Scopul reuniunii informale este acela de a aborda provocările stringente de securitate cu care se confruntă Uniunea Europeană, de a promova o abordare coerentă a politicii de apărare, dar şi de a pregăti reuniunea formală a CAE (Apărare), programată pentru mai 2024.
Astfel, miniştrii vor avea o discuţie despre ameninţările de securitate actuale şi emergente, insistând pe necesitatea unui răspuns comun la provocările privind ameninţările hibride sau conflictele regionale.
Reuniunea informală a miniștrilor europeni ai apărării le permite liderilor din diferite țări europene să se întâlnească pentru a discuta probleme legate de apărare și securitate.
Aceste întâlniri sunt mai puțin structurate și mai puțin formale decât întâlnirile obișnuite, dar reprezintă o oportunitate de a explora probleme importante, de a împărtăși puncte de vedere și de a promova cooperarea în domeniul apărării.
De asemenea, întâlnirea informală oferă statelor membre o platformă prin care se aduc la cunoştinţă actualizări privind cooperarea UE în materie de securitate şi apărare (PSAC), precum şi cele mai recente proiecte şi iniţiative europene. Discuţiile vor acoperi iniţiative comune de cercetare, strategii de achiziţii şi eforturi pentru a eficientiza capacităţile militare în întreaga UE, mai notează site-ul preşedinţiei belgiene a Uniunii (ian. - iun. 2024).
Miniștrii pot face prezentări despre provocările cheie în domeniul apărării cu care se confruntă țările lor. Subiectele pot varia de la operațiuni militare comune și dezvoltarea capacităților până la analiza amenințărilor și cooperarea în cercetarea și tehnologia apărării.
Ceea ce diferențiază aceste întâlniri este atmosfera informală care permite un schimb mai deschis de idei și informații. Acest lucru promovează comunicarea directă între miniștrii participanți și poate duce la o înțelegere mai profundă a opiniilor și preocupărilor celorlalți, explică președinția belgiană a Consiliului.
În plus, întâlnirile informale oferă adesea spațiu pentru discuții bilaterale între miniștri, permițându-le acestora să aprofundeze inițiative specifice de cooperare, interese reciproce de securitate și probleme regionale de apărare.
Rezultatele reuniunilor informale nu sunt, de obicei, obligatorii, dar discuțiile și concluziile pot servi drept contribuții valoroase pentru negocierile oficiale și elaborarea politicilor în cadrul Consiliului UE în domeniul apărării și securității.
Reuniunea anterioarAnterioara reuniune formală a miniştrilor Apărării din Uniunea Europeană (CAE-Apărare) a avut loc pe 14 noiembrie 2023.
În context, Înaltul Reprezentant a subliniat necesitatea de a conveni urgent asupra acordării de sprijin militar suplimentar Ucrainei, pentru a răspunde nevoilor imediate ale acesteia în ceea ce priveşte apărarea aeriană, instruirea, muniţiile şi echipamentele de iarnă, care i-ar permite acesteia să se apere împotriva agresiunii Rusiei.
Pe acelaşi subiect, miniştrii au purtat o discuţie cu privire la misiunea de asistenţă militară a UE în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina), care şi-a atins deja obiectivul de a instrui 30.000 de soldaţi ucraineni şi vizează în prezent instruirea altor 10.000.
De asemenea, în cadrul reuniunii, Consiliul a aprobat concluzii privind Strategia spaţială a UE pentru securitate şi apărare, precum şi o recomandare de evaluare a progreselor realizate de statele membre participante în ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentelor stricte asumate în cadrul cooperării structurate permanente (PESCO).
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).
Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).
Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.
Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună.