3 minute | Risc de escaladare în Orientul Mijlociu. 2024 - an istoric pentru alegeri la nivel global. Patronii Fermei Dacilor, reținuți

Anchetatorii stau într-o clădire de apartamente unde o lovitură un atac israelian l-a ucis marți pe liderul politic al Hamas Saleh Arouri, în Beirut. Miercuri, 3 ianuarie 2024.

Un lider important al organizației Hamas a fost ucis în capitala Libanului, Beirut, amplificând temerile de escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu. Ploaie de rachete și drone lansate asupra Ucrainei, explozii în regiuni din Rusia.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis într-o explozie din capitala Libanului, Beirut. Premierul libanez a acuzat Israelul că încearcă „să târască Libanul în confruntare”.
  • Cutremur în Japonia: numărul morților este în creștere, pe fondul unor noi pericole legate de alunecări de teren și replici.
  • Patronii oficiali ai Fermei Dacilor și Cornel Dinicu au fost reținuți de procurori, în urma incendiului devastator care a dus la moartea a opt persoane. Acuzația principală din dosar este de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Risc de escaladare în Orientul Mijlociu

Liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis într-o explozie, în capitala Libanului, Beirut, scrie BBC, care relatează și că oficialii israelieni susțin că a fost o „lovitură chirurgicală” împotriva conducerii Hamas.

Moartea lui Arouri într-un atac israelian cu dronă asupra suburbiei Beirutului amenință cu o escaladare semnificativă a războiului în regiune, scrie The Guardian, și îl citează pe prim-ministrul libanez, Najib Mikati, care declară că asasinatul e o „nouă crimă israeliană menită să stimuleze o nouă fază a conflictului, după atacurile zilnice din sudul [Libanului]”.

Reprezentantul Hamas, Saleh al-Arouri, vorbește ăn timpu unei vizite în Egipt, în 2017.

Israelul l-a acuzat de mult timp pe Arouri de atacuri letale asupra cetățenilor săi, adaugă Reuters, care precizează că liderul Hamas ar fi fost implicat decisiv și în negocierile legate de eliberarea ostaticilor israelieni.

De la Paris, președintele Franței, Emmanuel Macron îndeamnă Israelul să dea dovadă de reținere în Liban, scrie Der Speigel, în condițiile în care atacul alimentează îngrijorările de extindere a conflictului din Orientul Mijlociu.

Turcia arestează 33 de persoane suspectate de spionaj pentru Israel, scrie Politico. Oficialii turci afirmă că serviciile secrete israeliene încearcă să organizeze atacuri împotriva cetățenilor străini care locuiesc în Turcia, inclusiv identificarea, urmărirea și răpirea acestora.

De cealaltă parte, SUA critică declarațiile miniștrilor israelieni privind relocarea palestinienilor în afara Fâșiei Gaza, transmite Reuters, numind retorica drept „inflamatorie și iresponsabilă”.

În replică, scrie CNN, ministrul israelian al securității naționale, de extremă dreapta, a ripostat marți: „Apreciem foarte mult Statele Unite ale Americii, dar cu tot respectul nu suntem doar o altă stea pe steagul American”, a declarat ministrul israelian al securității naționale, Itamar Ben Gvir.

Reformele judiciare promovate de premierul Beniamin Netanyahu au provocat proteste de stradă în Israel în 2023.

În același timp, Curtea Supremă a Israelului anulează reformele judiciare inițiate de Beniamin Netanyahu, care au provocat proteste antiguvernamentale la nivel național, anunță Euronews.

Iar El Pais scrie despre anunțul Israelului că se va apăra la Curtea Internațională de Justiție de la Haga împotriva acuzațiilor de genocid la adresa palestinienilor din Gaza, depuse de Africa de Sud.

El Pais notează că intenția Israelului de a se apăra în justiție semnalează că guvernul de la Tel Aviv se teme de daunele aduse reputației sale de un asemenea proces.

2024 – un an istoric pentru alegeri la nivel global

Un număr istoric de alegeri vor avea loc în acest an, dar autocrația se răspândește, scrie Financial Times. Aproximativ 2 miliarde de oameni, jumătate din populația adultă a globului, sunt chemați la vot în 2024, în zeci de țări.

Alegerile au loc pe fondul răspândirii iliberalismului, al slăbirii instituțiilor independente din marile democrații și al unei deziluzii în rândul tinerilor față de politică.

Tema alegerilor la nivel global din 2024 este abordată și de Washington Post. Publicația constată că deși alegerile se organizează, cultura politică fundamentală se schimbă.

Vladimir Putin candidează pentru un nou mandat de președinte al Rusiei în 2024.


Numeroase guverne alese par hotărâte să submineze principiile de bază ale proiectului democratic, de la libertatea presei la independența instituțiilor, cum ar fi sistemul judiciar, la capacitatea partidelor de opoziție de a concura în mod echitabil împotriva partidelor aflate deja la putere, scrie ziarul american.

Un exemplu de alegeri fără fundament democratic real este cel al Rusiei, scrie The Guardian, care crede că Vladimir Putin se va folosi de alegeri pentru a arăta Rusiei obosite de război că el e cel care face jocurile. Scrutinul va avea loc într-o țară schimbată fundamental de război, unde orice disidență a fost incriminată iar politicienii de opoziție importanți au fost trimiși în spatele gratiilor.

În acest timp, conflictul din Ucraina se intensifică iar președintele Volodimir Zelenski a spus că Rusia a folosit în cinci zile 300 de rachete și 200 de drone în atacurile asupra Ucrainei.

Forțele Kievului ripostează, scrie BBC, care relatează despre atacuri asupra unor regiuni din sud-vestul Rusiei, în regiunile Belgorod și Crimeea.

Marți, rachetele rusești au lovit cele mai mari orașe din Ucraina, ucigând cel puțin cinci persoane, relatează Euronews.

Ministerul ucrainean de Interne a declarat marți seara că atacul a ucis cinci civili și a rănit 127. Forțele Kremlinului au vizat Kievul, capitala și regiunea nord-estică Harkov.

Pompierii lucrează pentru stingerea focurilor cauzate de un atac cu rachete rusesc asupra Kievului. 2 ianuarie 2024.


Le Monde explică strategia Rusiei de a „inunda” apărarea aeriană a Ucrainei. Ziarul francez consideră că Ucraina va avea greutăți mai mari în acest an pentru că Rusia și-a adaptat tacticile, inclusiv trimițând valuri de drone înaintea atacurilor cu rachete, pentru a epuiza capacitatea de apărare a Ucrainei.

În Japonia, un avion al pazei de coastă s-a ciocnit cu un avion de pasageri pe un aeroport din Tokyo. Ca prin miracol, pasagerii avionului comercial, mistuit de flăcări, au scăpat, însă cinci membri ai avionului pazei de coastă au murit.

Anchetatorii japonezi investighează accidentul, scrie Reuters, iar CNN scrie despre succesul evacuării pasagerilor printr-o combinație de standarde moderne de siguranță și cultura riguroasă de siguranță a Japan Airlines.

Patronii Fermei Dacilor, reținuți

Tragedia de la 2 Mai a pus traficul de droguri pe agenda Consiliul Suprem de Apărare al Țării. Europa Liberă analizează ce au promis și ce au făcut autoritățile.

Percheziții în dosarul deschis după incendiul de la Ferma Dacilor. Patronul Cornel Dinicu a fost reținut. Acuzația principală din dosar este de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Procurorii menționează că Ferma Dacilor a funcționat fără autorizații încă din 2016.

Cornel Dinicu, presupusul patron al Fermei Dacilor, este transportat cu mașina de politie de la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, după ce a fost reținut pentru 24 de ore, Ploiesti, marți 02 ianuarie 2024.


G4Media notează că cea mai probabilă cauză a incendiului ar fi fost suprasolicitarea instalației electrice.

HotNews scrie despre așa numitele „fabrici de cetățenii românești” din țările fostei URSS, și relatează despre cum, folosindu-se de o lege românească, persoane neîndreptățite primesc pașaport UE.

27 de partide noi au fost înființate în 2023. Unele dintre ele au membri cu nume cunoscute, precum Viorica Dăncilă sau Liviu Dragnea, scrie Euronews Romania, iar Digi24 dezvăluie despre cum jumătate dintre spitalele Ministerului Sănătății nu sunt autorizate ISU.

Alte știri:

  • Donald Trump a cerut instanței superioare din statul Maine să anuleze decizia secretarului de stat de a-l elimina de pe buletinul de vot. – DW
  • Maersk, a doua cea mai mare companie de transport maritim din lume, și-a suspendat călătoriile în Marea Roșie, după ce una dintre navele sale a fost atacată duminică de militanții Houthi. - Reuters
  • Tesla a fost depășită de BYD din China ca cel mai mare producător de vehicule electrice din lume. – FT

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune!
Adrian