3 minute | GPL – PSD – PNL. Rusia: „regim mafiot”. Ucrainenii avansează pe front

Urmările exploziilor de la stația GPL din Crevedia

Exploziile de la stația GPL din Crevedia arată funcționarea proastă a instituțiilor, dar și solidaritatea românilor. Atacurile cu drone asupra Rusiei continuă, în timp ce Moscova nu știe încă ce să facă cu grupul Wagner, rămas fără lider.

Bine v-am regăsit,

Iată principalele știri:

  • 56 de răniți, doi morți și un pacient în stare gravă, cel mai recent bilanț al exploziilor de la Crevedia.
  • Peste 700 de oameni din București au donat duminică sânge pentru răniții în exploziile de la Crevedia. Medicii spun că e nevoie de mai mult sânge.
  • Aeroporturile din Moscova au fost închise din nou în această dimineață, în urma unei tentative de atac cu drone asupra capitalei Rusiei,

GPL - PSD - PNL

Euronews publică imagini apocaliptice cu terenuri și construcții rase de suflul exploziilor din Crevedia. Digi24 transmite că procurorul general al României pune explozia pe seama unui șofer care a vrut să mute gaz cu un furtun într-o cisternă goală.

Colega mea, Oana Despa, a mers la Crevedia, unde oamenii spun că au reclamat nereguli la stația GPL, dar autoritățile nu au acționat. Pressone a vorbit cu vecinii stației GPL din Crevedia care „simțeau că stăteau cu bomba în poartă”.

Arșii de la Crevedia sunt duși în toată Europa pentru tratament.

Arșii de la Crevedia sunt duși în toată Europa pentru tratament. La opt ani după Colectiv, nu avem un spital de mari arși funcțional, notează Libertatea.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, recunoaște că cele 30 de paturi pentru arși la nivel național nu sunt suficiente. Singura lecție învățată după drama de la Colectiv, scrie Adevărul, este transferul rapid al arșilor în străinătate.

Cum a funcționat stația de GPL fără autorizație?

Stația unde au explodat cisternele nu mai avea autorizație de mediu, după ce a declarat că s-a închis în 2020, scrie Europa Liberă, iar DNA cercetează faptele funcționarilor care au ignorat neregulile de la stația GPL.

Hotnews anunță că Parchetul Militar anchetează intervenția pompierilor în timp ce defapt.ro scrie că anchetarea evenimentelor decurge greoi și Parchetul General a făcut deja câteva erori.

Cum a putut funcționa stația de GPL fără autorizație?

Cele mai plauzibile explicații vin de pe filiere politice. Europa Liberă dezvăluie un adevărat imperiu GPL al primarului din Caracal. Libertatea scrie despre sute de contracte, de milioane de lei, pe cere rețeaua GPL a primarului din Caracal le are cu primării PSD și PNL.

Familia primarului din Caracal, Ion Doldurea, are ă întreagă rețea de stații GPL, din care face parte și cea din Crevedia.


Iar Spotmedia scrie că tragediile care se succed în România arată destrămarea statului și a instituțiilor sale.

Protestele de la București legate de drama petrecută la Spitalul Județean Botoșani, despre care a relatat Hotnews, aproape au trecut neobservate în fața altei tragedii, cea mai recentă...

Armata ucraineană avansează în sud

Aeroporturile din Moscova au fost închise din nou în această dimineață, în urma unei tentative de atac cu drone asupra capitalei Rusiei, anunță The Guardian. Autoritățile din Rusia spun că apărarea aeriană a distrus o dronă care se apropia de Moscova și alte două într-o regiune care se învecinează cu Ucraina.

The Economist scrie o analiză despre noile tipuri de drone care lovesc adânc în Rusia, dar și despre greutatea de a extinde programul de construire a acestor drone.

Armata ucraineană anunță că militarii săi continuă să avanseze după ce au străpuns linia de apărare rusă în regiunea Zaporojie, scrie DW, într-o actualizare a informațiilor de pe frontul din Ucraina.

În deceniile cât Vladiir Putin a fost la putere, mulți opozanți au dispărut în condiții misterioase.

Euronews transmite că autoritățile de la Moscova confirmă moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin, prin testare genetică. Morți misterioase precum cea a lui Prigojin au devenit obișnuite sub conducerea lui Putin, scrie Axios. EUObserver relatează declarații ale oficialilor germani și europeni, care spun că maniera în care a murit Prigojin arată că regimul lui Putin este unul mafiot.

Fără lider și expus, grupul Wagner se confruntă cu un viitor incert, notează New York Times. Rusia ar dori să folosească puterea de luptă a mercenarilor, dar nu se poate baza pe loialitatea grupului.

Alte știri:

  • Franța a interzis elevilor să poarte „abaya” în școlile de stat. Haina este de obicei îmbrăcată de femeile musulmane pentru a-și acoperi corpul. – Le Monde
  • Campania electorală a lui Donald Trump a strâns 7,1 milioane de dolari de joi seara, când a fost arestat în Georgia, acuzat de complot pentru răsturnarea rezultatului alegerilor prezidențiale din 2020. - CNN
  • România a solicitat Comisiei Europene prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina și introducerea pe lista restricțiilor a uleiului și mierii de albine. - Agerpres

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune!
Adrian