3 minute | Trump nu se lasă, Ucraina plătește scump contraofensiva, UDMR e scos de pe tabla rocadei

Donald Trump este primul fost președinte american din istorie care se confruntă cu acuzații federale.

Donald Trump este primul fost președinte american din istorie care se confruntă cu acuzații federale. Militarii ucraineni plătesc un preț greu pentru eliberarea teritoriilor țării. În România, premierul desemnat Marcel Ciolacu se pregătește să își înceapă mandatul.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Trei persoane au murit în urma unui atac rusesc cu rachete asupra orașului Odesa.
  • Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a pledat nevinovat în procesul în care este acuzat că a gestionat ilegal documente de siguranță națională.
  • Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru funcția de premier. Urmează audieri în comisii pentru miniștrii propuși.

Donald Trump se declară victimă politică

Donald Trump, fostul președinte SUA, a pledat nevinovat față de toate cele 37 de acuzații de gestionare defectuoasă a documentelor de siguranță națională, transmite CNN. Donald Trump este primul fost președinte american din istorie care se confruntă cu acuzații federale, adaugă CNN.

Donald Trump se confruntă, de altfel, cu mai multe urmăriri penale paralele, amintește Politico. Dacă va fi găsit vinovat în dosarul documentelor, Trump riscă o pedeapsă lungă cu închisoarea.

Problemele sale legale sunt puternic impregnate politic și electoral, scrie Wall Street Journal, care susține că rechizitoriul din procesul documentelor clasificate modelează deja cursa electorală pentru 2024.

La rândul lui, Donald Trump se declară victima „celui mai rău și odios abuz de putere”, încercând astfel, spune FT, să își transforme necazurile legale în câștig politic pentru alegerile din 2024.

În discursul de după acuzarea oficială, Donald Trump anunță deja posibile măsuri de răzbunare, scrie El Pais: „Voi numi un procuror special care să-l urmărească pe Biden, dacă voi fi ales”.

The Economist crede însă că adevărata nedreptate ar fi fost ca Donald Trump să nu fie acuzat. Problemele legale ale lui Donald Trump adâncesc tensiunile din țară, împărțită între cei care cred că Trump e victima unei vânători de vrăjitoare și cei care speră că justiția americană va arăta că nimeni nu e mai presus de lege.

Semnale amestecate despre contraofensiva ucraineană

În primele linii ale contraofensivei ucrainene, soldații ucraineni plătesc scump, scrie Washington Post. Soldații din Brigada 37, aflată în prima linie a contraofensivei, proaspăt antrenați și înarmați cu arme occidentale, suferă pierderi grele. Asta pentru că forțele ruse ripostează, adaugă NYT.

Președintele Vladimir Putin a discutat public cu corespondenți de război și bloggeri militari ruși, recunoscând că forțele ruse au suferit pierderi în luna iunie, inclusiv 54 de tancuri. El a negat totuși afirmațiile Ucrainei privind progresul făcut pe câmpul de luptă.

Președintele rus Vladimir Putin vorbește în timpul unei întâlniri cu corespondenții de război ruși, Moscova, Rusia, 13 iunie 2023.

Mai mult, Putin amenință că va ocupa mai mult din teritoriul Ucrainei pentru a bloca atacurile asupra regiunilor de graniță, scrie AP. E amenințare puțin credibilă, comentează jurnaliștii, pentru că Moscova nu are control deplin asupra zonelor pe care le-a anexat deja.

De asemenea, la întâlnirea cu corespondenții și bloggerii miliotari, Putin a luat partea armatei ruse în conflictul cu șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. Potrivit Financial Times, președintele rus susține planul de a pune forțele Wagner sub controlul armatei.

Pentru Putin, personal, oprirea conflictului ar fi un dezastru pentru poziția sa în politica și istoria internă a Rusiei.


Foreign Policy publică o analiză prin care arată de ce consideră că Putin nu va fi niciodată de acord cu de-escaladarea conflictului: „încheierea războiului ar salva mii de vieți, ar reduce în mod semnificativ presiunea asupra economiei și societății ruse. Dar pentru Putin personal, oprirea conflictului ar fi un dezastru pentru poziția sa în politica și istoria internă a Rusiei.”

Războiul din Ucraina se află la sfârșitul primei jumătăți, potrivit unor oficiali citați de Foreign Affairs. Publicația oferă la rândul său argumente pentru care Occidentul trebuie să ajute Kievul să-și recâștige întreg teritoriul.

Între timp, SUA vor trimite Ucrainei un nou pachet de arme de 325 de milioane de dolari, transmite Axios. Anunțul a înfuriat din nou Rusia. Noul pachet de ajutor militar american împinge Washingtonul mai adânc în „abisul” conflictului, a declarat ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov.

Însă ajutoarele occidentale dau rezultate. Exemplul cel mai evident, scrie The Economist, este succesul apărării Kievului în fața atacurilor masive cu rachete din luna mai.

Un ecran uriaș înfățișându-l pe defunctul om de afaceri și fost prim-ministru, Silvio Berlusconi, în fața sediului clubului de fotbal AC Milan.


Italia se pregătește să-și ia rămas bun de la Berlusconi, anunță ANSA. Miercuri e zi națională de doliu, iar New York Times remarcă extraordinarul magnetism al personajului public Berlusconi: „Berlusconi captează atenția Italiei chiar și în moarte”.

O mulțime de 20.000 de oameni este așteptată la înmormântarea cu onoruri de stat a lui Silvio Berlusconi, anunță Politico, în timp ce Bloomberg notează că moartea lui Berlusconi pune viitorul Italiei în mâinile a două femei: fiica lui cea mare, Marina, și prim-ministrul Giorgia Meloni.

UDMR, scos de pe tabla rocadei guvernamentale


PSD și PNL vor guverna țara fără UDMR, anunță Europa Liberă, care publică lista finală a miniștrilor și programul de guvernare al guvernului Ciolacu. De asemenea, Europa Liberă se întreabă cât de utilă este rotația premierilor pentru cetățean?

Ce înseamnă „patriotismul economic” despre care vorbește Marcel Ciolacu ca viitoare strategie în programul de guvernare, explică Hotnews.

Premierul desemnat, Marcel Colacu, anunță o politică de „patriotism economic”.

Într-un editorial, Spotmedia oferă o explicație pentru felul cum arată guvernul Ciolacu și de ce UDMR „a fost dat afară de la guvernare”.

În alt registru, Libertatea publică și comentează rezultatele unui studiu întins pe 24 de ani care analizează impactul abandonului asupra biologiei copiilor.

Alte știri:

  • Amnesty International susține că au fost săvârșite posibile crime de război în timpul luptelor dintre Israel și militanții palestinieni. - BBC
  • Peste 110 milioane de persoane strămutate forțat în întreaga lume, arată un raport ONU. - Axios
  • Urmează noi valuri de căldură, secete, inundații și incendii în această vară, avertizează Agenția Europeană de Mediu. – EUObserver

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune!

Adrian