Rolul DIICOT și al televiziunilor în alegerea primarului Sectorului 6

Principalii candidați care se înfruntă pentru primăria Sectorului 6: Gabriel Mutu (PSD) și Ciprian Ciucu ( PNL și Alianța USR PLUS)

Actualul edil Gabriel Mutu, susținut de PSD, și candidatul comun PNL-USR PLUS, Ciprian Ciucu, își dispută fotoliul de primar în Sectorul 6 al Capitalei. Ambii candidați revendică victoria, invocând sondaje de opinie favorabile. DIICOT și televiziunile de știri pot înclina balanța.

Pasionat de ceasuri și de modelism, Gabriel Mutu (51 de ani) este licențiat în Drept la Universitatea Româno-Americană în 2005, diploma fiind obținută la 36 de ani. Potrivit CV-ului afișat pe site-ul primăriei sector 6, el a absolvit apoi Colegiul Național de Informații (CNI) și a făcut un master la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Între 1990 și 2008 Mutu arată că a lucrat în sectorul privat fiind specializat în consultanță și management în dezvoltare imobiliară, publicitate, media și comerţ, fără să precizeze companiile pentru care a prestat.

În decembrie 2008 este ales senator din partea PDL. Rămâne în acest partid până în octombrie 2010 când trece la PSD. Mai câștigă un mandat în 2012, iar patru ani mai târziu este ales primar al Sectorului 6 tot din partea PSD. În ultima declarație de avere susține că are ceasuri în valoare de 152.000 de euro și 765.000 de lei în numerar.

Bătaia din birou

Despre mandatul său la primărie, se poate spune că a fost unul discret. Mutu a preferat să comunice prin biroul de presă al instituției. Un moment în care a ieșit în evidență a fost în ianuarie 2019 când, în urma unei dispute cu viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu, cei doi s-au luat la bătaie într-un birou al primăriei. A fost necesară intervenția polițiștilor locali pentru a aplana conflictul care a plecat de la propunerea lui Mutu de destituire a lui Bădulescu din funcția de viceprimar.

Tot atunci, Mutu a intrat în conflict cu Gabriela Firea, căreia i-a cerut, în contextul deselor avarii la rețeaua de transport a apei calde, să ia măsuri urgente. „Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să acţioneze conform unul plan concret de măsuri de investiţii în această regie pe care o administrează. Situaţia a devenit inacceptabilă şi solicit intervenţia de urgenţă la toate avariile anunţate”, afirma atunci primarul Sectorului 6. Firea i-a răspuns prompt că nu poate înlocui peste noapte țevile care sunt distruse de 30 de ani.

Îți mai recomandăm Ciprian Ciucu, denunț la DNA împotriva primarului Gabriel Mutu

Caz lăsat 6 ani în adormire de DIICOT

Cea mai mare problemă a lui Gabriel Mutu este un dosar deschis de DIICOT în urmă cu șase ani în care are calitatea de inculpat. El este „cercetat” pentru folosirea cu rea-credință a bunurilor societății și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Urmărirea penală în acest caz a început în octombrie 2014, față de mai multe persoane care s-au folosit de societăți comerciale tip „fantomă” declarate în sedii fictive pentru a nu putea fi controlate de autorități. Sumele transferate între aceste firme au fost atunci estimate la 100 milioane de lei. În dosar au fost arestați pentru 30 de zile fostul jurnalist Dragoș Nedelcu și afaceristul Bogdan Mitu. De atunci s-a așternut liniștea peste acest dosar.

Bani transferați pentru a evita taxele

La data începerii urmăririi penale, Gabriel Mutu era senator PSD. „Faţă de acesta există suspiciunea rezonabilă că a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de societăţi comerciale de tip fantomă înscrisuri justificative, care au fost înregistrate în contabilitatea SC GM Activ Building Management SRL, şi în baza cărora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC Building Management SRL în conturile societăţilor menţionate. Totodată, suspectul Mutu Gabriel este acuzat că în perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul sumei totale de 1.064.692 lei din conturile SC GM Activ Building Management SRL în conturile a cinci dintre societăţile de tip fantomă administrate de membrii grupului infracţional organizat. Banii au fost dobândiţi în final de inculpat, după ce suma a fost fracţionată şi transferată în conturile altor societăţi comerciale, de tip fantomă, administrate tot de membrii grupului infracţional organizat, fiind apoi retrasă în numerar în scopul ascunderii originii infracţionale”, se arată într-un comunicat al DIICOT din 2014.

Îți mai recomandăm Soțul șefei DIICOT, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare

Cercetări interminabile

La șase ani de la anunțul începerii urmăririi penale, procurorii antimafia sunt în același punct. „În dosarul înregistrat la DIICOT, structura Centrală, s-a început urmărirea penală față de un număr de 87 de persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, fals în declarații și infracțiuni privind prevenirea și sancționarea spălării banilor, dosarul nefiind soluționat până la această dată”, se arată într-un răspuns al DIICOT, transmis către Europa Liberă în baza legii privind liberul acces la informațiile de interes public.

Învinuitul a și uitat de caz

Primarul Gabriel Mutu confirmă că în dosar nu s-a făcut mai nimic, nefiind deranjat de procurori. „Nu mai știu nimic de dosar. Dar care este motivul întrebării dumneavoastră? Nu am legătură cu speța respectivă. Una e să fii proprietarul unei societăți și alta e să fii administrator. Eu nu sunt administratorul vreunei societăți. De asta vă spun că n-am nicio legătură și nu am niciun fel de griji față de ce se anchetează acolo”, ne-a comunicat Gabriel Mutu.

În ultima declarație de interese, Mutu arată că este acționar în șapte societăți comerciale, la GM Active Building Management și Hobby Coffe & Shop fiind chiar acționar unic, dar nu și administrator. Conform datelor furnizate de portalul confidas.ro, administrator al celor două firme este Claudia Mutu, soția primarului. De la prima societate, care are ca obiect de activitate închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare, familia Mutu a încasat anul trecut dividende în valoare de 325.000 de lei.

Ciucu și meciurile cu Firea

De cealaltă parte, candidatul „dreptei” pentru primăria sectorului 6 este Ciprian Ciucu (42 de ani). În 2000 a absolvit Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Facultatea de Științe Politice, apoi trece în sfera de activitate a organizațiilor neguvernamentale. Schimbă mai mulți angajatori, lucrează pentru diverse proiecte cu finanțare europeană pentru tineri și devine expert în evaluarea administraţiei publice. În decembrie 2019 este numit președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

Îți mai recomandăm Campaniile murdare, de la prezidențiale la locale. Ce succes au avut?

Conform ultimei declarații de interese este acționar cu 50% în societatea SC HF Advising SRL și membru în Asociația Centrul de Dezvoltare Teritorială și Urbană.

Ca avere deține două terenuri, unul cumpărat în Dâmbovicioara și unul moștenit în comuna Clinceni. Are două apartamente în București și în conturi bancare a acumulat 43.000 de euro și 41.000 de lei. Anul trecut a câștigat din consultanță pentru diverse proiecte pentru asociații din țară și străinătate 18.000 de lei și 61.000 de euro, precum și 13.000 de lei din închirierea unei garsoniere.

În 2016 el s-a înscris în PNL. Până să devină candidatul comun PNL-USR la primăria Sectorului 6, Ciucu s-a remarcat prin luările de poziție acide față de primarul general Gabriela Firea despre care a declarat că nu poate lucra cu ea. „Colaborarea pe proiecte cu Firea este practic imposibilă: conduce Bucureştiul pe ascuns şi în interesul camarilei din Voluntari”, arăta Ciucu.

În septembrie 2020, presa apropiată PSD l-a acuzat pe Ciucu de nepotism după ce a dezvăluit că mama acestuia, pensionară, a fost angajată consilier la biroul șefului Autorității Naţional Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) până în vara acestui an. Ulterior, ea a devenit consiliera ministrului Florin Cîțu, iar din 4 septembrie 2020 a fost angajată director de cabinet al vicepreședintelui ANAF.

Atacuri publice

Odată cu nominalizarea pentru primăria Sectorului 6, Ciucu a devenit ținta mai multor atacuri mediatice în care se sugerează că ar fi susținut de grupări interlope din sector. Zilele trecute, două televiziuni și mai multe site-uri de știri apropiate PSD au prezentat o înregistrare în care un interlop afirmă că l-ar fi ajutat pe Ciucu în campania electorală pentru a obține avantaje în cazul în care va fi ales primar. Nu s-a prezentat nicio dovadă în acest sens. Ciprian Ciucu a negat vehement cele spuse de interlop pe bandă și reclamă o campanie murdară de discreditare a sa din partea a doi realizatori care au decis publicarea înregistrării, planul fiind pus la cale de contracandidatul Mutu. „Un interlop (?) de care nu am auzit în viața mea mă «susține» pe mine. L-au inventat, l-au scos de undeva, nu știu, și l-au învățat să spună o poezie”, afirmă Ciucu pe Facebook.