MAE: Patru români au murit în tragedia de la Veneția

O familie de români a murit în accidentul de la Mestre.

Patru români au murit în accidentul care a avut loc în urmă cu o zi la Veneția, anunță Ministerul Afacerilor Externe. În accident au murit 21 de persoane și au fost rănite alte 15. În urmă cu o seară, MAE spunea că nu are informații că ar fi și români printre victime.

Corriere della Sera a dezvăluit identitatea românilor care au murit în accident. Este o familie cu doi copii, de 8 și 13 ani: Aurora Maria Ogrezeanu (8 ani), Georgiana Elena Ogrezeanu (13 ani), Mihaela Loredana Ogrezeanu (42 ani) și Mircea Gabriel Ogrezeanu (45 ani).

Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe familiei.

„Profund îndurerat de veștile de ultimă oră venite din Italia privind tragicul accident produs la Mestre, care a curmat și viețile a patru cetățeni români. Transmit condoleanțe și multă putere familiei îndoliate, în aceste momente de grea încercare”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

După eforturi de o noapte și o zi Ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Trieste au confirmat că printre victimele accidentului rutier se află și patru cetățeni români, transmite MAE.

Ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Trieste s-au autosesizat după ce în presă au apărut informații despre accidentul produs pe 3 octombrie în localitatea Mestre, din Italia, și au cerut autorităților locale informații suplimentare cu privire la cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate.

O echipă consulară mobilă din cadrul Consulatul General al României la Trieste a fost la fața locului, ca să afle mai multe despre identitatea tuturor persoanelor afectate, spune MAE, dar „procedura de identificare a tuturor victimelor s-a efectuat cu dificultate, având în vedere circumstanțele producerii accidentului și gravitatea acestuia”.

Echipa de la consulatul din Trieste a fost și la unitatea medicală la care au fost duse trupurile neînsuflețite, „pentru a intra în legătură cu membrii de familie, în vederea acordării asistenței consulare specifice în astfel de situații”.

Cel puțin 21 de persoane au murit marți după ce un autobuz care transporta turiști într-un camping s-a prăbușit de pe un pasaj din apropierea Veneției/nordul Italiei, și a luat foc, a declarat prefectul orașului Michele Di Bari.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis în noaptea de marți spre miercuri că nu are informații că printre victime s-ar afla și cetățeni români.

„Până la acest moment nu există informaţii despre existenţa unor cetăţeni români printre victimele accidentului. Reprezentaţii oficiului consular menţin contactul cu autorităţile locale italiene, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară în funcţie de solicitări, conform competenţelor legale”, a transmis MAE.

Autobuzul a virat de pe șosea și a căzut în apropiere de liniile de cale ferată din cartierul Mestre, care este legat de Veneția printr-un pod. Cauza accidentului era încă neclară.

Oficialii au spus că vehiculul a căzut la 30 de metri, pe liniile de electricitate și a luat foc.

„Este o scenă apocaliptică. Am rămas fără cuvinte", a scris primarul Veneției, Luigi Brugnaro, pe X, fosta rețea de socializare Twitter.

Şeful pompierilor locali a declarat că victimele identificate până acum sunt turişti ucraineni, transmite Reuters.

„Autobuzul este total zdrobit. Pompierii au avut dificultăți să scoată multe dintre cadavre", a declarat Di Bari la televiziunea Sky Italia.

El a spus că 21 de persoane au murit, inclusiv șoferul italian și doi copii.

Agenția de presă italiană ANSA a declarat că printre pasageri se numără germani și, majoritar, ucraineni.

Di Bari a spus că nu poate confirma informația.

În Italia, prefectul acționează ca reprezentant local al Ministerului de Interne.

Primăria din Veneția a declarat ulterior că 18 persoane au fost rănite și au fost duse la spitalele din apropiere, dintre care patru în stare gravă.

Premierul Giorgia Meloni și-a exprimat condoleanțe, spunând într-o declarație că gândurile guvernului său sunt la „victimele, familiile lor și prietenii lor”.

În 2017, 16 persoane aflate la bordul unui autobuz care transporta studenți maghiari au murit într-un accident în apropierea orașului Verona, în nordul orașului.

În 2013, 40 de persoane au murit când un autobuz s-a prăbușit de pe un viaduct din sudul Italiei, într-unul dintre cele mai grave accidente rutiere din țară.

Îți mai recomandăm Accident la Veneția. 21 de morți, 18 răniți. MAE: Nu sunt români