3 minute | Medicii și procurorii se contrazic în dosarul Sf Pantelimon. Harris are forțe noi. Pedepse dure pentru extremiștii britanici

La Spitalul Sf Pantelimon, medicii de la secția ATI au anunțat că își dau demisia în semn de protest și solidaritate cu colegii lor.

Au fost sau nu normale procedurile care au dus al morțile de la Sf Pantelimon? Pedepse dure cu închisoarea pentru revoltele britanicilor și noi speranțe în campania Kamalei Harris.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • În dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf Pantelimon, medicii susțin că procedurile sunt normale, dar procurorii spun că totul a fost un plan conceput de doctori pentru a provoca decesul pacienților.
  • Candidații la președinția SUA stabilesc o dată pentru prima dezbatere. Vicepreședinții lor au traiectorii diferite de popularitate.
  • În urma protestelor violente din Marea Britanie, zeci de participanți primesc pedepse dure în închisoare.

Procurorii și medicii se contrazic în cazul morților de la Sf. Pantelimon

Cei doi medici audiați în cazul morților suspecte de la Spitalul Sf Pantelimon au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. La Europa Liberă, despre parcursul dosarului, reacția celorlalți medici din spital și a autorităților.

HotNews are informații despre referatul procurorilor, inclusiv înregistrări audio și interceptări telefonice și prezintă mărturiile despre nereguli la secția de terapie intensivă, precum și atitudinea medicilor față de pacienții în stare gravă. Procurorii spun că doctorii au redus brusc medicația ca să provoace decesul pacienților.

„Demisia din gărzi, de mâine, demisia din spital în momentul în care reuşim să rezolvăm bolnavii din Terapia Intensivă, nu putem să-i lăsăm. Urmează şi demisia. Plecăm toţi. Toţi colegii”, a spus joi șefa secției ATI, medicul Florina Pompilian.

În stenogramele citate de ProTV, angajații din secția ATI discută despre înlocuirea noradrenalinei cu ser fiziologic - la HotNews despre injectomatul cu care se administrează acest medicament.

Colegiul Medicilor a afirmat în trecut că nu sunt dovezi pentru morți suspecte, iar acum se îndreaptă spre opinia experților din domeniul ATI. Societatea Română de ATI declară că nu ar putea fi vorba de omor cu premeditare, scrie News.ro.

Lupta Harris-Trump, pusă în altă perspectivă de Walz-mania

Candidații la președinția SUA, Kamala Harris și Donald Trump, au stabilit prima dezbatere, care va avea loc pe 10 septembrie, transmite Reuters. Un nou studiu Ipsos arată că Harris conduce cu 5 procente.

La câteva zile după ce Walz a fost anunțat și prezentat drept candidatul democrat pentru postul de vicepreședinte, au apărut cele mai interesante analize. The New Yorker scrie despre cum a reușit Kamala Harris să-l eclipseze pe contracandidatul republican Donald Trump.

The Atlantic îi consideră pe cei doi candidați la vicepreședinție, Walz și J.D. Vance, opuși diametral, iar Washington Post scrie despre cum Walz a început strategia foarte eficace de a-i numi pe republicani „ciudați” și a cucerit internetul.

Walz i s-a alăturat Kamalei Harris în campania electorală săptămâna aceasta.

Internauții americani îl consideră pe Walz abordabil, normal și chiar simpatic - iar mulți au început să-l numească „tata”. Toată lumea scrie despre acest lucru: de la New York Times, la The Guardian, NPR, până la The Atlantic sau chiar și Vogue.

În schimb, republicanii par să o ducă rău. Partidul trăiește „o telenovelă” în încercarea dramatică de a contracara noua echipă Harris-Walz, potrivit The Atlantic, iar Donald Trump încă nu a reușit să-și creeze o strategie de atac. Candidatul pentru vicepreședinție, JD Vance, a ajuns ținta glumelor pe internet, scrie The Guardian.

Autoritățile britanice răspund decisiv la protestele anti-imigrație

Marea Britanie a fost cuprinsă de un val de violențe de extremă dreapta, în urma unui atac la Southport de săptămâna trecută. După zile întregi în care mulțimile de extremiști au controlat străzile și au vandalizat proprietăți publice și private, autoritățile au pregătit un răspuns pe măsură. Oficialii au fost plăcut surprinși când au văzut că protestatarii violenți s-au împuținat, scrie New York Times.

Aproape 500 de participanți la revolte au fost arestați, iar o treime au primit deja condamnări. În live blogurile BBC și The Guardian, despre zecile de condamnări cu închisoarea acordate joi extremiștilor. Deși un sfert din cei condamnați până acum au 21 de ani, printre cei mai cunoscuți a devenit un bătrân de 69 de ani care a primit o pedeapsă de 32 de luni în închisoare pentru că s-a alăturat violențelor înarmat cu o bâtă.

Mii de britanici au ieșit mierduri pe străzi în contraproteste care i-au făcut pe extremiștii de dreapta să rămână acasă.

Autoritățile au transmis mesajul că nu vor tolera violențele protestatarilor, dintre care mulți au condamnări precedente, și au pregătit locuri în închisori pentru valul de arestări, scrie The Telegraph.

Din acest motiv, au fost acuzate că reacționează mai dur împotriva celor de extremă dreapta decât celor de stânga - o dezinformare care a luat dimensiuni enorme. The Independent are un fact-check al acestei afirmații. Un bărbat de culoare scrie în Metro UK despre cum poliția este mai dură cu comunitatea sa, nu cu extremiștii.

Miercuri seara au ieșit în stradă mii de contraprotestatari în întreaga țară, ca să transmită mesajul că atât refugiații, cât și imigranții economici sunt bineveniți. Dimensiunea protestelor a diminuat orice mișcare a extremei drepte, conform Reuters.

În Politico, despre noaptea în care britanicii s-au ridicat împotriva revoltelor. New York Times scrie că extrema dreaptă din Marea Britanie are de pierdut dacă se bazează pe revoltele anti-migrație.

Alte subiecte:

  • Context.ro scrie despre zecile de hoteluri, cabane și pensiuni deținute de politicieni sau înalți demnitari care nu au autorizație ISU pentru incendii.
  • Rusia a blocat accesul la YouTube, una dintre ultimele platforme disponibile unde se mai aud voci ale disidenților. Detalii la Europa Liberă.
  • Israelul a revocat statutul diplomatic al reprezentanților Norvegiei din teritoriile palestiniene pentru că țara lor a recunoscut existența Palestinei, transmite Al Jazeera.

Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.