3 minute | Prețul cerealelor crește, ce au în comun dictatorii, încrederea românilor în partide e în colaps

Prețul cerealelor crește odată cu ieșirea Rusiei din acordul cerealelor la Marea Neagră și bombardarea orașelor ucrainene port.

Kievul crede că Rusia va încerca să atace din nou Ucraina din nord-est, acolo unde s-au adunat 100.000 de soldați ruși. Europenii se mobilizează pentru a oferi Ucrainei un plan de susținere militară pe mai mulți ani. În condițiile deficitului bugetar serios, România irosește bani din PNRR.

Bine v-am regăsit,

Iată principalele știri:

  • Ucraina a început să folosească bombele cu dispersie furnizate de Statele Unite.
  • Grupul de mercenari Wagner se antrenează cu armata din Belarus.
  • PSD rămâne favorit în intențiile de vot, urmat la zece procente de PNL și, pe locul trei, la mică distanță, de AUR.

100.000 de soldați ruși la granița de nord-est a Ucrainei

Ucraina a început să folosească bombele cu dispersie furnizate de Statele Unite, transmite Reuters. Oficialii de la Casa Albă spun că muniția cu dispersie are deja impact asupra pozițiilor ruse.

The Guardian adaugă că folosirea munițiilor cu dispersie vine pe fondul avertismentelor Kievului că Rusia va încerca să atace din nou nord-estul Ucrainei, acolo unde Moscova a adunat 100.000 de soldați și sute de tancuri.

Luptele grele obligă Ucraina să schimbe tactica, scrie CNN, care constată progresul lent pe frontul de sud. Contraofensiva lentă este explicată parțial de stocurile insuficiente de muniție de artilerie, situație care nu se va remedia prea repede.

În acest timp, Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene, propune un plan de sprijin militar „durabil și previzibil" pentru Ucraina, în valoare de 20 de miliarde de euro, anunță Euronews, care adaugă că grupul de mercenari Wagner se antrenează cu trupele belaruse lângă granița cu Polonia.

Șeful diplomației europene, Josep Borell, propune un plan pe patru ani de susținere militară a Ucrainei.

Șeful ONU condamnă atacurile rusești asupra porturilor ucrainene, scrie Reuters, și spune că „distrugerea infrastructurii civile poate constitui o încălcare a dreptului internațional umanitar".

Prețul grâului a crescut joi, pentru a trei zi consecutiv, după ce Rusia a amenințat că ar putea ataca orice navă care se îndreaptă spre porturile ucrainene, anunță news.ro.

În context, The Economist explică mecanismul prin care bombardamentele Rusiei au zdruncinat prețurile globale la cereale.

Tot în cheie economică, Financial Times remarcă închiderea implacabilă a perspectivelor companiilor occidentale în Rusia. Publicația afirmă că naționalizarea filialelor occidentale se face cu dedicație, aproape exclusiv către apropiații lui Vladimir Putin.

Ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, a fost ținta unui atac cibernetic de spionaj.

Ce au în comun dictatorii

Ambasadorul SUA în China a fost ținta unui atac cibernetic de spionaj, relatează pe larg Wall Street Journal. Hackeri legați de Beijing au intrat în contul de e-mail al ambasadorului Nicholas Burns. Sute de mii de e-mailuri ale guvernului american au fost compromise.

Practici precum detenția arbitrară, tortura sau utilizarea inteligenței artificiale pentru a controla disidenții sunt comune în majoritatea regimurilor autoritare, relatează El Pais.

Tiranii învață unii de la alții, împărtășesc informații și observă tacticile celorlalți dictatorii și autocrați pentru a le aplica în propriile țări, susțin activiștii reuniți la Oslo Freedom Forum.

Washington Post publică o analiză în care afirmă că o Uniune Europeană de extremă dreapta ar putea fi „după colț”: naționaliștii iliberali conduc deja în Italia, Polonia și Ungaria și susțin guvernele din Finlanda și Suedia.

Extrema dreaptă este în creștere în Austria și Germania. O explicație pe care o dau specialiștii este colapsul încrederii generale în instituțiile politice.

​Încrederea în partidele românești e în cădere liberă

Și în România, un sondaj recent, citat de Hotnews, arată prăbușirea încrederii publice în partide și o popularitate tot mai mare a extremei drepte.

România irosește un an din programul european PNRR. Banii pierduți în 2023 ar putea plăti 12 poduri peste Dunăre, a calculat Europa Liberă. Mai mult, defapt.ro identifică semne ale dezastrului generat de întârzierea PNRR: 800 de milioane de euro datorii către primării. Guvernul primește avertismente de la primarii coaliției că firmele de construcții amenință cu rezilieri de contracte.

De la 1 august intră în vigoare plafonarea adaosurilor comerciale practicate de magazine la produse de bază.

G4Media scrie despre șefi din CFR și un milionar clujean, Călin Mitică, achitați într-un mare dosar de corupție, pentru că faptele s-au prescris. Publicația precizează că Călin Mitică apare în fotografii în vacanță alături de europarlamentarul Rareș Bogdan și realizatorul tv Octavian Hoandră, dar și cu Cozmin Gușă.

Euronews amintește că se apropie 1 august, moment în care intră în vigoare plafonarea adaosurilor comerciale practicate de magazine la produse de bază.

Alte știri:

  • Un apropiat al oligarhului Roman Abramovici contestă la Înalta Curte din Marea Britanie sancțiunile impuse împotriva lui. E un proces care ar putea stabili un precedent favorabil pentru oligarhii sancționați până acum. - The Guardian.
  • Gigantul producător de cipuri Taiwan Semiconductor a amânat începerea producției la fabrica sa din SUA, o lovitură pentru planurile președintelui Joe Biden de a crește producția națională de cipuri. - BBC
  • Irakul îl expulzează pe ambasadorul suedez pe fondul protestelor legate de arderea Coranului. - WSJ

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,
Adrian