Până la ora redactării acestei știri, autoritățile române nu au găsit rămășițe ale unei drone care să fi ajuns pe teritoriul României.
Sâmbătă dimineață, căutările din județul Galați au fost reluate într-o zonă limitrofă orașului, după ce un locuitor a sunat la 112 și a anunțat că a auzit o bubuitură. Sâmbătă, la prânz, premierul Marcel Ciolacu anunțat că nu fusese găsită nicio rămășiță a vreunei dronei.
În jurul orei 12.00, căutările din Galați – la care au participat peste 100 de jandarmi, polițiști, polițiști locali, ofițeri SRI, militari – s-au încheiat.
Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, s-a declarat nemulțumit de modul în care autoritățile centrale au gestionat situația.
„Nu mi se pare normal să lucrăm așa. A venit un tânăr noaptea după ce și-a cumpărat un burger care spune că i s-a părut ceva iar cetățenii au primit noaptea la 12 mesaj Ro alert. Mi se pare prea mult. Ce să facă cetățenii, să pună mâna pe cornete, pe prăștii?”, a spus primarul, citat de G4Media.
La rândul său, prefectul de Brăila, Iulian Timofei, a scris pe Facebook că „nu există motive de panică în urma alertei cu drone, emisă prin Ro-Alert”.
Anunțul MApN
Semnalul a fost detectat vineri noapte de sistemul de supraveghere al României, în contextul în care forțele rusești atacau în același timp oreșele ucrainene de la granița cu România.
Ministerul Apărării Naționale a alertat forțele aflate în Serviciul Poliție Aeriană și a notificat, începând cu ora 22.38, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din Județele Tulcea și Galați.
Pentru că exista riscul ca din aer să cadă asupra teritoriului României drone sau bucăți de ale acestora, autoritățile au trimis populației, încă înainte de miezul nopții, mesaje Ro-Alert denumite „Alertă extremă”, în care sfătuia populația să se adăpostească în beciuri sau adăposturi.
Mesajele au fost primite nu doar de locuitorii din județul Galați și Tulcea, ci și de cei de la 100 de kilometri distanță, în județul Vaslui.
Forțe ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), Poliției și Poliției de Frontieră au fost redirecționate către zonele din proximitatea municipiului Galați unde a fost înregistrat semnalul radar respectiv.
„Până la acest moment, nu au fost identificate obiecte căzute din spațiul aerian pe teritoriul național. Căutările vor continua și în cursul acestei zile”, transmite MApN, care precizează că a informat Aliații NATO despre acest incident.
La ora 01.41, a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate.
Mai multe resturi de drone rusești au fost identificate în luna septembrie pe teritoriul României. Primul incident de acest gen a avut loc pe 6 septembrie, când rămășițele unei drone au fost identificate în zona de graniță a României cu Ucraina de la Plauru/jud. Tulcea.
Ulterior, România a impus noi restricții de zbor în zona Dobrogei, la la Tulcea până la Galați, și a relocat în regiune mai mulți militari și echipamente.
Îți mai recomandăm Șeful Armatei Române: Infrastructura României și navele comerciale pot fi lovite din greșeală de drone sau rachete care dau rateuri