Bun găsit,
Iată principalele știri:
- Rusia a atacat peste noapte cu rachete orașul Krivoi Rog din Ucraina. Cel puțin 3 persoane au murit și 25 au fost rănite.
- În SUA, fostul președinte Donald Trump va fi acuzat marți în justiție de gestionarea defectuoasă a documentelor legate de securitatea națională.
- Elevii revin de marți la școală după mai mult de trei săptămâni de grevă generală în învăţământ.
Când are succes contraofensiva?
Rusia a lansat peste noapte un atac masiv cu rachete asupra orașului Krivoi Rog din centrul Ucrainei. Potrivit The Guardian, care citează oficiali ucraineni, 3 persoane au murit și 25 au fost rănite în atac.
Populația civilă din Krivoi Rog este în „stare critică” după loviturile asupra orașului. Unele victime sunt probabil încă sub dărâmături, a anunțat primarul orașului, adăugând că echipele de salvare lucrează la fața locului.
De cealaltă parte, apărarea antiaeriană a Kievului a doborât toate rachetele de croazieră rusești lansate asupra capitalei, transmite armata ucraineană, citată de Reuters. Șeful administrației militare din Kiev a declarat că rachetele au fost lansate de bombardiere strategice rusești aflate deasupra Mării Caspice.
Armata ucraineană anunță că a recucerit şapte sate de-a lungul unui front de aproximativ 100 de km. Sarcina de a pune capăt ocupației de către Rusia în sudul și estul Ucrainei este însă foarte dificilă, scrie Reuters. Rusia a avut timp luni de zile pentru a se pregăti de contraofensiva ucraineană, mai ales în sudul țării.
Și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, spune că este prea devreme pentru a indica rezultatele contraofensivei Ucrainei, dar este încrezător că Ucraina își va recupera teritoriul ocupat de Rusia.
Dar când anume se poate spune că ofensiva ucraineană are succes, se întreabă BBC? După câteva mici victorii de moral, drumul e încă lung.
Între timp, Ucraina acuză Rusia că a distrus un alt baraj pentru a încetini contraofensiva, transmite The Guardian. La o săptămână după prăbușirea barajului Kahovka, Kievul spune că un baraj mai mic de-a lungul râului Mokri Yali, din regiunea Donețk, a fost distrus. El era situat pe una din liniile de front unde armata ucraineană face progrese importante.
Între timp, bilanțul a crescut: Zece persoane au murit și 41 sunt date dispărute în urma inundațiilor cauzate de distrugerea barajului Kahovka, anunță Euronews, care citează autoritățile de la Kiev.
Într-un elaborat portret jurnalistic, The Economist analizează ceea ce numește un „showman abominabil”. Este vorba despre Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner. The Economist îl descrie ca pe o creație a lui Putin, iar foști colaboratori spun că Prigojin este „un om dificil, dar nu un om simplu. Este foarte inteligent și foarte periculos.”
Donald Trump și supremația legii
În Statele Unite, fostul președinte Donald Trump se pregătește să fie acuzat marți de gestionarea defectuoasă a documentelor privind securitatea națională, transmite BBC. Donald Trump se confruntă cu zeci de acuzații de reținere ilegală de informații clasificate, inclusiv unele despre secrete nucleare.
CNN adaugă că momentul este unul grav în istoria unei țări fondate pe principiul că niciun lider nu este deasupra legilor. Ziua de marți, scrie jurnalistul CNN, ar putea aduce și mai mari diviziuni în societatea americană și așa tulburată.
Acuzațiile penale federale împotriva lui Donald Trump nu schimbă însă părerea americanilor despre fostul președinte, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos. Cercetarea arată că cei mai mulți simpatizanți republicani cred că procesul lui Donald Trump este motivat politic. Sondajul mai arată că Donald Trump își menține un avans semnificativ în cursa pentru nominalizarea la președinție din partea Partidului Republican.
Viața și cariera lui Silvio Berlusconi fac titluri mari în presa internațională. Ce a învățat Giorgia de la Silvio?, întreabă Politico. Prima femeie prim-ministru a Italiei, Giorgia Meloni, are succes datorită lui Silvio Berlusconi și îi continua maniera de acțiune politică, crede Politico.
Silvio Berlusconi a remodelat viața publică italiană, dar el a devenit și mai celebru pentru viața sa personală plină de culoare, completează tabloul BBC.
Moartea lui Berlusconi e descrisă în presa italiană drept „sfârșitul unei ere”, notează Euronews. Iar Wall Street Journal scrie despre personalitatea, cariera politică și averea lui Berlusconi, dar și despre scandalurile juridice și sexuale în care a fost implicat.
Cum plătesc guvernele pentru războaie?, este titlul unui articol amplu din Financial Times, care explică felul în care se susțin războaiele din punct de vedere financiar. „Pentru războaie scurte, guvernele pot finanța cheltuielile prin împrumuturi”, spun specialiștii. „Dar dacă există un război lung, cu atât mai mult trebuie să folosești alte metode, cum ar fi taxele.”
Gata greva. Să înceapă rocada
Nicolae Ciucă a demisionat. Predoiu e interimar. Coaliția PSD-PNL-UDMR își dispută împărțirea ministerelor. Urmează consultări la Cotroceni pentru desemnarea noului Guvern, titrează Europa Liberă care adaugă că prin demisia premierului Ciucă, raporturile dintre partidele coaliției se schimbă, apare competiția electorală, iar Marcel Ciolacu preia un mandat complicat.
Rocada guvernamentală este programată să se desfășoare rapid. Până joi, guvernul condus de Marcel Ciolacu ar trebui să fie învestit în funcție, anunță Hotnews.
Publicația face, de asemenea, un bilanț economic al mandatului lui Nicolae Ciucă, în timp ce Adevărul scrie despre reformele nerezolvate rămase în sarcina guvernului Ciolacu.
Libertatea scrie la rândul său despre posibile surprize în echipa PNL pentru Guvern: Iohanis vrea să-i scoată din Palatul Victoria pe Aurescu și Bode.
Toate aceste discuții despre rocada guvernamentală sunt posibile pentru că profesorii au suspendat greva. Elevii revin azi la școală, după trei săptămâni de grevă generală în învățământ.
Alte știri:
- Italienii cer o grevă națională a pastelor, după ce guvernul refuză să ia măsuri împotriva creșterii prețurilor. - Euronews
- Parlamentarii europeni vor cere platformei Spotify să plătească mai bine artiștii muzicali. – Politico
- Şeful ONU susţine crearea unui organism internaţional de supraveghere a Inteligenței Artificiale, după modelul agenţiei pentru energie atomică. – News.ro
Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate cele bune!
Adrian