3 minute | Toată lumea așteaptă atacul Iranului. Orban și Tusk, aliați de conjunctură. 17 decese suspecte la Spitalul Pantelimon

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, privește sicriele membrilor Gărzii Revoluționare Islamice uciși în atacul aerian israelian asupra consulatului iranian din Damasc, în timpul unei ceremonii funerare la Teheran.

Serviciilor americane de informații estimează un atac iminent al Iranului asupra Israelului în zilele următoare. Pactul european privind imigrația este respins de premierii Poloniei și al Ungariei. 17 decese suspecte de la Spitalul Pantelimon sunt cercetate de procurori și de ministerul Sănătății.

Bun găsit!

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Un atac al Iranului asupra Israelului ar putea avea loc în zilele următoare. În acest timp, diplomații occidentali încearcă să evite o escaladare necontrolabilă a conflictului din Orientul Apropiat.
  • Statele Unite propun o metodă de finanțare a Ucrainei prin credite garantate cu profiturile obținute din activele rusești înghețate în Occident.
  • Ministerul Sănătății trimite Corpul de Control la Spitalul Pantelimon din București, unde 17 pacienți au murit în condiții suspecte în timp ce erau internați la secția de Terapie Intensivă.

Toată lumea așteaptă atacul Iranului

Statele Unite încearcă să descurajeze Iranul să atace Israelul, ca răspuns pentru lovitura israeliană asupra consulatului iranian de la Damasc, notează The Guardian. Pe de o parte, Washingtonul transmite că va sprijini total Israelul dar, în același timp, încearcă, pe căi diplomatice, să prevină izbucnirea unui război regional major.

Eforturile diplomatice de evitarea a unui război și mai grav în Orientul Apropiat vin de fapt din toate părțile, scrie CNN. Pe lângă diplomații SUA, ministrul german de Externe l-a sunat pe omologul său iranian, îndemnând la „reținere maximă”, Kremlinul a declarat că este esențială evitarea unei „destabilizări complete a situației din regiune”. SUA au cerut Chinei și Turciei să îndemne Iranul să se abțină de la un atac.

Oficialii militari americani sunt frustrați că Israelul nu a informat Washingtonul despre intenția de a ataca consulatul iranian din Siria. Foto: Lloyd Austin, șeful Pentagonului.

În același timp, Pentagonul este frustrat că Israelul nu a informat SUA despre atacul asupra consulatului iranian din Siria, scrie Washington Post. Oficialii americani sunt de părere că Israelul ar fi trebuit să-i informeze din timp, având în vedere că acțiunea lor are implicații directe asupra militarilor și echipamentelor americane din regiune.

Wall Street Journal scrie că atacul iranian este așteptat asupra Israelului în următoarele câteva zile dar oficialii de la Teheran nu au hotărât data și ora exactă. Politico notează că Iranul vrea să atace Israelul dar să evite o replică a SUA, potrivit evaluărilor de la Washington.

Ca linie generală, în presa internațională se înmulțesc avertismentele că Israelul se îndreaptă către un impas, în loc să stabilizeze situația. „Israelul câștigă bătăliile din Gaza, dar riscă să piardă războiul” (WSJ) sau Armata israeliană este acuzată de eșec militar și moral în Gaza (The Economist)sau Beniamin Netanyahu întră în criză de timp (FT) sunt doar câteva titluri din această categorie de articole.

Orban și Tusk, aliați de conjunctură

Depășită numeric și cu muniție puțină, Ucraina se luptă să încetinească avansul rusesc, arată un reportaj video al RFE/RL.

New York Times se întreabă dacă Ucraina mai poate mobiliza tineri în armată fără a decima o generație întreagă. Bărbații ucraineni sub 30 de ani fac parte din cea mai mică generație din istoria modernă a Ucrainei.

Pe lângă trupe, Ucraina are nevoie și de sprijin financiar. Financial Time scrie despre propunerea SUA de finanțare a efortului de război ucrainean cu credite garantate cu profiturile rezultate din activele rusești înghețate. Sumele astfel obținute ar fi de ordinul zecilor de miliarde de dolari.

În UE, pactul privind imigrația votat în Parlamentul European duce la tensiuni.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, spune că reformele sunt „inacceptabile” și că nu e de acord cu măsurile de „solidaritate obligatorie”, notează Euronews, care detaliază: statele membre vor avea trei opțiuni pentru gestionarea fluxurilor de migrație - transferul unui anumit număr de solicitanți de azil, plata a 20.000 EUR pentru fiecare solicitant pe care refuză să îl transfere sau finanțarea personalului și echipamentelor implicate în gestionarea imigrației.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a criticat prevederile pactului UE privind imigrația, pe care le consideră inacceptabile.

Politico remarcă o alianță neașteptată pe acest subiect între premierul polonez, Donald Tusk, și cel maghiar, Viktor Orban, în ciuda divergențelor istorice dintre cei doi. Astfel, pe lângă criticile liderului polonez, premierului maghiar a spus că politica de imigrație este un „nou cui în sicriul Uniunii Europene”.

17 decese suspecte la Spitalul Pantelimon

Ministerul Sănătății a trimis corpul de control la Spitalul Pantelimon din Capitală după ce 17 pacienți au murit în patru zile la spital. Un asistent medical a semnalat că pacienții ar fi murit la secția ATI a spitalului în urma administrării incorecte a unui medicament. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar penal „in rem” în acest caz.

Hotnews relatează culise ale condamnării socrilor lui Cătălin Cherecheș, fostul primar al orașului Baia Mare. Aceștia ar fi încercat să o influențeze pe mama judecătoarei din dosarul lui Cherecheș cu o propunere scrisă pe o etichetă de tort.

Spitalul Pantelimon, București.

În ciuda unei inițiative legislative din 2023, care urma să facă mai transparente cheltuielile partidelor cu propaganda în presă, banii dați de PSD și PNL pentru presă sunt și mai mulți, arată o anchetă Europa Liberă.

O analiză NATO arătă că România a cheltuit, în 2023, doar 1,6% din PIB pentru apărare, sub ținta propusă de 2,5%. Președintele Klaus Iohannis a declarat că în această chestiune „nu e bine să avem abordări contabile”, transmite Euronews Romania.

Digi24 publică o analiză a efectelor pe care le-ar avea asupra României o înfrângere a Ucrainei în război. „Răul cel mic” ar fi armata obligatorie, „răul cel mare” ar fi armata rusă la gurile Dunării. Iar Defapt.ro îl citează pe un fost șef al Armatei, care spune că armata obligatorie ar fi necesară în România, pe model elvețian.

În final, PressHub citează un expert în relații internaționale și studii militare care afirmă că are îndoieli că NATO ar activa articolul 5, de apărare colectivă, dacă, de exemplu, rușii ar ataca o navă românească în Marea Neagră.

Alte știri:

  • Parlamentul European a votat includerea accesului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE. – Euronews
  • O carte de memorii ale lui Alexei Navalnîi va fi publicată în această toamnă. Regretatul opozant al Kremlinului a început să scrie în secret o carte de memorii în 2020, în timpul tratamentului pentru otrăvire cu agent neurotoxic. – DW
  • O.J. Simpson, fostul star al fotbalului american devenit actor, care a fost achitat în mod controversat într-un proces de crimă, a murit la vârsta de 76 de ani. – BBC

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Toate cele bune,

Adrian