Linkuri accesibilitate

Șeful Armatei Române: Infrastructura României și navele comerciale pot fi lovite din greșeală de drone sau rachete care dau rateuri


Generalul Daniel Petrescu a spus că atacurile rusești „au destabilizat fundamental” regiunea Mării Negre.
Generalul Daniel Petrescu a spus că atacurile rusești „au destabilizat fundamental” regiunea Mării Negre.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a destabilizat fundamental regiunea Mării Negre și există riscul ca unele drone sau rachete care dau rateuri să afecteze infrastructura României, ori navele comerciale din apele maritime, spune șeful Armatei Române, generalul Daniel Petrescu.

Șeful Statului Major al Armatei Române a vorbit despre impactul regional al atacurilor rusești, în special asupra porturilor din imediata vecinătate a României, în deschiderea unui summit internațional organizat joi la București și Washington - cu intervenții online - de Centrul Euroatlantic pentru Reziliență în parteneriat cu Institutul și Grupului de cercetare politică Hudson.

„Războiul Federației Ruse în Ucraina a destabilizat în mod fundamental regiunea Mării Negre și a provocat sentimente de insecuritate în rândul țărilor riverane, cu repercursiuni asupra mediului de securitate”, a subliniat generalul Daniel Petrescu, într-o intervenție susținută în engleză, de la Washington.

El a mărturisit de altfel că și-a adaptat discursul, întrucât vede lucrurile dintr-o altă perspectivă din SUA, față de cum sunt percepute de la București.

Șeful Armatei Române a subliniat că Marea Neagră a devenit scena a tot mai multor acțiuni militare ale Rusiei, ceea ce limitează circulația liberă a navelor și că forțele rusești folosesc aceste ape maritime pentru a lansa rachete spre Ucraina, „asupra infrastructurii sale civile ori militare.”

Inclusiv în noaptea de miercuri spre joi, alarmele antiaeriene au sunat, anunțând atacuri iminente, devenite noua normalitate în orașele ucrainene din apropierea graniței cu România, a evidențiat el, adăugând că astfel de alarme avertizează și cetățenii localităților românești.

Situația actuală le provoacă românilor din vecinătatea Ucrainei un sentiment de nesiguranță.

„Mesaje de alertă, care avertizează asupra posibilității căderii unor obiecte din spațiul aerian, sunt frecvent transmise cetățenilor români care locuiesc în Delta Dunării, aproape de porturile ucrainene aflate constant sub atacul rușilor.”

Războiul Rusiei continuă să genereze instabilitate și provoacă riscuri la adresa României și a regiunii, cu efecte din punct de vedere militar, economic și social, a spus șeful Statului Major.

El a avertizat că există riscul real ca teritoriul românesc să fie afectat colateral de desfășurarea de forțe generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Există un risc constant, asociat probabilității crescute de producere a unor incidente la granița NATO, precum rateurile unor drone sau rachete. Infrastructura României sau navele comerciale din apele teritoriale ar putea fi lovite accidental”, a punctat Daniel Petrescu.

„Acțiunile constante ale bruiajului rusesc afectează comunicațiile GPS, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni între navele care se deplasează în interiorul apele teritoriale române sau cele care intră în zonele restricționate de navigație notificate de către Rusia, făcându-le vulnerabile”, a spus generalul Daniel Petrescu.

Războiul declanșat de Rusia este unul ales de aceasta, în timp ce pentru poporul ucrainean este o luptă de supraviețuire, a evidențiat comandantul Armatei Române, subliniind că războiul se anunță unul pe termen lung.

„Nu vedem semnul acestui război acum și, în timp ce admirăm reziliența societății ucrainene în fața atacurilor ruse, trebuie să ne pregătim și noi pentru o confruntare pe termen lung cu regimul Federației Ruse”, a punctat el.

Rusia a intensificat atacurile asupra zonei portului maritim Odesa, dar și asupra porturilor dunărene, Ismail și Reni, după ce s-a retras din acordul de transport al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

La scurt timp, Ministerul rus al Apărării anunțase că își rezervă dreptul de a considera navele militare care se îndreaptă spre porturile ucrainene de la Marea Neagră drept potențiale ținte militare.

Pe de altă parte, ca urmare a atacurilor de la porturile dunărene, situate practic peste apă de teritoriul României, resturi din trei drone au căzut și în România.

MApN a găsit posibile resturi de dronă și în zona Nufăru-Victoria din Tulcea, la 25km de granița cu Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:31 0:00

Primul dintre incidente, survenit în localitatea Plauru, comuna Ceatalchioi din Tulcea, a fost marcat de bâlbe ala autorităților române de la cel mai înalt nivel, care au negat inițial, cu fermitate, incidentul, după care au revenit confirmând-ul.

În Plauru au fost înființate adăposturi antiaeriene și Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat că locuitorii din zonă vor primi mesaje Ro-Alert dacă există riscul prăbușirii unor elemente din dispozitivele utilizate în războiul din țara vecină.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG