Mesaj RO-Alert în zona de nord a judeţului Tulcea şi pentru zona de frontieră din municipiul Galaţi

Portul ucrainean Ismail, una dintre noile ținte ale armatei ruse, văzut de peste Dunăre din localitatea românească Plauru, 5 septembrie 2023.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis duminică seară un mesaj RO-Alert pentru o parte a judeţului Tulcea şi o zona de frontieră din municipiul Galaţi. Avertizarea făcea referire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.

Locuitorii din zona de nord a judeţului Tulcea şi cei din zona de frontieră din Galaţi au primit, duminică seară, mesaje RO-Alert, deoarece a existat posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, conform News.ro.

„Mesajul este unul de informare şi prevede recomandări de protecţie pe care locuitorii din zonele vizate trebuie sa le ia în cazul în care aceste obiecte cad în apropierea zonelor locuite. Mesajul RO-Alert a fost transmis pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de frontieră din municipiul Galaţi respectiv plaja Cotul Pisicii către Vama Giurgiuleşti”, a precizat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Tulcea.

Până luni dimineață nu au fost raportate pe teritoriul României rămășițele unor drone ce ar fi fost distruse de artileria antiaeriană a Ucrainei.

Avertizarea emisă de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a fost emisă fupă ce un nou atac cu drone a fost lansat de Rusia în regiunea ucraineană Odesa, spre porturile Reni, Ismail și Chilia.

De asemenea, au fost raportate drone și în localitatea ucraineană Vîlkove, aflată peste Dunăre de localitatea românească Periprava. Un localnic a publicat imagini pe Facebook în care se aude cum forțele ucraineană încearcă să doboare dronele, după care cerul se luminează și se aude o bubuitură puternică.

Mai multe explozii au fost raportate în aceste zone, însă oficialii ucraineni nu au anunțat deocamdată dacă au fost pagube. Forțele aeriene ale Ucrainei au raportat că atacul din noaptea de duminică spre luni a inclus 24 de drone rusești în regiunile Odesa și Nikolaiev, conform Reuters.

Îți mai recomandăm Miza interdicțiilor de zbor din Dobrogea. General de aviație: Dronele care apar în zonă vor putea fi doborâte

Săptămâna trecută, Ministerul Apărării a impus interdicții de zbor în nordul Dobrogei, pe un coridor de 30 de kilometri situat la granița cu Ucraina, după ce rămășițele a trei drone rusești au fost descoperite în județul Tulcea.

O suprafață estimată între 3.000 și 4.500 de kilometri pătrați din Dobrogea, lipită de frontiera cu Ucraina, nu va mai putea fi traversată în aer, până la înălțimea de patru kilometri, de niciun dispozitiv de zbor care nu are permisiunea autorităților române.

Măsura nu va afecta zborurile de linie care vor traversa zona, care au loc de regulă la înălțimi mai mari de 4.000 de metri.

Îți mai recomandăm România a extins restricțiile de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina până la o înălțime de 4.000 de metri