Numărul acestor revoluționari nu este clar, pentru că titlurile nu doar se dau ci se și retrag atunci când în rândul revoluționarilor se descoperă impostori, cum ar fi cei care au colaborat cu Securitatea, ba chiar au fost ofițeri de Securitate. Secretariatul de Stat pentru Revoluționari nu are o evidență clară.
Lista nominală a celor care au primit acest titlu AICI
Anul trecut, în catastifele Secretariatului de Stat pentru Revoluționari figurau 3.500 de revoluționari cu titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant". Toți beneficiază de o indemnizație „reparatorie” de 2025 de lei pe lună, dată tot de Victor Ponta prin Ordonanța 95 din decembrie 2014. Acesta este și motivul pentru care la obținerea noilor titluri este înghesuială mare.
Îți mai recomandăm Cartea de vizită a Securității la 30 de ani de la revoluțieChiar șeful PSD, Marcel Ciolacu, a făcut o cerere pentru obținerea unui certificat revoluționar ”cu rol determinant”, pe care l-a primit în 2019 de la Secretariatul de stat pentru revoluționari. De fapt, Ciolacu a vrut să i se schimbe titlul de ”revoluționar cu merite deosebite” în cel de ”luptător cu rol determinant”, probabil și din cauza indemnizației cu pricina.
Împotriva lui Ciolacu și a altor 11 persoane, DNA a deschis un dosar penal ca urmare a unei plângeri făcute de revoluționarul Marian Morosanu Tivilic, care a susținut că certificatul ar fi fost obținut prin fals. Ciolacu a devenit revoluționar la Buzău încă din anii 1990 și, potrivit unei investigații recorder.ro, a primit diverse beneficii prevăzute de lege, printre care și un hectar de teren in comuna Sapoca.
Deocamdată, activitatea Secretariatului pentru revoluționari este cvasi-blocată, după demiterea de către premierul Florin Cîțu a lui Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat. Bjoza fusese numit de guvernul Ponta.
Revoluționarii turnători și ofițeri de Securitate
Puțini la început, numărul revoluționarilor a crescut de la an la an. Cerificatele de revoluționar, acordate prima oară de regimul Ion Iliescu în anii 1990, au provocat numeroase scandaluri publice. De-a lungul timpului s-a descoperit o adevărată rețea de fraudare a certificatelor, mai mulți șefi ai Secretariatului de Stat pentru Revoluționari au fost demiși, unii ajungând chiar la pușcărie, precum Emil Cutean. Anchetat de DNA a fost și Adrian Sanda.
Îți mai recomandăm Curățarea revoluționarilor de turnătorii la Securitate. De ce a durat atât de mult și când vor rămâne fără beneficiiUltimul mare scandal a fost cel legat de turnătorii la Securitate strecurați în rândul revoluționarilor. Aproape 300 de posesori de certificate de revoluționar au decizii definite în instanță care atestă turnătoriile date Securității în timpul regimului comunist.
Deși Secretariatul pentru Revoluționari fusese notificat de CNSAS asupra acestei probleme încă din 2018, multă vreme nu a luat nicio măsură de retragere a titlurilor. Doar după interpelări parlamentare din partea senatorului USR, Vlad Alexandrescu, și a unui raport al Corpului de Control al fostului premier Ludovic Orban a început efectiv retragerea titlurilor de revoluționar și anularea lor de către președintele Klaus Iohannis.
În februarie anul acesta, președintele a retras 60 de titluri ale unor revoluționari care aveau decizii definitive de colaboratori ai Securității, dar procesul merge în ritm de melc. Iar asta pentru că Secretariatul de Stat pentru Revoluționari este cel care trebuie să comunice și să ceară Administrației Prezidențiale retragerea titlurilor.
Germina Nagâț, membră în Colegiul CNSAS, spunea pentru Europa Liberă că unul din marile semne de întrebare este că nimeni nu răspunde pentru faptul că o lungă perioadă de timp acești revoluționari-colaboratori au avut tot felul de beneficii necuvenite.
”Pentru mine e un foarte mare semn de întrebare că mulți dintre ”beneficiarii” acestor decizii de colaborare cu Securitatea nu și-au clarificat situația de îndată, în sensul să renunțe la beneficii. Probabil că au încasat și indemnizația, ceea ce este ilegal. Din punct de vedere etic nici nu merită comentat, dar legal eu mă întreb de ce nu sunt în situația de a da banii înapoi. Cine răspunde pentru perioada, și sunt ani de zile, dintre decizia definitivă a instanței și anularea certificatului?”
În 13 ianuarie 2021, Secretariatul a comunicat că au fost anulate 218 certificate de revoluționar pentru persoane care aveau decizii definitive și irevocabile de colaborare cu Securitatea.
În total, până la această dată au fost anulate 260 de certificate de revoluționar. De anulat, prin decret prezidențial au fost anulate doar 70.
Îți mai recomandăm Istoricii despre sentința în cazul Gheorghe Ursu: produce un fals istoric și merge pe linia negaționismului