiv în ture, acolo unde este cazul”, pentru ca apariția unor eventuale cazuri de Covid „să nu afecteze grav activitatea”.

„Analizele și informațiile pe baza cărora sunt luate măsurile de protecție sanitară și combatere a răspândirii virusului, atât cele de sănătate publică și protecția cetățenilor, cât și cele privind activitatea instituțiilor publice, sunt efectuate de specialiști în sănătate publică”, se mai arată în răspunsul Guvernului.

MApN raportează 70% din personal vaccinat

În schimb, Ministerul Apărării invocă gradul de vaccinare de 70% din rândul angajaților săi, chiar dacă analizele INSP publicată zilele trecute arată că 65% dintre infectările cu Omicron au fost depistate la persoanele vaccinate.

„Pot să vă spun că la Ministerul Apărării Naționale avem un procent de vaccinare de 70%, deci nu se pune problema blocării activității instituției”, a spus generalul de brigadă Constantin Spînu, directorul de comunicare al MApN, pentru Europa Liberă.

„Măsurile de combatere sunt luate la nivel național, noi am făcut și eforturi interne de comunicare, poate așa se explică și faptul că am reușit să ne ridicăm la un asemenea procent bun de vaccinare raportat la media națională. Sperăm să mai creștem acest procent”, a subliniat reprezentantul Ministerului Apărării.

Ministerul Apărării are o rată de vaccinare de 70%, peste media națională, dar specialiștii avertizează că tulpina Omicron afectează și această categorie de persoane.
Ministerul Apărării are o rată de vaccinare de 70%, peste media națională, dar specialiștii avertizează că tulpina Omicron afectează și această categorie de persoane.

„Luăm permanent măsuri pentru a ne adapta și ne adaptăm și la actuala tulpină, măsuri care țin de decalarea programului, de organizarea lucrului în tură, fiecare structură militară își adaptează măsurile astfel încât să-și îndeplinească sarcinile și să fie cât mai bine pregătită”, a mai spus Constantin Spînu.

Europa Liberă a solicitat un punct de vedere și din partea Ministerului Sănătății, însă nu a fost furnizat până la publicarea articolului.

În schimb, ministrul Sănătății a declarat, luni, că vârful acestui val de Covid va fi atins în intervalul 10-15 februarie, după care numărul cazurilor va începe să scadă. „Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

Muncă de acasă la Transporturi

Ministerul Transporturilor a precizat la solicitarea Europei Liberă că au fost întocmite strategii care prevăd infectarea angajaților în proporție de 20%, 30% și 50% din personalul existent.

În planurile de asigurare a continuității activității se prevede, printre altele, posibilitatea lucrului în ture și inclusiv de la domiciliu, în funcție de fiecare scenariu.

Printre măsurile prevăzute la Ministerul Transporturilor se regăsesc:

- reducerea ședințelor de conducere, de administrație, de informare;
- reducerea deplasărilor în vederea controalelor, avizărilor, reprezentărilor interne și internaționale;
- reducerea participărilor în cadrul grupurilor de lucru și trecerea la activități on-line;
- reducerea participărilor la activități demonstrative sau de prezentare;
- interzicerea adunărilor cu un număr variat de persoane până la interzicerea totală;
- lucru de la domiciliu în proporție variată de până la 20% din personal;
- reducerea deplasărilor în cadrul locațiilor și între acestea și utilizarea cu precădere a mediului on-line pentru transmiterea de documente.

Potrivit datelor furnizate de minister, peste 72% din angajații aparatului central sunt vaccinați anti-Covid. În cazul entităților din subordinea ministerului procentul este de peste 78%, iar în cazul entităților sub autoritatea ministerului procentul este de aproape 58%.

O noutate în privința măsurilor este la Ministerul Dezvoltării.

„MDLPA monitorizează cu maximă responsabilitate toate cazurile de COVID-19 înregistrate în rândul celor 723 de salariați ai săi. De asemenea, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, instituția noastră asigură informarea cu promptitudine a angajaților săi cu privire la persoanele infectate și obligațiile contacților direcți”, a precizat instituția.

Ministerul Muncii nu adună informații pentru că nu le poate verifica

Pe de altă parte, Ministerul Muncii a transmis că nu are vreun temei legal prin care să adune informații cu privire la statutul vaccinării în cazul angajaților.

„Mai mult, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale nu are atribuții legale în privința verificării veridicității acestor tipuri de informații”, a precizat instituția.

Sursa citată mai arată că nu a luat în calcul posibilitatea ca activitatea să fie blocată din cauza numărului mare de infectări deoarece „încă de la începutul pandemiei, s-au implementat măsuri de prevenție care s-au dovedit a fi eficiente”.

Totuși, în eventualitatea unui astfel de scenariu, vor fi luate măsuri precum delegarea atribuțiilor pentru angajații aparatului propriu al ministerului sau detașarea unor angajați de la instituțiile aflate în subordine.

Îngrijorarea oamenilor de știință

Doctorul Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, avertiza recent că, dacă tendințele actuale se mențin, mai mult de jumătate din populația Europei ar putea fi infectată de varianta Omicron în această primăvară.

El a menționat în mod expres Europa Centrală și de Est, unde mai puține persoane sunt vaccinate, și a atras atenția că spitalele ar putea fi copleșite de numărul mare de pacienți.

Mai mult, peste 30 de profesioniști din domeniul sănătății și cercetători au cerut o abordare la nivel european pentru a reduce răspândirea tulpinii Omicron.

Statele membre ale UE „trebuie acum să demonstreze că pot colabora în moduri în care nu au făcut-o întotdeauna până acum”, au scris oamenii de știință într-un articol publicat în British Medical Journal (BMJ).

Ce măsuri iau țările europene

Austria a devenit primul stat care a decis să impună vaccinarea obligatorie. De la începutul lunii februarie, toate persoanele peste 18 ani trebuie să fie vaccinate, iar amenzile sunt între 600 și 3.600 de euro. Rata vaccinării în această țară este de 75%, scrie Deutsche Welle.

În Germania, media cazurilor la 7 zile este în prezent de peste 100.000 de infectări, iar peste 75% din populație este vaccinată cu cel puțin o doză.

Noul cancelar german Olaf Scholz anunțase la preluarea mandatului că sprijină vaccinarea obligatorie la nivel național. Miercuri, parlamentul german va dezbate introducerea vaccinării obligatorii.

Specialiștii estimează că jumătate din populația întregii Europe s-ar putea infecta cu tulpina Omicron în următoarele două luni, dacă ritmul actual continuă.
Specialiștii estimează că jumătate din populația întregii Europe s-ar putea infecta cu tulpina Omicron în următoarele două luni, dacă ritmul actual continuă.

În Franța, parlamentul a votat cu o largă majoritate - 215 voturi pentru, 58 împotrivă şi şapte abţineri - proiectul de lege care instituie obligativitatea certificatului de vaccinare pentru persoanele de peste 16 ani.

Certificatul a intrat în vigoare pe 24 ianuarie și este obligatoriu pentru cei cu vârsta de peste 16 ani pentru a accesul la restaurante sau baruri, la activități de agrement sau pentru a utiliza transportul public interregional.

Aproape 76% dintre francezi sunt complet vaccinați împotriva Covid.

În Belgia, autoritățile sanitare au aprobat o recomandare pentru a patra doză de vaccin împotriva Covid. Aproximativ 77% din populația țării este complet vaccinată.

În Marea Britanie, călătorii complet vaccinați care sosesc în țară nu vor mai fi nevoiți să facă testul Covid începând cu 11 februarie, a anunțat guvernul.

Cei care nu sunt complet vaccinați trebuie să facă în continuare un test înainte de plecare și un alt test PCR după sosire, dar nu mai trebuie să se izoleze.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG